Kulinaria - Paplanina kulinarna
Nina - 2018-02-18, 16:09
Delphi, co¶ na mleku? Kasza manna, jaglana, jęczmienna, płatki ryżowe, zacierki, kluski lane, bułka. W zależno¶ci od upodobań konsystencja płynna lub gęsta. Do tego ewentualnie dodatki: owoce - zwłaszcza miękkie, np. banan, jagoda, sól/cukier, cynamon, orzechy.
Delphi - 2018-02-18, 17:26
RobertIslay napisał/a: | Flaczki - jadalne, nie ma w tym chleba ani jajek.
|
i gotuje się to kilka godzin. Lubię flaczki, ale ¶niadanie chciałabym zje¶ć przed obiadem.
Nina, co to s± zacierki?
aga_myszka - 2018-02-18, 18:09
Delphi napisał/a: | Nina, co to s± zacierki? |
To takie starte zazwyczaj prosto do dania drobne kluseczki z ciasta jak na pierogi. Używane do zagęszczania zup zamiast makaronu czy ryżu.
Nina - 2018-02-18, 23:33
Delphi, tak jak pisze aga_myszka, drobne kluski z m±ki i wody. Ja znam akurat w wersji ¶niadaniowo-kolacyjnej na mleku, czasem z odsmażanymi ziemniakami.
Delphi - 2018-02-19, 05:59
To czym to się różni od lanych klusek, że wymieniasz je osobno?
RobertIslay - 2018-02-19, 06:10
Delphi,
Z tego co się orientuję to różnica polega na stosunku skł±dników (stosunek jaja/m±ka). W zacierkach masz więcej m±ki i mniej jajek niż w lanych kluskach. W efekcie konsystencja ciasta jest bardziej stała i umożliwia formowanie małych kluseczek. Ciasto na lane kluski jest "pół-płynne". Jednakże kuchnia nie jest m± domen±, więc nie wiem też czy moja wiedza to zwykłe dyletanctwo czy co¶ warto¶ciowego.
Nina - 2018-02-19, 17:41
Delphi, kluski lane - m±ka, jajka, ewentualnie woda. Zacierki - m±ka i woda. Kluski lane - najlepiej lać cienkim strumyczkiem, powoli do garnka i mieszać. Zacierki - raczej przygotowane na talerzu/w misce, s± suche jak je wrzucasz do garnka, a nie płynne.
Delphi - 2018-02-19, 18:35
Pomysł na obiad dla 2 osób za 20zł?
Nina - 2018-02-19, 19:13
Delphi, na słodko, na słono czy wszystko jedno?
Delphi - 2018-02-19, 19:36
Nina, słono. Raczej nie jadam słodkich obiadów. A najlepiej na ostro.
Dzisiejsza obiado-kolacja co prawda już się tworzy, ale pomysłami na kolejny dzień nie pogardzę.
craving - 2018-02-19, 21:11
Różne wariacje lecza, gulasz, można to podać że wszystkim, ryż, kasza, kluski ¶l±skie... Z plackami ziemniaczanymi, mrau!
Makaron ze szpinakiem też jest tani.
Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozarell±.
Pęczotta, kaszotta z warzywami na patelni.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie ¶mietanowym.
Kotleciki z jajek i warzywa na patelnię.
Chłopski garnek, wiejski kociołek.
Nie mam piekarnika... Jakbym miała, to pewnie bym tworzyła zapiekanki wszelakie czy calzony. Smutek.
Kupiłam sobie w ogóle ostatnio olej z chilli. Dodaje mojej kuchni odrobinę pikanterii, co jest raczej dla mnie zaskoczeniem, bo ja nigdy za ostrym nie przepadałam. Smaki to się jednak potrafi± zmieniać.
Jednobarwna - 2018-02-19, 22:37
Makaron z sosem pomidorowym, z pesto.
Ryż zapiekany z kurczakiem, papryk±, serem i sosem pomidorowym.
Zapiekanki makaronowe czy też ryżowe, ziemniaczana wszelkiej ma¶ci.
Warzywa na patelnię z kurczakiem i ryżem np.
R. de Valentin - 2018-02-20, 09:22
craving napisał/a: | Kotleciki z jajek |
Sprawdziłem przepis, to może być ciekawe.
Euphoriall - 2018-02-20, 18:30
R. de Valentin napisał/a: |
Sprawdziłem przepis, to może być ciekawe. |
Polecam, s± przepyszne.
Delphi - 2018-02-20, 18:50
craving napisał/a: | Kupiłam sobie w ogóle ostatnio olej z chilli. |
Ja sama robię z habanero.
|
|
|