Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:

Poprzedni temat «» Następny temat
Słoiki, Przetwory
Autor Wiadomość
Hekate 

Wysłany: 2017-05-30, 21:20   Słoiki, Przetwory

Z czego robicie przetwory? Jak wykorzystujecie słoiki? Marynujecie, robicie dżemy, czy może zwyczajnie wrzucacie do słoików to, co przyda się kiedyś?

A może Wasz jedyny kontakt ogranicza się do otrzymywania słoików z zapasem żywności od rodziców? Lubicie kupować potrawy w słoikach, czy może Was to odrzuca?

Czekacie na sezonowe warzywa i owoce, by zrobić z nich coś do słoików, czy zwyczajnie się tym nie interesujecie? Co dobrego udało Wam się włożyć do słoików?

<<< Dodano: 2017-07-21, 20:01 >>>

Jakieś pomysły na słoiki z malinami? Ktoś z Was robi coś ciekawego do słoików w tym roku?

[ Komentarz dodany przez: Euphoriall: 2021-11-10, 11:29 ]
Ciut zmieniłam tytuł, bo szukając się pogubiłam.

Euph

Ostatnio zmieniony przez Euphoriall 2021-11-10, 11:28, w całości zmieniany 1 raz  

Słoiki, Przetwory
Arashi 

Wysłany: 2017-07-21, 19:26   

Ja póki co jestem strasznie leniwa jeśli chodzi o takie przetwory. W słoiki zaopatruje się u mamy M. :D Swoją drogą za dżemami nie przepadam (używam jako przekładaniec do ciast). Ale warzywa i gruszki w occie i własnej roboty sos pomidorowy, uwielbiam. Podejrzewam, że w którymś momencie zacząć robić sama.
A z ciekawych słoików, to koleżanka robi dżem z papryki. Próbowałam, polecam. :)

Słoiki, Przetwory
Adenium
[Usunięty]

Wysłany: 2017-07-21, 20:44   

Arashi napisał/a:
Podejrzewam, że w którymś momencie zacząć robić sama.

Ja podjęłam tylko jedną próbę zapakowania owoców do słoików i na tym jednym razie mój zapał się skończył. Jakoś się do takich przetworów zabrać nie mogę, a też od mamy dostaję, więc... :D

Za to kiedyś truskawki przerobiłam na nalewkę, więc maliny też bym przerobiła na alkohol i w sumie to jest jakaś myśl, by mieć coś na zimowe ogrzanie się. :P

Słoiki, Przetwory
jo_aśka 

Wysłany: 2017-07-21, 21:11   

Ja w tym roku miałam zamiar robić dzemy z wiśni i truskawek, ale przeprowadzka pokrzyżowała plany. za rok na pewno spróbuję. Miałam zamiar robic wanilia z truskawka i vanilia z wiśnią, Jadłam i pyszne są

Słoiki, Przetwory
Euphoriall 

Wysłany: 2017-07-24, 20:03   

Przetwory! <3 uwielbiam soki, sałatki, sosy, warzywa DIY

Nawet się porwałam na nalewkę... ale chyba przesadziłam bo stoi i zaprawia się 6 miesięcy już :P Zapomniałam o niej.

W tym roku idę na jagody i brusznice. Chciałabym jeszcze na żurawinę ale ona dopiero w październiku jest do zbierania.
Będę zaprawiać ogórki, sałatki i soki do herbaty lub jogurtów.

Cytat:
Jakieś pomysły na słoiki z malinami? Ktoś z Was robi coś ciekawego do słoików w tym roku?

Sok z malin z imbirem. Do jesiennej herbaty - boskie.

Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz.

Słoiki, Przetwory
Delphi 
Delphi

Wysłany: 2018-12-23, 10:44   

Mój najnowszy ogródek jest wyposażony w orzecha i czereśnię, więc będę to przerabiać. Owoce najpewniej na alkohol, a orzechy na ciasto. Ostatnio trafiłam na świetny przepis na 'sernik', w którym nie ma: sera, jajek, mleka, masła, mąki ani cukru. I jest słodki i smakuje jak sernik.

Ale chciałam o czymś innym pisać. Mam problem z trwałością przetworów. Chociaż gotuję słoik, wieczko jest wklęsłe, to później i tak jest zepsute...

"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć."
~J. K. Rowling

Słoiki, Przetwory
Euphoriall 

Wysłany: 2021-11-10, 11:32   

:zlotalopata:

Machnęłam ostatnio 4 słoiczki ogórków w curry a dzisiaj będę kończyć buraki.

Ogórki w sumie już mogę testować, po testach dam znać.

Rozglądam się za jakimiś mięsnymi przepisami, bo chłopu na kanapki do roboty fajna rzecz.

<<< Dodano: 2021-11-12, 13:19 >>>

Update.

Ogórki super ciekawe. W ogóle nie czuć, że to ogórki :lol: mają taki korzenny posmak. Następnym razem dam mniej curry i będą uła, w pytkę. :3

Buraczkom dam kilka dni i też będzie test.

Słoiki, Przetwory
hekatomba 
honk

Wysłany: 2021-11-16, 11:06   

U mnie matka robi głównie grzyby/ogórki, z owoców to kompot i chyba jakieś nalewki. Nie ma nic lepszego niż swojski ogórek ze słoika podczas zimy i jak dorosnę to pewnie tez będę jakieś słoiki robić tylko już bez przywileju warzyw z działki rodziców.
Robił ktoś z was kiedyś kapustę kiszoną?

''Jeżeli chodzi o futbol można powiedzieć, że jestem jaroszem.''

Słoiki, Przetwory
Euphoriall 

Wysłany: 2021-11-18, 10:06   

Za nalewki wzięłam się tylko raz - klapa totalna. :lol:
Ogórki <3 małosolne, kiszone, albo inne wariacje j.w.

Za grzybami to nie przepadam, więc nie robiłam.

Kapuchy nie robiłam... a kurcze, szkoda. Akurat chciałam dzisiaj kwaśnicę zrobić i będę biegać za kapuchą. :<

<<< Dodano: 2022-06-09, 11:33 >>>

Ja już ruszyłam, dwa wielkie słoje małosolnych za mną.

4 słoje kompotu truskawkowego też.

Stwierdziłam, że zanim nam urosną pomidory na balkonie i gwizdnę ogórki od rodziców (żeby nie było - zostali już o tym poinformowani) zrobię słoje sałatek i jakieś inne weki z owoców.

Bo ogórki to na różne sposoby będą - kiszone, konserwowe i inne, a pomidory na sos pójdą.

Nawet mam specjalną półkę na weki! Co prawda teraz tam są puste słoje ale no. Od razu Rzymu nie zbudowano.

<<< Dodano: 2024-05-20, 07:36 >>>

Z racji wędkarskiej pasji mojego lubego i ograniczonej ilości miejsca w zamrażarce, zaczęłam wekować rybcie.

Narazie przetestowalismy zalewę- jak się okazuje, proporcje ocet/woda inaczej zachowuje się nie tylko przy warzywach i rybach ale i różnych gatunkach ryb.
To odhaczone.

Teraz będziemy, ( ok, ja będę) kombinowała z przyprawami.

Także karp, płotki już były. Wczoraj wskoczyły leszcze.

Słoiki, Przetwory
Odpowiedz do tematu