Wiek: 29 Dołączyła: 12 Cze 2017 Posty: 341 Skąd: Polska
Wysłany: 2018-01-19, 11:37 Przepisy
Hej! Jako, że często nie mam pojęcia co ugotować na obiad, proponuję założyć post w którym będziemy wrzucać przepisy na szybkie i niedrogie dania.
Zacznę od pierwszego mojego specjału
1) Szpinak z suszonymi pomidorami i serkiem camembert, Czas przygotowania ok 20 minut
-makaron 500gram, najlepiej rurki
- szpinak mrożony ze śmietanką, może być też świeży
- jeden serek camembert
- suszone pomidory
- czosnek
Makaron ugotować, szpinak rozmrozić. Do gotującego się szpinaku dodać serek, tak aby się rozpuścił, następnie pomidory i czosnek. wymieszać z makaronem i gotowe. Czas przygotowania ok 20 minut
Wiek: 31 Dołączyła: 22 Cze 2014 Posty: 1412 Skąd: Europa
Wysłany: 2018-01-19, 11:52
Ja proponuję zapiekankę ziemniaczaną, jest mega.
-ilosc ziemniaków dopasujemy pod siebie (w oryginalnym przepisie jest ich 5-6)
-2 kiełbasy
-jedno jajko
-3/4 kubka, tego większego, śmietany, u mnie zawsze jest 12% lub 18%
-ser żółty
-cebula
-olej do podsmażenia
-w mojej wariacji są jeszcze pieczarki, podsmażone, podduszone lub papryka
Ziemniaki gotujemy do miękkości, cebulę podsmażany/gotujemy do miękkości. Dzielimy na dwie równe części. Kroimy na plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym - pierwszą część. Kiełbasę lekko podsmażyć i układać na warstwie ziemniaków, na to ser żółty i kolejna warstwa ziemniaków. Wszystko zalać śmietaną, wymieszaną z jajkiem, dodaję tam jeszcze sól i pieprz, na górę ser. Zapiekam w piekarniku bez przykrycia około 20 min. Aż się góra zrumieni. Temperatura to 180 stopni. Przyprawy wedle uznania. Oryginalnie jest tylko sól i pieprz. Polecam jest rewelacyjna.
Wiek: 29 Dołączyła: 12 Cze 2017 Posty: 341 Skąd: Polska
Wysłany: 2018-01-19, 12:08
Penne z brzoskwiniami i fasolką czerwoną
-1 puszka czerwonej fasolki
-puszka brzoskwiń w syropie
-syrop z brzoskwiń (tego z puszki)
-1 koncentrat pomidorowy
-paczka makaronu penne
-200 g sera żółtego np. edamskiego - można dodać, ale nie trzeba
Gotujemy makaron, w międzyczasie na patelni podgrzewamy brzoskwinie w syropie i fasolkę - dodajemy to tego koncentrat pomidorowy. Jak troszkę się to ze sobą zaprzyjaźni dodajemy ugotowany makaron. i Gotowe
Kolejny przepis:
Makaron z boczkiem i goszkiem
-puszka groszku
-250 g boczku
-200 g jogurtu naturalnego lub śmietany
-2 łyżeczki ostrej papryki
-50 g startego sera
-suszone pomidory
- pieprz
350 g makaronu
Boczek podsmażyć i przyprawić papryką Wymieszać jogurt(śmietanę) z groszkiem, serem, pomidorami suszonymi. Doprawić pieprzem. Ugotowany makaron polewać sosem i dołożyć do tego boczek.
[ Komentarz dodany przez: Mustela Nivalis: 2018-01-19, 12:35 ] Usunęłam separator. Masz 60 minut na edycję postu, postaraj używać się tej opcji w takich przypadkach.
Ostatnio zmieniony przez Mustela Nivalis 2018-01-19, 12:34, w całości zmieniany 1 raz
Makaron rzecz jasna ugotować nie wygłupiać się z nie gotowanym, odsączyć ugotowany makaronik polecam świderki, groszek wsypać do makaronu wymieszać, tak samo postąpić z puszką tuńczyka według uznania wlewacie olej z tuńczyka lub nie lub połowę z niego po czym mieszacie dodając śmietanę , dodajecie sól pieprz , jeść na zimno.
SMACZNEGO!
Podbijam swoim własnym nickiem widoczność i ilość wyświetleń tego tematu.
Delphi, pytanie jaki? Który majonez? Winiary czy kilecki? Oj, za długo fakt ale to taki podkład a ty możesz stuningować kolejnymi przyprawami bądź składnikami.
Wiek: 31 Dołączyła: 22 Cze 2014 Posty: 1412 Skąd: Europa
Wysłany: 2018-02-06, 15:36
Kurczak tikka masala (moja miłość)
Proporcje dopasować pod siebie.
Ryż, ugotowany (u mnie w woreczkach)
Pierś z kurczaka (pokrojony w kostkę)
Śmietana 12% lub 18% (większe opakowanie)
Pasta tikka masala (u mnie z Intermarche) - uwaga! bardzo ostra
Przyprawy do kurczaka wedle uznania, ja zawsze daję inne.
Kurczaka i ryż wiadomo jak zrobić.
Sos gotuję razem z kurczakiem. Daję opakowanie śmietany, te większe, pastę tikka masala - u mnie zazwyczaj pół łyżeczki do jednej łyżeczki, gotuję do wymieszania się składników, przyprawiam solą jak jest konieczność. Mieszam wszystko z ryżem i gotowe.
Smacznego
A co do śniadania to polecam tosty z jajkiem sadzonym i sosem chili.
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
Wysłany: 2018-02-06, 16:41
Kruk, ja robię to samo z cebulą i ogórkiem zamiast groszku i właśnie, sosem sojowym. Ostatnio zamiast majonezu dodałam jogurt, jednak lepsze z majonezem, ale z jogurtem też smaczne. A! No i ja tuńczyka w wodzie kupuję, w majonezie jest wystarczająco dużo tłuszczu. A jeśli chodzi o kuchnię holenderską to tak, polubiłam frytki z majonezem, lubię stammpot (taki klasyczny, ze szpinakiem albo jarmużem, z jabłkami jest paskudny) i nie trawię całej lepszy. A najlepszym słodyczem są lody o smaku stroopwafli z Lidla.
Kurczak w sosie teryaki
- filet z kurczaka
- ryż
- sos teryaki (łyżka oleju, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki cukru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru - wszystko razem zagotować)
- cebula
- czerwona papryka
- groszek
- czosnek
* wrzucić na patelnię składniki sosu teryaki, zagotować. Ewentualnie wziąć gotowy...
* dodać pokrojonego kurczaka. gotować pod przykryciem 5 minut.
* ugotować ryż
* zeszklić na patelni cebulkę
* dodać pod koniec czosnek, imbir i groszek. Smażyć ok. minutę.
* dodać pokrojoną paprykę. smażyć ok. 2 minuty.
* dodać ryż. Podsmażyć ok. 2 minut.
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć."
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
Wysłany: 2018-02-19, 21:25
Shephard's Pie
Na 4 osoby:
2 łyżki stołowe oliwy
1 posiekana cebula
1 marchewka pokrojona w kosteczkę
3 łyżeczki przecieru pomidorowego - ja nie mialam wiec dodałam pół puszki pomidorów z ziołami
1 łyżeczka musztardy Dijon - nie miałam wiec dodałam musztardę delikatesowa - 1 łyżkę stołową
250 ml gorącego bulionu wolowego lub drobiowego
Ok 450 g mięsa mielonego - ja miałam mieszane drobno zmielone
Ok 500 g ziemniaków
Mleko i masło do ziemniaków
Masło na wierzch
Ja dodałam jeszcze 3 pieczarki pokrojone drobno i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Oraz sol, pieprz świeżo zmielony, papryka ostra i słodka, zioła - bazylia, majeranek, ciut lubczyku, pietruszka, zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Nastaw wodę na ziemniaki, obierz je i wrzuć do gotującej się wody - posól wtedy, kiedy lubisz - ja to zrobiłam jak woda zawrzała, bo sobie o tym przypomniałam.
Pokrój warzywa,
Wrzuć je do oliwy, pomieszaj, zmniejsz ogień na min i przykryj,
Teraz masz chwilkę dla siebie - ja poszłam czytać forum:)
Po kilku mi pomieszaj - sprawdź czy warzywa miękną, jeśli tak to możesz wrzucać mięso.
Zwiększ ogień, wymieszaj mięso z warzywami, dodaj przyprawy. Smaż od czasu do czasu mieszając.
Rozmieszaj ze sobą przecier pomidorowy i musztardę. Smaż mięso aż będzie brązowe i sypkie - nie powinno się sklejać w grudki.
W międzyczasie podgrzej bulion
U mnie smażenie zeszło jakieś 10 - 15 min, ale to wszystko zależy od mięsa
Jak mięso jest juz tak brązowe jak lubisz, dodaj pomidory z musztarda, wymieszaj.
Dodaj bulion - ja nie miałam domowego wiec dałam zrobiony z kostki. Zmniejsz ogień, pomieszaj wszystko jeszcze raz, przykryj i duś Ok 15 min, Ja podczas tych 15 min ze 2 razy byłam pomieszać i spróbowałam, czego do smaku brakuje - ciut więcej pieprzu dodałam i pietruszki.
Sprawdź ziemniaki - powinny być juz miękkie, odcedź je i ubij - dodaj masło i mleko. Puree powinno być bardzo delikatne i puszyste.
Włącz piekarnik na 180 st
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wyrównaj, połóż na tym ziemniaki - ja kładłam łyżką takie "kupki" i potem powoli i delikatnie rozsmarowywałam żeby powstała jednolita warstwa.
A teraz najważniejsze - zrób na wierzchu wzorek widelcem;)
Połóż na ziemniakach cienkie plasterki masła - dzięki temu wierzch będzie chrupiący i złocisty
A teraz do piekarnika na Ok 45 - 50 min
I rozkoszuj się zapachem
- pojedyncy filet z kurczaka lub tuńczyk
- paczka szpinaku mrozonego
- pół paczki sera feta lub dwie łyżki śmietany
- pół paczki dowolnego makaronu ( najlepiej grubszego lub spaghetti )
- 3 ząbki czosnku
- czosnek mielony
- papryka czerwona mielona
- sól, pieprz do smaku
- olej
Szpinak rozmrażam na małym rondelku z odrobina gorącej wody, dodaje do niego rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Chwilkę duszę do odparowania. Odstawiam.
Piersi z kurczaka kroję w większą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym, solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Ser feta kroję w kostkę. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, ale nie do końca na dnie garnka zostawiam troszkę wody z gotowania. Do makaronu dodaję szpinak, mięso i fetę. Mieszam i gotuję jeszcze kilka minut, aż danie się podgrzeje, a smaki się połączą.
"Człowiek w ogóle tak potrafi: zastąpić realne iluzją. I żyć w całkowicie wymyślonym świecie.
To w zasadzie przydatna cecha"
przyprawa kebab-gyros lub suszone pomidory - zależy co kto lubi.
Podsmażamy cebulę na oleju / oliwie. Podsmażamy tuńczyka. Dodajemy łyżkę majonezu i wybrany dodatek. Podajemy z gotowanym makaronem.
Można ten przepis dowolnie rozwijać, wrzucać inne dodatki. Jak smażę na oliwie wersję z pomidorami, to często dorzucam np. oliwki. Jak kebab, to świeże pomidory.