Rejestracja
Rejestracja
Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:



Poprzedni temat «» Następny temat
Laik w kuchni
Autor Wiadomość
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-13, 16:01   

Próbowałam dzisiaj zrobić calzone, czyli skrzyżowanie pizzy z pierogiem. Zaledwie drobną niedogodnością (jeśli w ogóle niedogodnością) jest to, że chyba będę ją jeść przez następne 3 dni, bo z 1 opakowania mięsa mielonego (500g), jednego opakowania szpinaku (400g), trzech cebul i jednego słoika marchewki-z-groszkiem-z-kukurydzą (też ok. 400g) wyszedł pieróg na całą blachę. I tak się chciałam podzielić dzisiejszą lekcją, którą odebrałam od surowego ciasta drożdżowego: najpierw kładziesz placek na blasze, dopiero później 'farszujesz'. W innym wypadku przekładanie na blachę zniszczy cały efekt pieroga*. A żeby dobić tych, którzy są jeszcze przed obiadem wstawiam zdjęcie mniej więcej 1/7 pieroga z małym złodziejem kukurydzy:



*Efekt pieroga - brzmi jak tytuł jakiegoś hipsterskiego filmu. :lol:




Ostatnio zmieniony przez 2016-02-13, 16:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Laik w kuchni
Lina Inverse
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-13, 16:10   

Chochlik, narobiłaś mi ochoty na calzone... Ale nie za bardzo chce mi się z tym bawić. Jak długo schodzi się ze zrobieniem tego?



 
 
Laik w kuchni
Chochlik
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-13, 16:19   

Daithi, zamieszałam drożdże z cukrem i poszłam do sklepu po resztę składników. Wróciłam, zrobiłam ciasto, a jak rosło przygotowałam farsz. Potem pół godziny pieczenia. Obstawiam, że całość zajęła z półtora godziny, włącznie z wyprawą do sklepu.



 
 
Laik w kuchni
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-02-18, 08:05   

Tak się zastanawiam, może ktoś się orientuje do jakiej konsystencji przestygnie mi w około pół godziny/godzinę ganache - czyli połączenie śmietany kremówki i czekolady na cieście?

Czy to będzie krajalne czy może jednak się rozpłynie? :drapanie:




Disqualified as a human being.
 
 
Laik w kuchni
tup_tuś
[Usunięty]

Wysłany: 2016-03-01, 17:41   

Mam pytanie. Co sądzicie o orzechach nerkowca do zupy czosnkowej? Będą pasować?



 
 
Laik w kuchni
Green_girl_94 



Wiek: 29
Dołączyła: 03 Maj 2010
Posty: 1080
Skąd: wielkopolskie

Wysłany: 2016-03-09, 11:29   

Dostałam bardzo dużo marchwi i nie bardzo wiem co zrobić z taką ilością. Ktoś ma może jakieś pomysły co zrobić z marchewki lub dodatkiem marchewki?



"Ale zaprawdę, chcąc się spodobać
śmierci, ja ciągle muszę fałszować
Słowa ogromnej tej zapowiedzi." - Rafał Wojaczek
 
 
Laik w kuchni
aga_myszka 
jednostka urojona



Wiek: 33
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 5676
Skąd: mazowieckie

Wysłany: 2016-03-09, 11:37   

Ciasto marchewkowe/muffinki marchewkowe.



:myszka:
 
 
Laik w kuchni
Ella 
Vulnera Sanentur



Wiek: 29
Dołączyła: 04 Kwi 2011
Posty: 3178
Skąd: Polska

Wysłany: 2016-03-09, 18:41   

Kotlety z kaszy, marchewki i cebuli. :D W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów.



Smutne jest piękne, ale na szczęście
Nie wszystko piękne smutne jest.

:ella:
 
 
Laik w kuchni
Lina Inverse
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-06, 19:09   

W jaki sposób (bez użycia mąki) można zagęścić ciasto na placki (warzywne/owocowe + jajka), żeby nie rozlewały się na patelni :D ?



 
 
Laik w kuchni
Camaleao
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-06, 19:10   

Otręby, owsianka, serek wiejski.



 
 
Laik w kuchni
Lina Inverse
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-06, 19:11   

Camaleao, zapomniałam dodać, że nie jem zbóż ani nabiału...



 
 
Laik w kuchni
Duszka 
zamknięta



Wiek: 33
Dołączyła: 18 Sie 2010
Posty: 2282
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2016-04-06, 19:11   

Daithi, a masz banany, ugotowana kasza manna lub jaglana ewentualnie ugotowany ryż?



"Nie jest łatwo oddać słowami... czym jest prawdziwa zabawa. Ale ogólne wrażenie z obserwacji niemal wszystkich gatunków ssaków, to wir nieskrępowanej, beztroskiej żywiołowości"
dr Jaak Panksepp
Ostatnio zmieniony przez Duszka 2016-04-06, 19:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Laik w kuchni
Camaleao
[Usunięty]

Wysłany: 2016-04-06, 19:13   

Daithi, no to nie mam pomysłu. :)



 
 
Laik w kuchni
Duszka 
zamknięta



Wiek: 33
Dołączyła: 18 Sie 2010
Posty: 2282
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2016-04-06, 19:14   

Daithi napisał/a:
Camaleao, zapomniałam dodać, że nie jem zbóż ani nabiału...
a co jesz? Jakieś kasze w ogóle jesz?



"Nie jest łatwo oddać słowami... czym jest prawdziwa zabawa. Ale ogólne wrażenie z obserwacji niemal wszystkich gatunków ssaków, to wir nieskrępowanej, beztroskiej żywiołowości"
dr Jaak Panksepp
 
 
Laik w kuchni
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-04-06, 19:24   

Nie wiem... Pomyślałam, że może zmielone siemię lniane, skrobia ziemniaczana/kukurydziana albo jakieś mączki niezbożowe (kokosowa, migdałowa etc)? :drapanie: Nigdy jednak nie próbowałam tak zagęszczać placków (poza siemieniem, sprawdzało się nawet ale jednak we współpracy z płatkami owsianymi, więc ten...). :drapanie:



Disqualified as a human being.
 
 
Laik w kuchni
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14