Paplanina kulinarna |
Autor |
Wiadomość |
Jednobarwna
Wiek: 31 Dołączyła: 22 Cze 2014 Posty: 1410 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2017-10-20, 14:52
|
|
|
Owsiane mleko jest mega a często jest dostępne w sklepach za 3-4 zł.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
pan_da
Wiek: 26 Dołączyła: 22 Maj 2017 Posty: 271 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2017-10-21, 17:53
|
|
|
Jednobarwna, jeszcze w żadnym sklepie nie spotkałam mleka owsianego. Gdzie takie widziałaś/kupujesz?
|
17.12.2018 - przestałam uciekać od odpowiedzialności.
05.02.2019 - mówię prawdę, całą prawdę i tylko prawdę.
30.06.2019 - jak zagłuszyć wyrzuty sumienia? |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2017-10-21, 19:11
|
|
|
Chyba Rossmann miał takie w ofercie.
***
Dzisiaj robiłam zakupy w spożywczaku. Kasjer wziął do ręki owoc granatu, obraca go na wszystkie strony, drapie się po głowie i... nic. W końcu się pyta "jak to się nazywa". No ok. Niestety... przy śliwkach miał ten sam problem. Ja nie wiem, jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że chłopak może przez całe swoje życie nie zetknął się z takim owocem, ale żeby śliwek nie znać...
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
pan_da
Wiek: 26 Dołączyła: 22 Maj 2017 Posty: 271 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2017-10-21, 19:25
|
|
|
Mustela Nivalis, dobrze, że nie kupowałaś persymony, wtedy to chłopak miałby zagwozdkę.
|
17.12.2018 - przestałam uciekać od odpowiedzialności.
05.02.2019 - mówię prawdę, całą prawdę i tylko prawdę.
30.06.2019 - jak zagłuszyć wyrzuty sumienia? |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2017-10-21, 20:23
|
|
|
I tak mu się upiekło, bo byłam ciekawa physalis.
A myślałam, że mnie już nic nie zdziwi po tym, jak mi chcieli botwinkę z buraczków wywalić w sklepie i byli w szoku, że ja to zamierzam również zjeść.
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
pan_da
Wiek: 26 Dołączyła: 22 Maj 2017 Posty: 271 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2017-10-21, 20:33
|
|
|
Mustela Nivalis napisał/a: | I tak mu się upiekło, bo byłam ciekawa physalis |
O matko, w którym "spożywczaku" są takie cuda do kupienia?
|
17.12.2018 - przestałam uciekać od odpowiedzialności.
05.02.2019 - mówię prawdę, całą prawdę i tylko prawdę.
30.06.2019 - jak zagłuszyć wyrzuty sumienia? |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2017-10-21, 20:48
|
|
|
Mieszkam ZAGRANICO i jakoś tak wyszło, że łatwiej takie cuda na kiju dostać niż bób w ogóle czy korzeń pietruszki w ludzkiej cenie.
A w temacie kulinarnej paplaniny pozostając... Rzucili już na półki lokalny przysmak. Dla mnie to kolejny powód, dla którego nie polubię się z norweską kuchnią, która każe wydłubywać mięsko z oczodołu, który kiedyś należał do słodkiego baranka.
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Jednobarwna
Wiek: 31 Dołączyła: 22 Cze 2014 Posty: 1410 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2017-10-21, 21:10
|
|
|
pan_da, Bardzo często mleko owsiane jest w Kauflandzie, w Rossmanie też ale do tanich nie należy, jeszcze w Intermarche jest.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Delphi
Delphi
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2017-10-27, 21:47
|
|
|
Rozwijam się kulinarnie. Po opanowaniu gołąbków przyszła pora na flaki. Przejrzałam ileś przepisów i żaden mnie jakoś za bardzo nie przekonał. Ostatecznie zrobiłam zupę według przepisu, który podała mi pani z mięsnego. Wyszły świetnie.
Teraz myślę, czy istnieją jakiekolwiek inne potrawy z flakami niż zupa. Znalazłam jakiś pojedynczy przepis na zapiekankę i ze 30 wersji zupy. Chochlik chce robić pizzę z flakami... chciałabym zobaczyć miny Włochów.
Macie jakieś godne polecenia przepisy?
|
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć." |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Adriaen
Adriaen
Wiek: 27 Dołączył: 07 Mar 2014 Posty: 5632 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2018-01-11, 22:33
|
|
|
Mustela Nivalis napisał/a: | To pewnie kiszki ziemniaczanej też nie znasz? To taki kartoflak zapakowany w jelito wieprzowe. Jedliśmy zawsze odsmażany na patelni. Smaki mojego dzieciństwa, podobnie jak kartacze.
|
Ojejku, tego od dawna nie jadłem.
|
Okay, whatever, one man's trash is another man's treasure
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Camaleao [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-02-04, 20:53
|
|
|
Mam nową ulubiona sałatkę. szybka, prosta, mało składnikowa...
Ugotowana pierś z kurczaka, żurawina, seler naciowy i sos czosnkowy. Łatwa prosta i... Smaczna.
Właśnie skończyłam jeść, porcje zapakowalam do boxa na jutro do pracy, zostanie jeszcze na kolacje.
Chyba całkiem zdrowo wyszło.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
eithné [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-02-05, 00:14
|
|
|
Camaleao, czasami robię podobną sałatkę, tylko zamiast żurawiny używam bezbestkowych winogron, a pierś z kurczaka grilluję . Potwierdzam, że smaczna.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Delphi
Delphi
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2018-02-05, 06:04
|
|
|
Sos czosnkowy brzmi bardzo mgliście. Jakieś konkrety?
|
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć." |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Camaleao [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-02-05, 09:33
|
|
|
eithné, to znowu ja grillowana pierś i winogrona robie z rukola, slonecznikiem i sosem miodowo-musztardowym. spróbuj, też bardzo smaczne
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
eithné [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-02-05, 16:08
|
|
|
Delphi, wszystko robię na oko, więc trudno mi o konkrety . Ale do sosu do tej sałatki używam gęstego jogurtu naturalnego, kilku ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, soli, pieprzu i odrobiny cukru. Czasami dodaję w niewielkiej ilości zioła, np. oregano i/lub troszeczkę majonezu.
Camaleao, brzmi smacznie . Dzięki, wypróbuję.
Czy ktoś robił w domu chaczapuri i ma jakiś wypróbowany przepis?
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
|