A ja dodam przepis na bardzo dobrą i szybką sałatkę:) robiłam na święta, a więć...
gotowany brokuł
szynka drobiowa pokrojona w kostkę
tortellini
sos czosnkowy
SMACZNEGO:)
Wiek: 34 Dołączyła: 18 Gru 2009 Posty: 10452 Skąd: świat
Wysłany: 2012-08-17, 16:47
Sałatka, którą jadam u kumpeli jak się widzimy
(bo my jak się spotykamy to oczywiście gadamy o dietach i dietetyczne rzeczy jemy... no chyba że idziemy na piwo czy pizze, ale to nie o tym mam pisać sorry )
Ser feta
2-3 ogórki kiszone
papryka
mała cebula
por
2-3 pomidory
przyprawy: papryka słodka i pieprz
Wszystko kroimy w kostkę i smacznego!
Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz.
Wiek: 33 Dołączyła: 18 Sie 2010 Posty: 2282 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2012-08-18, 19:16
Mercy, ja robię sałatkę z pora w ten sposób:
2 pary,
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
kroje drobno porę tylko te jasne części, dodaję majonez i śmietanę, mieszam, solę, pieprzę i wcinam.
Sałatka mix (najlepsza na grilla, u mnie zawsze schodzi)
Ser mozzarella w zalewie 1-2 opakowania
Ser sałatkowy typu feta 1 opakowanie
3 średniej wielkości dojrzałe pomidory
3-5 ogórków (jeśli to ten długi to jeden)
Sałata masłowa i/ lub mieszanka sałat
1 mała cebula
Zioła do sałatki Prymatu
Sól morska
Ser mozzarella i sałatkowy typu feta kroimy w kostkę, tak samo pomidory (można je sparzyć jak ktoś tak woli) tylko, że w grubszą kostkę kroimy, ogórki obieramy i kroimy w drobniejszą kostkę, sałatę płuczemy i rwiemy drobno liście. Do miski wsypujemy: najpierw sałatę, potem pomidory z ogórkami. Mieszamy, dodajemy przyprawy do sałatek, lekko solimy, dodajemy sery, mieszamy- próbujemy. Jeśli dla kogoś ma mdły smak siekamy cebulkę i dodajemy. Odstawiamy do lodówki na parę minut.
"Nie jest łatwo oddać słowami... czym jest prawdziwa zabawa. Ale ogólne wrażenie z obserwacji niemal wszystkich gatunków ssaków, to wir nieskrępowanej, beztroskiej żywiołowości"
dr Jaak Panksepp
to ja podam przepis na sałatkę z vifona (tak, z zupki chińskiej!).
makaron z dwóch opakowań zupek vifon
dwa pomidory
zielony ogórek
mała cebulka
dwie łyżki majonezu (chociaż ja i tak zawsze daję bardziej na wyczucie, bo to zależy od ilości warzyw)
dwie łyżki jogurtu (jak wyżej)
curry
pieprz
sól
Wiek: 33 Dołączyła: 18 Sie 2010 Posty: 2282 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2012-08-18, 20:57
kokosowa, makaron na sucho czy mokro?
"Nie jest łatwo oddać słowami... czym jest prawdziwa zabawa. Ale ogólne wrażenie z obserwacji niemal wszystkich gatunków ssaków, to wir nieskrępowanej, beztroskiej żywiołowości"
dr Jaak Panksepp
zapomniałam o tym napisać. makaron na sucho. taki prosto z paczki, pokruszony. warzywka kroi się w kostkę, cebulkę należy drobno posiekać. miesza się wszystko razem, a potem dodaje jogurt naturalny i majonez. na koniec wystarczy doprawić. curry nie jest pozycją obowiązkową, dobrze jest też dosypać do sałatki przyprawy, które dołączone są do zupy (mam na myśli te sypkie). i już!
Wiek: 33 Dołączyła: 12 Sie 2014 Posty: 85 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-08-15, 16:44
A może ktoś lubi owocowe? Ja polecam sałatkę z melona i arbuza.
+ arbuz
+ melon
+ pomarańcza
+ kiwi
+ sok z limonki
Ilość składników zależy od Was
Sposób przygotowania jest prościutki. Owoce wkładamy do lodówki na minimum jedną godzinę - muszą koniecznie się schłodzić. Kolejnie wszystkie składniki kroimy w kostkę, usuwamy pestki z melona i arbuza. Wszystkie owoce wrzucamy do miseczki i mieszamy, skrapiamy sokiem z limonki (lub jak ktoś woli, polewamy jogurtem naturalnym).
Sałatka fajnie wygląda podana w "połówce" arbuza.
Arbuza i truskawki kroimy wg. uznania, siekamy listki szałwii i stewii,
dodajemy do owoców. Wszystko oprószamy pieprzem (dość obficie, śmiało).
Kilka składników, jakże prostych czynności, a takie cudo. Ach.
Już teraz dzielę się z Wami tym przepisem, iż nie wiem, czy doczekam z Wami (czyt. nie wiem ile zabawię na tym forum) świeżych truskawek.
Dam 2 przepisy na można powiedzieć, że łatwe i takie dość pospolite surówki
1. Surówka z białej kapusty
*kapusta biała 400 g
*marchew 150 g
*jabłka 100 g
*papryka 1 szt. - 200 g
*natka pietruszki
*cebula 50 g
*sol, cukier
*olej
Kapustę oczywiście poszatkować, posolić i zostawić,żeby zmiękła. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce z oczkami ( na wiórki ). Cebulę pokroić w malutką kostkę. Paprykę też w kostkę. Pietruszkę posiekać i wszystko wymieszać.
Z tego przepisu wychodzi około 5 porcji po 100 g - czyli około 500 g surówki
2. Surówka z kapusty pekińskiej
*kapusta pekińska 300 g
*pomidory 100 g
*ogórki 100 g
*rzodkiewka 100 g
*olej 40 ml
*ocet / sok z cytryny 20 ml
*cukier 10 g
*natka pietruszki
* sól, pieprz
Kapustę pokroić w paski, a pomidory w ćwiartki/ ósemki (jak kto woli). Ogórki i rzodkiewki pokroić w dość grube półplasterki. Natkę posiekać, wszystko wymieszać.
Dodatkowo zrobić sos winegret (wymieszać np. wstrząsając w słoiku 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, przyprawy). Dodać sos i gotowe
Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na drobne różyczki. Wrzucić do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i ugotować na półtwardo. Odcedzić. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy i drobno pokroić por. Wymieszać wszystkie składniki, dodać musztardę, majonez i doprawić wg uznania. Udekorować listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
<<< Dodano: 2017-05-30, 22:07 >>>
Sałatka gyros bez udziwnień.
1/2 puszki czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
duży zielony ogórek, albo dwa małe
3 duże korniszony, albo 4/5 małych
pół kapusty pekińskiej
ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
przyprawa gyros
3, albo 4 łyżki majonezu
ketchup (na oko)
papryka ostra mielona
Ogórki kroimy drobno w kostkę, szatkujemy kapustę. W międzyczasie podgrzewamy na patelni pierś z kurczaka pokrojoną w kostki. Do mięsa dodajemy pół paczki przyprawy gyros i kilka szczypt papryki mielonej, mój znajomy wsypuje całą paczkę (co kto lubi). Przepłukane fasolę i kukurydzę dorzucamy do pokrojonych wcześniej warzyw. Przestudzone mięso wrzucamy do reszty. Dorzucamy majonez, ketchup. Wszystko mieszamy, można doprawić odrobioną pieprzu, jednak mieszanka gyros daje swój mocny smak.
Sałatka prosta, szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna.
Zwyczajna sałatka śledziowa.
4 średniej wielkości ziemniaki
2/3 ogórki kiszone
1 duża cebula
2 łyżki majonezu
paczka matiasów w oleju
pieprz, mielona papryka
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórki, cebulę i śledzie. Dodajemy majonez. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką, ale nie solimy, bo śledzie same w sobie są słone. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.