Rejestracja
Rejestracja
Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:



Poprzedni temat «» Następny temat
Paplanina kulinarna
Autor Wiadomość
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-11-03, 22:00   

Skoro już kiszenie wypływa: ja kiszę poszatkowaną kapustę, startą marchew i do tego sól wymieszana z kminkiem i koprem włoskim. Dwa lata temu kisiłam z koperkiem i tez była spoko. Sam proces kiszenia praktykowany u mnie w domu był przez niektórych uważany za obrzydliwy, bo udeptywano ją stopami. Na swoim już nie depczemy, zresztą - za małe ilości robimy, by był sens tak robić - wystarczy tłuczenie, we wtorek monsz robił to jednym z moich kettli.


Co do podawania: ja najbardziej lubię taką prosto ze słoika rzuconą na talerz, ewentualnie jeszcze trochę drobniej pokrojoną. Czasem dorzucę starte jabłko i te dwie wersje smakują mi najbardziej. Ale u mnie w domu jadało się jeszcze z cebulą do tego, podlaną olejem i doprawioną cukrem. Babcia lubiła dorzucić jeszcze natki pietruszki, raz mi zaserwowano kiszoną z majonezem.

To co to za metoda, drugi raz się pytam? :P




Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
eternit
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-03, 22:12   

Cytat:
KrólowaSzczurów napisał/a:
Jeśli chodzi o zastosowanie, to daj znać na pw.

Zabrzmiało jakby to jakaś tajna, groźna dla cywilizacji receptura była.

Przepis na moją surówkę, mój kapuśniak i mój bigos są (prawie) tajne. XD


Mustela Nivalis, nigdy nie dawałam przypraw do kiszenia, dopiero gotową doprawiałam przed robieniem surówek, albo na ciepło... :o




 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-11-03, 22:18   

Ha, no u mnie w domu od razu się mieszało sól kamienną z wyżej wymienionymi (w Norwegii robię z solą morską), marchewka szła też tak samo do kiszenia i ja podtrzymuję tradycję. :)



Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Camaleao
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-07, 17:07   

Myślicie, że mogłabym użyć zwykłego mleka w tym przepisie?
Potrzebuję do szkoły na dzień otwarty zrobić zdrowe jedzenie.
Zaproponowałam hummus, chipsy z buraków, pieczoną ciecierzycę i ciasteczka owsiane... pomyślałam jeszcze o cieście. Inne klasy mają marchewkowe, dyniowe itp...




 
 
Paplanina kulinarna
Lina Inverse
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-07, 17:09   

Camaleao, możesz użyć krowiego mleka :) .



 
 
Paplanina kulinarna
Camaleao
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-07, 20:42   

Lina Inverse, dzięki, mam nadzieję, że to smaku jakoś bardzo nie zmieni.



 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-11-07, 20:49   

Nie powinno jakoś specjalnie smaku popsuć. Strona jest prowadzona przez wegan, więc po prostu pojawiło się tam "mleko" roślinne. Podejrzewam, że równie dobrze sprawdziłoby się każde inne, kokosowe, migdałowe, krowie etc.

Robiłaś już wcześniej ciecierzycę pieczoną? Mnie dość szybko po zrobieniu traci chrupkość, dzięki której jest tak atrakcyjna, jak masz jakiś patent, żeby tak się nie działo, to z chęcią zastosuję u siebie. :D




Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Camaleao
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-07, 20:59   

Ten przepis już próbowałam ale właśnie z mlekiem kokosowym (które zresztą polubiłam dzięki Tobie ;) ) boję się tylko, że to krowie w smaku inne wyjdzie... ale spróbuję.

Co do ciecierzycy, to po upieczeniu jej, jak już piekarnik wyłączę, to zostawiam ją jeszcze tam na blasze tak długo aż piec ostygnie. Jest bardziej chrupka wtedy niż jak ją wyciągnę od razu po upieczeniu.
Nie wiem jak długo ciecierzyca jest chrupka, bo nigdy nie zostało jej na dłużej. ;)




 
 
Paplanina kulinarna
aga_myszka 
jednostka urojona



Wiek: 33
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 5678
Skąd: mazowieckie

Wysłany: 2016-11-17, 19:03   

Czy znacie "Day Up"?

Ja jestem nimi zachwycona. Próbowałam już niebieskiego, zielonego, żółtego, a dziś pomarańczowego. Nie mogę nigdzie dostać czerwonego. Lubi ktoś poza mną takie "papki"?




:myszka:
 
 
Paplanina kulinarna
Fenoloftaleina 
Fenoloftaleina



Wiek: 25
Dołączyła: 01 Paź 2012
Posty: 6439
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2016-11-17, 20:41   

aga_myszka, widziałam je w Lidlu i Biedronce (ale tylko te dwa smaki ze zdjęć) i nawet mnie zainteresowały, ale chyba wolę sobie coś takiego sama zrobić, bardzo lubię takie papki... Chociaż wygląda ciekawie. :P



She always has a smile
From morning to the night
 
 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-18, 18:04   

aga_myszka, czerwone widzialam dzis w rosmanie.



 
 
Paplanina kulinarna
aga_myszka 
jednostka urojona



Wiek: 33
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 5678
Skąd: mazowieckie

Wysłany: 2016-11-18, 18:11   

Arya, dzięki! Tam nie sprawdzałam!



:myszka:
 
 
Paplanina kulinarna
Camaleao
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-18, 22:33   

Mam 20 kg jabłek i brak pomysłu na nie.
Sok - oki ale to na świeżo trzeba wypić... Kompoty już są... Nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Szarlotka piec co dziennie to tak nie bardzo...




 
 
Paplanina kulinarna
Hades 
Persona non grata.



Dołączył: 26 Kwi 2016
Posty: 236
Skąd: podlaskie

Wysłany: 2016-11-18, 22:38   

Camaleao, zrób dżem. Z cynamonem! <3



I am not in danger.
I am the danger.
 
 
Paplanina kulinarna
Vitiatus Mikene
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-18, 22:40   

Camaleao, mnóstwo surówek z marchewek i jabłek, musy na jego bazie czy sałatki...



 
 
Paplanina kulinarna
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11