Rejestracja
Rejestracja
Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:



Poprzedni temat «» Następny temat
Informatyczne doradztwo
Autor Wiadomość
thnks 



Wiek: 25
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 1746
Skąd: pomorskie

Wysłany: 2014-01-06, 02:42   Informatyczne doradztwo

Tak sobie pomyślałam że przyda się temat w którym będzie można prosić o rady dotyczące komputerów, problemów iście informatycznych itd, itd... A może akurat ktoś z użytkowników będzie znał odpowiedź na nasze pytanie.


Na początek ja proszę kogoś o doradzenie.
Jak przekonwertować jpeg na grafikę wektorową? :roll:




Ostatnio zmieniony przez 2015-10-03, 17:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Informatyczne doradztwo
toxic
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-06, 09:01   

thnks napisał/a:
Na początek ja proszę kogoś o doradzenie.
Jak przekonwertować jpeg na grafikę wektorową? :roll:

thnks, czynność nazywa się trasowaniem i generalnie w photoshopie powinna być ta opcja. Niestety wszystko zależy od jakości jpg'a. Nie zawsze się da przekonwetować, a nawet jeśli się da to efekt będzie niezadowalający. Generalnie najlepiej działa to w corelu albo adobe illustratorze.
http://www.youtube.com/watch?v=d9cTD22mwG0 tu masz jakiś prosty tutorial do illustratora. :)




 
 
Informatyczne doradztwo
thnks 



Wiek: 25
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 1746
Skąd: pomorskie

Wysłany: 2014-01-06, 15:13   

Nie posiadam Illustratora, kiedyś jakoś on-line to robiłam, tylko nie pamiętam jak to było. :roll:
Jest tu może ktoś kto mógłby spróbować mi to przetegować na wektorową grafikę, mam grafikę prostą na koszulkę, karzą wysyłać w wektorowej grafice, w jpeg nie przejdzie. :/




 
 
Informatyczne doradztwo
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-06, 16:07   

Ja otwieram grafikę w Inkscape i na kolejnej warstwie robię identyczny rysunek wektorowy a potem usuwam wyjsciowy obrazek pod spodem. Trochę zabawy, ale można poprawić jakieś niedociągnięcia lub nieciekawe szczegóły.



 
 
Informatyczne doradztwo
thnks 



Wiek: 25
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 1746
Skąd: pomorskie

Wysłany: 2014-01-06, 17:36   

Pobrałam ten program ale... no ale, nie umiem tak równo lini rysować. :roll:
Poszukam czegoś on line, albo znajdę aukcje gdzie jpg można wysyłać.




 
 
Informatyczne doradztwo
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2014-08-12, 19:37   

Temat przeniesiony z działu Hobby.



<<< Dodano: 2014-08-12, 19:38 >>>


Poszukuję programu do grafiki wektorowej. Używam Inkscape'a, ale on nie zapisuje plików wektorowych w takich formatach, w jakich sobie marzą drukarnie, a jakoś Corel Draw odmawia współpracy ze mną. Jeszcze jakieś pomysły?




 
 
Informatyczne doradztwo
Jednobarwna 
Jednobarwna



Wiek: 26
Dołączyła: 22 Cze 2014
Posty: 1022
Skąd: Europa

Wysłany: 2014-08-14, 11:36   

Mam problem z jedną wtyczką i nie wiem co z tym faktem zrobić. A mianowicie co jakiś czas wyskakuje takie okienko, że wtyczka Shockwave Flash uległa awarii czy coś w tym stylu i należy kliknąć "kontynuuj" lub "zatrzymaj". Jak wciskam "kontynuuj" to koniec komputer trzeba zresetować, a jak wciskam "zatrzymaj" to czasami nic sie nie dziej a czasami muszę resetować internet, nie mówiąc już o tym, że jak coś oglądam to automatycznie mam koniec z oglądaniem. Dodam, że wszystkie wtyczki mam aktualne i teoretycznie działające.

I drugi problem to problem z dźwiękiem. Czasami w ogóle nie działa, przez kilka minut a czasami działa ale co 3, 4 sekundy przerywa. Jest to szczególnie wkurzające kiedy słucha się muzyki.

Proszę o jakąś radę.




 
 
Informatyczne doradztwo
renu 
Nothingman



Wiek: 27
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 347
Skąd: małopolskie

Wysłany: 2014-08-14, 15:54   

cyjan92 napisał/a:
Mam problem z jedną wtyczką i nie wiem co z tym faktem zrobić.


A jaką masz przeglądarkę? Jeżeli Chrome, to wpisz w polu adresu strony:

chrome://plugins

Później kliknij "szczegóły" w prawym górnym rogu, znadź wtyczkę Shockwave i ją wyłącz. Mi to pomogło kiedyś. Nie wiem jak na innych.

cyjan92 napisał/a:

I drugi problem to problem z dźwiękiem. Czasami w ogóle nie działa, przez kilka minut a czasami działa ale co 3, 4 sekundy przerywa. Jest to szczególnie wkurzające kiedy słucha się muzyki.


A sterowniki aktualne do karty dźwiękowej? Jeśli tak, to albo wina przegrzania płyty głównej albo karta dźwiękowa do wymiany. Miałem podobny problem jakiś rok temu na laptopie z którego teraz piszę i pomogły mi najnowsze sterowniki, warto spróbować.




 
 
Informatyczne doradztwo
Jednobarwna 
Jednobarwna



Wiek: 26
Dołączyła: 22 Cze 2014
Posty: 1022
Skąd: Europa

Wysłany: 2014-08-14, 20:22   

renu, Korzystam z firefoxa.



 
 
Informatyczne doradztwo
Areva 



Wiek: 28
Dołączyła: 12 Sie 2014
Posty: 85
Skąd: Polska

Wysłany: 2014-08-15, 11:44   

cyjan92 napisał/a:
Mam problem z jedną wtyczką i nie wiem co z tym faktem zrobić. A mianowicie co jakiś czas wyskakuje takie okienko, że wtyczka Shockwave Flash uległa awarii


cyjan, sprawdź czy masz najnowszą, aktualną wersję Adobe Flash Player 11 ActiweX, bo Shockwave jest wtyczką właśnie tego programiku i działa jako wtyczka w Mozilli. Możesz sobie też wpisać w przeglądarce mozilla support - aktualizacje firefoxa i z tego poziomu pozaglądać co masz uaktualnione, a co nie.
Mi osobiście zaktualizowanie AFP pomogło z tym problemem.




 
 
Informatyczne doradztwo
bruklinek456
[Usunięty]

Wysłany: 2014-12-07, 15:15   Pomogę

Jestem w stanie pomóc w przedmiotach techniczynych ( Urzadzenia Techniki Komputerowej, Systemy Operacyje)
Kontakt GG: 36556317




 
 
Informatyczne doradztwo
Arya 
wiosenne magnolie



Dołączyła: 13 Kwi 2013
Posty: 7731
Skąd: Polska

Wysłany: 2014-12-07, 15:53   

Scaliłam tutaj.



<<< Dodano: 2015-01-04, 21:46 >>>


Pobierałam jakieś pliki i w przeglądarce zainstalowały mi się reklamy. Ściągnęłam obie wersje adblocków i częściowo rozwiązało mi to problem - jednak nadal przeglądarce się ścina i niektóre strony muszę kilkukrotnie odświeżać, żeby się załadowały.
Wyczyściłam też ciasteczka... Ktoś ma jakiś pomysł, co z tym zrobić?
Nie chcę reinstalować całej przeglądarki :( .




 
 
Informatyczne doradztwo
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2015-01-04, 21:52   

A sprawdziłaś, czy ci się jakiś toolbar nie zainstalował? Nie zmieniła się strona startowa? Albo nie zainstalował się jakiś dziwny program, którego nie chciałaś?



 
 
Informatyczne doradztwo
Arya 
wiosenne magnolie



Dołączyła: 13 Kwi 2013
Posty: 7731
Skąd: Polska

Wysłany: 2015-01-04, 22:00   

Chochlik napisał/a:
A sprawdziłaś, czy ci się jakiś toolbar nie zainstalował?

Jak mam to sprawdzić? :roll3:
Chochlik napisał/a:
Nie zmieniła się strona startowa? Albo nie zainstalował się jakiś dziwny program, którego nie chciałaś?

Nie, jeden z takich programów już usunęłam.




 
 
Informatyczne doradztwo
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2015-01-04, 22:02   

Arya napisał/a:
Jak mam to sprawdzić? :roll3:

Nie wiem jaką masz przeglądarkę, ale u mnie jest coś takiego jak 'dodatki' i 'wtyczki'.




 
 
Informatyczne doradztwo
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12