Rejestracja
Rejestracja
Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:



Poprzedni temat «» Następny temat
Paplanina kulinarna
Autor Wiadomość
eternit
[Usunięty]

Wysłany: 2016-06-24, 22:24   

Kochani, macie jakieś fajne przepisy na chłodniki?



 
 
Paplanina kulinarna
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-14, 16:27   

Cytat z jakiegoś przepisu:

Cytat:
Jeśli nie jesz mięsa, możesz nadziewać cukinię farszami z różnych kasz.


Bo jak jesz mięso, to absolutnie ci nie wolno faszerować cukinii kaszą! :roll:




 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-14, 18:34   

Ktoś wie, jak długo mogę trzymać w zamrażarce bób?



 
 
Paplanina kulinarna
Vitiatus Mikene
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-14, 18:46   

Arya, myślę, że bezpieczniej będzie od dwóch do czterech dni.



 
 
Paplanina kulinarna
Ijon
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-14, 18:55   

Trzymałem tydzień, po ugotowaniu trzymałem jeszcze 4 dni. Nie umarłem, jakbym włożył do jakiegoś pudełka z wypowietrznikiem trzymałbym dłużej. Ale to w lodówce nie zamrażalce.



 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-14, 19:06   

Sharnathos, w zamrażarce? :o Aktualnie leży 2 tygodnie i potrzymałabym go jeszcze drugie tyle...



 
 
Paplanina kulinarna
eternit
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-14, 19:09   

Arya, mrożone warzywa trzyma się od 8 do 12miesięcy.
W lodówce do 3dni.




 
 
Paplanina kulinarna
Vitiatus Mikene
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-14, 19:29   

Arya, przepraszam, jakoś utkwiła mi "lodówka" w mózgu, i pod nią skoncentrowałem swój post. :roll2: Mój błąd.



 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-07-30, 07:24   

Nakupiłam ostatnio różnych rzeczy w sklepie azjatyckim i przymierzam się do eksperymentowania (sprasowany tamarynd i spora puszka sosu hoisin czekają na swoją kolej, ach, te promocje). Ale ja nie o tym: trochę mnie przeraziły wielgachne paczki glutaminianu sodu (różne gramatury do wyboru) i komentarz pani z obsługi, która uznała chyba, że zastanawiam się, na co patrzę "bardzo dobra przyprawa, u nas sypie się jej prawie do wszystkiego!". :v



Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2016-07-30, 13:52   

Mustela Nivalis napisał/a:
sprasowany tamarynd i spora puszka sosu hoisin czekają na swoją kolej, ach, te promocje).

Och, gotowałabym. <3
Mustela Nivalis napisał/a:
"bardzo dobra przyprawa, u nas sypie się jej prawie do wszystkiego!". :v

Słyszałam o tym, że w niektórych krajach funkcjonuje jako świetny polepszacz smaku - robisz jakieś niedobre jedzenie, wsypujesz trochę tego świństwa i już smakuje wyśmienicie. :lol: W każdym razie, nie skorzystałabym.




 
 
Paplanina kulinarna
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2016-08-24, 16:31   

Nie chwaliłam się... dostałam od kolegi, który pływał, sztućce z Korei (Południowej, oczywiście). Tylko tam pałeczki tradycyjnie są metalowe (najlepiej srebrne, choć moje stalowe) i mają w komplecie charakterystyczną długą łyżkę. W Polsce bardzo trudne do dostania...jeśli w ogóle.







 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-08-24, 20:21   

Chochlik napisał/a:
Tylko tam pałeczki tradycyjnie są metalowe (najlepiej srebrne, choć moje stalowe)


Ostatnio czytałam zbiorek esejów o Korei i tam autorka tłumaczyła, że dużo cięższe, metalowe pałeczki miały swoje praktyczne uzasadnienie - jeśli taka szczernieje - wiesz, że w obiedzie jest trucizna. ;)




Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2016-08-24, 20:28   

Tak. Takie przekonanie żywił tamtejszy ee... cesarz? Król? W ten sposób ludzie zaczęli jeść metalowymi pałeczkami, bo też chcieli "po królewsku".

swoją drogą, to bardzo ważne jest z której strony kładzie się łyżkę, a z której pałeczki (oczywiście ciągle mi się mylą te strony). W każdym razie na co dzień obowiązuje jedna wersja, a druga jest zarezerwowana na stypy, więc noo... zamienienie sztućców miejscami na proszonym obiadku jest okropnym nietaktem.

Pochwalę się jeszcze: zjadłam tym ustrojstwem dzisiaj obiad i nikt nie zginął. :D Co więcej Ever nawet dobrze sobie radzi z nauką obsługi pałeczek, ale nie jestem tak wredna, żeby dawać jej metalowe. :D




 
 
Paplanina kulinarna
Naamah
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-05, 00:33   

Gdy szukacie inspiracji na smaczny obiad, z jakich stron korzystacie?



 
 
Paplanina kulinarna
Fenoloftaleina 
Fenoloftaleina



Wiek: 25
Dołączyła: 01 Paź 2012
Posty: 6439
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2016-09-05, 00:55   

Naamah, mam na Facebooku polubione kilka stron typu Tasty (https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/) i później przeglądając go trafiam na filmiki, które stają się inspiracją na obiad. Znalazłam tam kilka naprawdę pysznych pomysłów. :)



She always has a smile
From morning to the night
 
 
 
Paplanina kulinarna
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11