To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Paplanina kulinarna

Jednobarwna - 2017-10-20, 14:52

Owsiane mleko jest mega a często jest dostępne w sklepach za 3-4 zł.
pan_da - 2017-10-21, 17:53

Jednobarwna, jeszcze w żadnym sklepie nie spotkałam mleka owsianego. Gdzie takie widziałaś/kupujesz?
Mustela Nivalis - 2017-10-21, 19:11

Chyba Rossmann miał takie w ofercie. :drapanie:


***

Dzisiaj robiłam zakupy w spożywczaku. Kasjer wziął do ręki owoc granatu, obraca go na wszystkie strony, drapie się po głowie i... nic. W końcu się pyta "jak to się nazywa". No ok. Niestety... przy śliwkach miał ten sam problem. Ja nie wiem, jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że chłopak może przez całe swoje życie nie zetknął się z takim owocem, ale żeby śliwek nie znać... :facepalm:

pan_da - 2017-10-21, 19:25

Mustela Nivalis, dobrze, że nie kupowałaś persymony, wtedy to chłopak miałby zagwozdkę. :D
Mustela Nivalis - 2017-10-21, 20:23

I tak mu się upiekło, bo byłam ciekawa physalis. ;)

A myślałam, że mnie już nic nie zdziwi po tym, jak mi chcieli botwinkę z buraczków wywalić w sklepie i byli w szoku, że ja to zamierzam również zjeść.

pan_da - 2017-10-21, 20:33

Mustela Nivalis napisał/a:
I tak mu się upiekło, bo byłam ciekawa physalis


O matko, w którym "spożywczaku" są takie cuda do kupienia? 8)

Mustela Nivalis - 2017-10-21, 20:48

Mieszkam ZAGRANICO i jakoś tak wyszło, że łatwiej takie cuda na kiju dostać niż bób w ogóle czy korzeń pietruszki w ludzkiej cenie. ;)

A w temacie kulinarnej paplaniny pozostając... Rzucili już na półki lokalny przysmak. Dla mnie to kolejny powód, dla którego nie polubię się z norweską kuchnią, która każe wydłubywać mięsko z oczodołu, który kiedyś należał do słodkiego baranka.

:


Jednobarwna - 2017-10-21, 21:10

pan_da, Bardzo często mleko owsiane jest w Kauflandzie, w Rossmanie też ale do tanich nie należy, jeszcze w Intermarche jest.
Delphi - 2017-10-27, 21:47

Rozwijam się kulinarnie. Po opanowaniu gołąbków przyszła pora na flaki. Przejrzałam ileś przepisów i żaden mnie jakoś za bardzo nie przekonał. Ostatecznie zrobiłam zupę według przepisu, który podała mi pani z mięsnego. Wyszły świetnie.

Teraz myślę, czy istnieją jakiekolwiek inne potrawy z flakami niż zupa. Znalazłam jakiś pojedynczy przepis na zapiekankę i ze 30 wersji zupy. Chochlik chce robić pizzę z flakami... chciałabym zobaczyć miny Włochów. :D

Macie jakieś godne polecenia przepisy?

Adriaen - 2018-01-11, 22:33

Mustela Nivalis napisał/a:
To pewnie kiszki ziemniaczanej też nie znasz? To taki kartoflak zapakowany w jelito wieprzowe. Jedliśmy zawsze odsmażany na patelni. Smaki mojego dzieciństwa, podobnie jak kartacze.

Ojejku, tego od dawna nie jadłem.

Anonymous - 2018-02-04, 20:53

Mam nową ulubiona sałatkę. :) szybka, prosta, mało składnikowa...
Ugotowana pierś z kurczaka, żurawina, seler naciowy i sos czosnkowy. Łatwa prosta i... Smaczna.
Właśnie skończyłam jeść, porcje zapakowalam do boxa na jutro do pracy, zostanie jeszcze na kolacje.
Chyba całkiem zdrowo wyszło.

Anonymous - 2018-02-05, 00:14

Camaleao, czasami robię podobną sałatkę, tylko zamiast żurawiny używam bezbestkowych winogron, a pierś z kurczaka grilluję ;) . Potwierdzam, że smaczna.
Delphi - 2018-02-05, 06:04

Sos czosnkowy brzmi bardzo mgliście. Jakieś konkrety?
Anonymous - 2018-02-05, 09:33

eithné, :) to znowu ja grillowana pierś i winogrona robie z rukola, slonecznikiem i sosem miodowo-musztardowym. :) spróbuj, też bardzo smaczne :)
Anonymous - 2018-02-05, 16:08

Delphi, wszystko robię na oko, więc trudno mi o konkrety ;) . Ale do sosu do tej sałatki używam gęstego jogurtu naturalnego, kilku ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, soli, pieprzu i odrobiny cukru. Czasami dodaję w niewielkiej ilości zioła, np. oregano i/lub troszeczkę majonezu.
Camaleao, brzmi smacznie ;) . Dzięki, wypróbuję.

Czy ktoś robił w domu chaczapuri i ma jakiś wypróbowany przepis?



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group