To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Paplanina kulinarna

Żurawek - 2016-02-24, 07:01

Arya, wybacz, ale... Przynajmniej na jakieś imprezy rodzinne zrobi pnie przypadnie w przydziale gotowanie. :) A tak poważnie, to liczy się to, że UMIESZ gotować i masz własny smak. Nie smakowało im - trudno, ale myślę, że Cię teraz z tego powodu nie skreślą. ;) Najważniejsze, żeby Teój chłopak Coę akceptował. :tuli6:
Hekate - 2016-02-25, 22:51

Zostałam obdarowana sporą ilością orzechów włoskich i... nie mam pomysłu. Ktoś z Was zna jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem takowych? Chętnie spróbowałabym zrobić coś niestandardowego, ale wypróbowanego przez kogoś z Was. :)
Anonymous - 2016-02-26, 06:13

Ja dodaję orzechy włoskie najczęściej do płatków na śniadanie, choć nie jest to żaden niestandardowy przepis. Do ciasta marchewkowego też bardzo pasują.
Fenoloftaleina - 2016-02-26, 06:25

Hekate, najbardziej z orzechami kojarzy mi się ciasto snickers, nie jest to nic nie niestandardowego, ale na pewno pysznego. :)
Ella - 2016-02-26, 10:22

Wczoraj pierwszy raz jadłam liczi. Nie wiedziałam nawet czy to się obiera czy co...
Koleżanka obrała, dała mi małą cząstkę i... fuj. Ja czułam perfumowany smak, a koleżanka rybę. :lol:

craving - 2016-02-26, 10:54

Hekate, ja bardzo lubię takie kulki: http://rozanecznik.com.pl/?p=179
http://sztukawcinania.pl/...hami-i-kokosem/

Jeszcze przeglądając internety trafiłam na to:
http://akademiakulinarnaw...echami-wloskimi
Musi być strasznie słodkie, ale cudownie wygląda.

Mustela Nivalis - 2016-02-26, 11:04

Fajnie się sprawdzają w sałatkach (lekko rozdrobnione), ostatnio sypałam nimi też danie na ciepło: makaron z rukolą, łososiem wędzonym, odrobiną sera, świetnie się komponowały z lekko orzechowym posmakiem, jaki posiada rukola.

Najczęściej właśnie orzechy włoskie, o ile ich nie zjadam solo, idą mi na posypki i dodatki do deserów, sałatek i dań głównych. :3

To też wygląda spoko:
http://monika-mrozowska.p...yropem-klonowym

Anonymous - 2016-02-26, 18:32

Ella, dla mnie liczi smakuje jak mydło. :)
Hekate - 2016-03-01, 19:16

Zło, liczi jest smaczne!
craving - 2016-03-04, 16:03

Zrobiłam dziś (wreszcie) tę pastę z serka wiejskiego i tuńczyka. Dodałam jeszcze odrobinę cebulki i bardzo mi posmakowała.
Ella - 2016-03-05, 23:06

Spędziłam dziś w kuchni dużo czasu. Byłam sama w domu, więc skorzystałam z tej chwili swobody.

Upiekłam murzynka przekładanego powidłami.
Upiekłam ciasteczka orkiszowe.
Zrobiłam koktajl z kiwi i banana.
Usmażyłam kotlety z kaszy jaglanej z marchewką.
A w międzyczasie na szybko zrobiłam makaron z sosem (no dobra, sos był ze słoika) na obiad.

Anonymous - 2016-03-06, 09:19

Ella napisał/a:
Zrobiłam koktajl z kiwi i banana.

Jak robisz taki koktajl? Samo kiwi i banan czy dodajesz do tego coś jeszcze? :)

Ella - 2016-03-06, 09:47

Dodaję jeszcze mleko. ;)
craving - 2016-03-06, 16:26

No więc jest sprawa: moja mama ma urodziny. Wiem, że uwielbia chałwę. Ja się kompletnie na tym nie znam, ale chciałabym jej kupić jakiś kawał dobrej chałwy. Gdzie mogę taką kupić? Możecie coś polecić?
nictakiego - 2016-03-26, 11:53

craving, pamiętam, że moja mama zamawiała chałwę przez internet, chyba nawet na allegro. Była w plastikowych pudełkach, takich jak na lody.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group