To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Paplanina kulinarna

Mustela Nivalis - 2018-07-08, 13:13

Adenium, to młoda fasolka sojowa. Internety twierdzą, że całkiem odżywcze to jest. Podobno Japonii dają to jako popularną przekąskę do piwa. :D
Adenium napisał/a:
a w smaku z czymś podobne?


Hm... Trochę jak groszek, może bób? Sama nie wiem, chyba nie to, ale ma przyjemny, łagodny, lekko maślano-orzechowy smak, świetna na zimno (moja ulubiona opcja) i na ciepło. Kurde, nie potrafię opisywać doznań po konsumpcji konkretnych produktów. :drapanie:

O, Arya, super. Dzięki za zaspokojenie ciekawości. :D

Anonymous - 2018-07-08, 14:12

Mustela Nivalis, dzięki za wyjaśnienie. :) Jak mi się kiedyś gdzieś taka nazwa rzuci w oczy to już będę wiedziała co to i może będzie okazja na spróbowanie. :D
RobertIslay - 2018-07-08, 19:36

Mustela Nivalis,

Ej, a wy macie tam dostęp do dobrych ryb morskich w przyzwoitych cenach? Ile np. hosztuje łosoś niehodowlany? Tutaj takie rybiszcza są koszmarnie drogie. Dla przykładu dziki losoś szkocki ok. 44$/kg, a to jedna z tańszych ryb jakie znalazłem w rybnym, który właśnie sprzedaje takie trochę lepsze ryby.
Zwykłego łososia hodowlanego idzie już dostać za jakieś 16$/kg.

Mustela Nivalis - 2018-07-08, 20:17

RobertIslay napisał/a:
Ej, a wy macie tam dostęp do dobrych ryb morskich w przyzwoitych cenach? Ile np. hosztuje łosoś niehodowlany?


Oczywiście. Parę kroków od domu dostęp jest, a korzystanie z tegoż to cena dobrej wędki i przynęt/blaszek oraz ewentualnie karty rybackiej na strumienie i jeziora (ale to też raczej niewielki wydatek, coś około 140 koron za dobę). ;)
Inwestycja się szybko zwraca. W gratisie dostajesz inne ryby, jak się trafi. Makrela, śledź, dorszowate, etc. Ostatnio sporo ludzi wyciągało żabnicę z lokalnych wód, to dopiero rarytas, nie tam, że jakiś łosoś, phi.

W zasadzie więc nie mam pojęcia, jak z cenami w sklepach, musiałabym rzucić okiem kiedy w jakimś mieście większym będę.


<<< Dodano: 2018-07-18, 10:02 >>>


Stało się, znowu jadąc przez Szwecję kupiliśmy kiszonego śledzia... Tempo, w jakim wieczko puszki się wybrzusza trochę mnie przeraża, muszę się go jak najszybciej pozbyć nim produkt sam wydostanie się na wolność.

Nikt nie lubi suwenirów ode mnie. Ciekawe dlaczego. :haha:

L.M. - 2018-07-18, 10:09

Mustela Nivalis, marudzisz. Możesz dać go mi. (W moim pokoju stoi sobie broń biologiczna w postaci sosu sojowego już od kilku miesięcy i czasem obserwuję go sobie, jak raz puchnke, a raz wciąga ścianki i czekam, co się stanie).
Anonymous - 2018-09-02, 17:58

Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych...
Jaka mąka najlepiej zastąpię mąkę pszenną? Tak żeby ciasta, placki, naleśniki wychodziły w konststencji takie jak przy pszennej.

Arche - 2018-09-03, 00:13

Camaleao, w konsystencji świetnie sprawdza sie orkiszowa, ale jej smak to sprawa indywidualna. Dla niektórych najlepszy zamiennik pszenej i w smaku również podobna (zalezy jakiej firmy).
Delphi - 2018-09-03, 06:18

Orkisz to też pszenica.
Czu - 2019-05-18, 22:36

Jeśli ktoś posługuje się przepisami o niskim IG, to chętnie przygarne lub też się wymienię. :)
Anonymous - 2019-12-29, 14:57

Szukam dobrego i sprawdzonego przepisu na jakieś ciasto/ciastka z orzechami laskowymi, ktoś coś zna?
Mustela Nivalis - 2020-04-18, 09:44

Od kiedy rozlała się panika z koronawirusem i pozamykali szkoły, gość, od którego kupowałam pieczywo na zakwasie wstrzymał swoją pokątną domową piekarenkę. Tak żeśmy się przyzwyczaili do porządnego chleba, że konsumpcja pieczywa, które i tak jadam sporadycznie, spadła nam niemalże do zera. Mąż jeszcze dzielnie walczy ze sklepowym dmuchanym styropianem umownie nazywanym chlebem, ja już się poddałam. Dlatego też wpadłam na pomysł wyhodowania zakwasu w domowym zaciszu. I trochę mnie to przeraża.

Hodował ktoś zakwas może? Potrzebuję poklepania po ramieniu dla otuchy, bo pełna wiary i nadziei wybieram się do ostatniego sklepu w okolicy, do którego podobno mąkę rzucili. :D

Anonymous - 2020-04-18, 12:00

Mustela Nivalis, ja cię mogę poklepać byś wyhodowała zakwas, więc przesyłam mnóstwo otuchy! :tuli:


Sama nie robiłam, ale znałam takich, co hodowali swój zakwas i potem swój chlebek był miodzio.

Nawet jak teraz poczytałam o nim w necie to nie wydaje się jakiś trudny, więc może i ja spróbuję...

Mustela Nivalis - 2020-04-18, 18:01

Adenium, dzięki!

No i próbuj, próbuj, będzie mi mentalnie raźniej! :D
Mąkę kupiłam, słoiczek jakiś muszę jeszcze tylko znaleźć i wyparzyć. Najgorzej będzie z miejscem, ani za specjalnie ciepło w domu nie mam, przeciągi... Hm. No, ale coś się wymyśli. Dzisiaj albo jutro. :)


<<< Dodano: 2020-04-26, 16:59 >>>


Adenium napisał/a:
więc może i ja spróbuję...


Spróbowałaś?

Pytam, bo przyszłam zameldować, że zakwas się udał i właśnie zjadłam pierwsze kromki chleba. <3
Szczerze mówiąc - nie miałam zbyt wygórowanych oczekiwań co do pierwszego podejścia, ale młody wykazał się, że hoho. Tyko z braku foremki piekłam w jakiejś większej i wyszedł mi nizołek. Przyzwoicie syci. W końcu!

Cappy - 2020-04-26, 19:15

Sałatka z tortelini the best!
Anonymous - 2020-04-28, 17:04

Mustela Nivalis napisał/a:
Spróbowałaś?

Nie. :P
Jeszcze się nie zebrałam.
Z jakiego przepisu robiłaś zakwas i późniejszy chleb?



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group