To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Paplanina kulinarna

Nina - 2018-02-18, 16:09

Delphi, co¶ na mleku? Kasza manna, jaglana, jęczmienna, płatki ryżowe, zacierki, kluski lane, bułka. W zależno¶ci od upodobań konsystencja płynna lub gęsta. Do tego ewentualnie dodatki: owoce - zwłaszcza miękkie, np. banan, jagoda, sól/cukier, cynamon, orzechy.
Delphi - 2018-02-18, 17:26

RobertIslay napisał/a:
Flaczki - jadalne, nie ma w tym chleba ani jajek.

i gotuje się to kilka godzin. Lubię flaczki, ale ¶niadanie chciałabym zje¶ć przed obiadem.

Nina, co to s± zacierki?

aga_myszka - 2018-02-18, 18:09

Delphi napisał/a:
Nina, co to s± zacierki?

To takie starte zazwyczaj prosto do dania drobne kluseczki z ciasta jak na pierogi. Używane do zagęszczania zup zamiast makaronu czy ryżu.

Nina - 2018-02-18, 23:33

Delphi, tak jak pisze aga_myszka, drobne kluski z m±ki i wody. Ja znam akurat w wersji ¶niadaniowo-kolacyjnej na mleku, czasem z odsmażanymi ziemniakami.
Delphi - 2018-02-19, 05:59

To czym to się różni od lanych klusek, że wymieniasz je osobno?
RobertIslay - 2018-02-19, 06:10

Delphi,

Z tego co się orientuję to różnica polega na stosunku skł±dników (stosunek jaja/m±ka). W zacierkach masz więcej m±ki i mniej jajek niż w lanych kluskach. W efekcie konsystencja ciasta jest bardziej stała i umożliwia formowanie małych kluseczek. Ciasto na lane kluski jest "pół-płynne". Jednakże kuchnia nie jest m± domen±, więc nie wiem też czy moja wiedza to zwykłe dyletanctwo czy co¶ warto¶ciowego.

Nina - 2018-02-19, 17:41

Delphi, kluski lane - m±ka, jajka, ewentualnie woda. Zacierki - m±ka i woda. Kluski lane - najlepiej lać cienkim strumyczkiem, powoli do garnka i mieszać. Zacierki - raczej przygotowane na talerzu/w misce, s± suche jak je wrzucasz do garnka, a nie płynne.
Delphi - 2018-02-19, 18:35

Pomysł na obiad dla 2 osób za 20zł?
Nina - 2018-02-19, 19:13

Delphi, na słodko, na słono czy wszystko jedno?
Delphi - 2018-02-19, 19:36

Nina, słono. Raczej nie jadam słodkich obiadów. A najlepiej na ostro.
Dzisiejsza obiado-kolacja co prawda już się tworzy, ale pomysłami na kolejny dzień nie pogardzę.

craving - 2018-02-19, 21:11

Różne wariacje lecza, gulasz, można to podać że wszystkim, ryż, kasza, kluski ¶l±skie... Z plackami ziemniaczanymi, mrau!
Makaron ze szpinakiem też jest tani.
Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozarell±.
Pęczotta, kaszotta z warzywami na patelni.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie ¶mietanowym.
Kotleciki z jajek i warzywa na patelnię.
Chłopski garnek, wiejski kociołek.

Nie mam piekarnika... Jakbym miała, to pewnie bym tworzyła zapiekanki wszelakie czy calzony. Smutek. :(

Kupiłam sobie w ogóle ostatnio olej z chilli. Dodaje mojej kuchni odrobinę pikanterii, co jest raczej dla mnie zaskoczeniem, bo ja nigdy za ostrym nie przepadałam. Smaki to się jednak potrafi± zmieniać. ;)

Jednobarwna - 2018-02-19, 22:37

Makaron z sosem pomidorowym, z pesto.
Ryż zapiekany z kurczakiem, papryk±, serem i sosem pomidorowym.
Zapiekanki makaronowe czy też ryżowe, ziemniaczana wszelkiej ma¶ci.
Warzywa na patelnię z kurczakiem i ryżem np.

R. de Valentin - 2018-02-20, 09:22

craving napisał/a:
Kotleciki z jajek


Sprawdziłem przepis, to może być ciekawe. :P

Euphoriall - 2018-02-20, 18:30

R. de Valentin napisał/a:

Sprawdziłem przepis, to może być ciekawe.

Polecam, s± przepyszne.

Delphi - 2018-02-20, 18:50

craving napisał/a:
Kupiłam sobie w ogóle ostatnio olej z chilli.

Ja sama robię z habanero. :D



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group