Paplanina kulinarna |
Autor |
Wiadomość |
Artemisia
Wiek: 29 Dołączyła: 27 Lip 2016 Posty: 711 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2016-09-05, 00:57
|
|
|
Naamah, ja muszę przyznać, że po prostu wpisuje w Google jakiś składnik, na który mam ochotę i wchodzę na stronę, która pokazuje interesującą opcję. Chociaż jak mówi Fenoloftaleina, Tasty jest dobrym sposobem na inspirację.
|
"Na całe szczęście wiem jak radę dać bez wiary
I znalazłem wielu, którzy drogę pokazali mi.
Przez całe życie na najwyższej pędzą fali.
Pochmurne niebo im na głowy się nie zwali." |
Ostatnio zmieniony przez 2016-09-05, 01:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2016-09-05, 07:24
|
|
|
- przy szukaniu inspiracji na obiad całkiem niezłym składzikiem nieczkończących się wręcz przepisów jest pinterest (potem już sam sugeruje treści bazujac na tym, co przeglądałaś, więc czasem nawet nie trzeba niczego w wyszukiwarkę wklepywać)
- na stronie http://vegespot.pl przeglądam najnowsze przepisy lub wpisuję dany składnik. To baza blogów kulinarnych wegetariańskich i wegańskich, więc jeśli ktoś jednak potrzebuje z mięskiem... to odpada
- mam polajkowanych na facebooku kilku blogerów kulinarnych, których przepisy testowałam i uważam za sprawdzone. Nawet nie pamiętam, jak na nich trafiłam, ale to ułatwia mi regularne wpadanie do nich po jakieś fajne pomysły
- w trakcie kopania w googlach poznajdowałam dużo przepisów i pododawałam je do zakładek, czasem wystarczy mi tam zajrzeć
- google
- własna lodówka i promocje w sklepach
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Naamah [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-09-05, 14:11
|
|
|
Fenoloftaleina, Artemisia, Mustela Nivalis, dziękuję za rady. Skorzystam na pewno.
Mustela Nivalis napisał/a: | - własna lodówka i promocje w sklepach
|
Nie ten etap wtajemniczenia, ale może kiedyś.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
intouchable
Zołza
Wiek: 39 Dołączyła: 13 Maj 2015 Posty: 415 Skąd: kujawsko-pomorskie
|
Wysłany: 2016-09-09, 22:18
|
|
|
Ja lubię i polecam stronę Kwestia smaku
|
"Nie śniło jej się nawet, że życie może nieść tyle bólu, chociaż fizycznie nic człowiekowi nie dolega."
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Vitiatus Mikene [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-09-09, 22:33
|
|
|
intouchable, dołączam się do rekomendacji - jedna ze stron, na które zaglądam (odnośnie tematyki).
Ode mnie - http://www.mojewypieki.com/ : dla miłośników słodkości, i nie tylko.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Hekate
Wiek: 29 Dołączyła: 13 Wrz 2013 Posty: 2447 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2016-10-03, 12:59
|
|
|
Kuskus jadłam, ale nigdy sama nie miałam okazji przyrządzać. Postanowiłam spróbować. Kupiłam w sklepie kuskus i teraz pytanie: z czym go przyrządzić? Jak najlepiej? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Vitiatus Mikene [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-10-03, 15:12
|
|
|
Hekate, chociaż kuskus jadam rzadko, to gdy już go spożywam, to zazwyczaj w formie sałatek (soczewica, grocz, tofu, ser i jakimiś warzywami). Mogłabyś jeszcze poeksperymentować z nimi w postaci zup czy jako farsz do np. cukinii.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-10-03, 15:52
|
|
|
Dodaję do niego zwykłe mieszanki warzyw i wychodzi pyszne.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
eternit [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-10-03, 16:04
|
|
|
Ma ktoś sprawdzony przepis na szarlotkę? Byłby łaskawy się podzielić? :prosi:
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2016-10-03, 17:57
|
|
|
Hekate, ja lubię go dosypać pod sam koniec duszenia szpinaku z fetą i suszonymi pomidorami. Wcześniej mieszam go z kurkumą albo curry, bo takie połączenie wielbię.
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Chochlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-03, 21:30
|
|
|
W jaki sposób przyrządzacie kiszoną kapustę? Ostatnio spotkałam jakąś rekordową ilość osób, które mówią, że by nie tknęła tego co zrobiłam, że w ogóle o czymś takim nie słyszała... a ja nie znam żadnej innej metody.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2016-11-03, 21:40
|
|
|
Chochlik napisał/a: | Ostatnio spotkałam jakąś rekordową ilość osób, które mówią, że by nie tknęła tego co zrobiłam, że w ogóle o czymś takim nie słyszała... a ja nie znam żadnej innej metody |
A jaka to metoda?
I czy chodzi o robienie takiej, która się kisić będzie czy o podanie już ukiszonej do obiadu? Jakoś tak wolę się upewnić, bo i na to i na to znam kilka metod.
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Vitiatus Mikene [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-03, 21:40
|
|
|
Chochlik, w taki sposób: odsączam i wrzucam na talerz. Po prostu.
Czasem też utrę marchewki czy dam nieco oleju roślinnego.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
eternit [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-03, 21:48
|
|
|
Chochlik, jeśli chodzi o proces kiszenia: posiekana kapusta + sól.
Jeśli chodzi o zastosowanie, to daj znać na pw.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Chochlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-03, 21:51
|
|
|
To:
Mustela Nivalis napisał/a: | podanie już ukiszonej do obiadu |
Nie posądzaj mnie o aż takie ambicje.
KrólowaSzczurów napisał/a: | Jeśli chodzi o zastosowanie, to daj znać na pw. |
Zabrzmiało jakby to jakaś tajna, groźna dla cywilizacji receptura była.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
|