Rejestracja
Rejestracja
Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:



Poprzedni temat «» Następny temat
Paplanina kulinarna
Autor Wiadomość
Artemisia 



Wiek: 29
Dołączyła: 27 Lip 2016
Posty: 711
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-09-05, 00:57   

Naamah, ja muszę przyznać, że po prostu wpisuje w Google jakiś składnik, na który mam ochotę i wchodzę na stronę, która pokazuje interesującą opcję. Chociaż jak mówi Fenoloftaleina, Tasty jest dobrym sposobem na inspirację.



"Na całe szczęście wiem jak radę dać bez wiary
I znalazłem wielu, którzy drogę pokazali mi.
Przez całe życie na najwyższej pędzą fali.
Pochmurne niebo im na głowy się nie zwali."
Ostatnio zmieniony przez 2016-09-05, 01:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-09-05, 07:24   

- przy szukaniu inspiracji na obiad całkiem niezłym składzikiem nieczkończących się wręcz przepisów jest pinterest (potem już sam sugeruje treści bazujac na tym, co przeglądałaś, więc czasem nawet nie trzeba niczego w wyszukiwarkę wklepywać)
- na stronie http://vegespot.pl przeglądam najnowsze przepisy lub wpisuję dany składnik. To baza blogów kulinarnych wegetariańskich i wegańskich, więc jeśli ktoś jednak potrzebuje z mięskiem... to odpada :P
- mam polajkowanych na facebooku kilku blogerów kulinarnych, których przepisy testowałam i uważam za sprawdzone. Nawet nie pamiętam, jak na nich trafiłam, ale to ułatwia mi regularne wpadanie do nich po jakieś fajne pomysły
- w trakcie kopania w googlach poznajdowałam dużo przepisów i pododawałam je do zakładek, czasem wystarczy mi tam zajrzeć
- google
- własna lodówka i promocje w sklepach :D




Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Naamah
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-05, 14:11   

Fenoloftaleina, Artemisia, Mustela Nivalis, dziękuję za rady. Skorzystam na pewno. :)

Mustela Nivalis napisał/a:
- własna lodówka i promocje w sklepach

Nie ten etap wtajemniczenia, ale może kiedyś. :D




 
 
Paplanina kulinarna
intouchable 
Zołza



Wiek: 39
Dołączyła: 13 Maj 2015
Posty: 415
Skąd: kujawsko-pomorskie

Wysłany: 2016-09-09, 22:18   

Ja lubię i polecam stronę Kwestia smaku :>



"Nie śniło jej się nawet, że życie może nieść tyle bólu, chociaż fizycznie nic człowiekowi nie dolega."
:intouch:
 
 
Paplanina kulinarna
Vitiatus Mikene
[Usunięty]

Wysłany: 2016-09-09, 22:33   

intouchable, dołączam się do rekomendacji - jedna ze stron, na które zaglądam (odnośnie tematyki). :D

Ode mnie - http://www.mojewypieki.com/ : dla miłośników słodkości, i nie tylko. ;)




 
 
Paplanina kulinarna
Hekate 



Wiek: 29
Dołączyła: 13 Wrz 2013
Posty: 2447
Skąd: dolnośląskie

Wysłany: 2016-10-03, 12:59   

Kuskus jadłam, ale nigdy sama nie miałam okazji przyrządzać. Postanowiłam spróbować. Kupiłam w sklepie kuskus i teraz pytanie: z czym go przyrządzić? Jak najlepiej? Macie jakieś sprawdzone przepisy?



 
 
Paplanina kulinarna
Vitiatus Mikene
[Usunięty]

Wysłany: 2016-10-03, 15:12   

Hekate, chociaż kuskus jadam rzadko, to gdy już go spożywam, to zazwyczaj w formie sałatek (soczewica, grocz, tofu, ser i jakimiś warzywami). Mogłabyś jeszcze poeksperymentować z nimi w postaci zup czy jako farsz do np. cukinii.



 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2016-10-03, 15:52   

Dodaję do niego zwykłe mieszanki warzyw i wychodzi pyszne.



 
 
Paplanina kulinarna
eternit
[Usunięty]

Wysłany: 2016-10-03, 16:04   

Ma ktoś sprawdzony przepis na szarlotkę? Byłby łaskawy się podzielić? :prosi:



 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-10-03, 17:57   

Hekate, ja lubię go dosypać pod sam koniec duszenia szpinaku z fetą i suszonymi pomidorami. Wcześniej mieszam go z kurkumą albo curry, bo takie połączenie wielbię. :3



Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-03, 21:30   

W jaki sposób przyrządzacie kiszoną kapustę? Ostatnio spotkałam jakąś rekordową ilość osób, które mówią, że by nie tknęła tego co zrobiłam, że w ogóle o czymś takim nie słyszała... a ja nie znam żadnej innej metody.



 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-11-03, 21:40   

Chochlik napisał/a:
Ostatnio spotkałam jakąś rekordową ilość osób, które mówią, że by nie tknęła tego co zrobiłam, że w ogóle o czymś takim nie słyszała... a ja nie znam żadnej innej metody


A jaka to metoda?

I czy chodzi o robienie takiej, która się kisić będzie czy o podanie już ukiszonej do obiadu? Jakoś tak wolę się upewnić, bo i na to i na to znam kilka metod. :P




Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Vitiatus Mikene
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-03, 21:40   

Chochlik, w taki sposób: odsączam i wrzucam na talerz. Po prostu.
Czasem też utrę marchewki czy dam nieco oleju roślinnego.




 
 
Paplanina kulinarna
eternit
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-03, 21:48   

Chochlik, jeśli chodzi o proces kiszenia: posiekana kapusta + sól.

Jeśli chodzi o zastosowanie, to daj znać na pw.




 
 
Paplanina kulinarna
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2016-11-03, 21:51   

To:

Mustela Nivalis napisał/a:
podanie już ukiszonej do obiadu


Nie posądzaj mnie o aż takie ambicje.

KrólowaSzczurów napisał/a:
Jeśli chodzi o zastosowanie, to daj znać na pw.

Zabrzmiało jakby to jakaś tajna, groźna dla cywilizacji receptura była. :)




 
 
Paplanina kulinarna
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12