To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Paplanina kulinarna

Anonymous - 2014-04-22, 09:02

Akurat napisał/a:
Okej, dzięki, lecę spróbować.

I jak wrażenia?

Akurat - 2014-04-22, 23:53

Za pierwszym razem sypnęłam trochę za dużo i herbata była zwyczajnie ostra.
Ale potem się nauczyłam jaka ilość jest odpowiednia i bardzo mi to smakuje. Smak herbaty podkreślony dodatkowo tą delikatną nutą pieprzu. Fajne.

Anonymous - 2014-07-31, 16:23

Zasady, którymi się kieruję przy robieniu ciastek owsianych:
-jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej
-im masło ma więcej tłuszczu, tym jest lepiej (dla mnie minimum to 80%)
Ważne jest też, aby składniki mieszać łyżką drewnianą. Miksera używamy tylko, jeżeli jest to konieczne ;)

Anonymous - 2014-07-31, 16:39

freakshow napisał/a:

-im masło ma więcej tłuszczu, tym jest lepiej (dla mnie minimum to 80%)

Produkt składający się z mniej niż 80% tłuszczu mlecznego nie jest masłem...

freakshow napisał/a:
Miksera używamy tylko, jeżeli jest to konieczne

To znaczy kiedy?

Anonymous - 2014-07-31, 16:56

Chochlik napisał/a:
Produkt składający się z mniej niż 80% tłuszczu mlecznego nie jest masłem...

W sklepie producenci wiele rzeczy nazywają "masłem".

Chochlik napisał/a:
To znaczy kiedy?

Wtedy, kiedy uważamy, że łyżka jest niewystarczająca.

Anonymous - 2014-07-31, 22:01

freakshow napisał/a:

W sklepie producenci wiele rzeczy nazywają "masłem".

No właśnie mówię ci jakie są przepisy. Na czymś co ma mniej niż 80% znajdziesz zapis typu "Stołowe smietankowe" albo "mix śniadaniowy", ale nie bedzie tam słowa 'masło".

freakshow napisał/a:

Wtedy, kiedy uważamy, że łyżka jest niewystarczająca.

A kiedy łyzka nie jest wystarczająca?

Anonymous - 2014-08-02, 09:47

Chochlik napisał/a:
A kiedy łyzka nie jest wystarczająca?

Jak ciasto jest tak gęste, że nie masz siły juz go mieszać.

antymon - 2015-02-20, 11:51

Jak sprawdzić, czy piekarnik grzeje odpowiednio?

Ustaw na 180 stopni i umieść w piekarniku (w rondelku lub czymś żaroodpornym) 1 - 2 łyżki cukru. Jeśli nie zacznie się topić - piekarnik grzeje na 180 stopni lub słabiej. Jeśli cukier się topi/karmelizuje - piekarnik grzeje mocniej.

Ella - 2015-06-28, 21:34

Scaliłam z "Przepis" na ciepłe mleko mojego sposobu.

antymon - 2015-07-27, 10:34

Podczas sprzątania brakło płynu do szyb?

Domowy przepis:
100 ml octu
uzupełnić do litra wodą
trochę płynu do naczyń (na oko ok 50 ml)

Działa, przez chwilę czuć zapach octu, ale szybko się ulatnia z czyszczonej powierzchni.

Ocet inaczej, czyli czyszczenie mikrofali:
1:1 ocet z wodą, 5 min na maksymalną moc- później wystarczy przetrzeć szmatką i zostawić mikrofalę do ulotnienia się zapachu.

Jeszcze inaczej z octem - czyli mega prosty sposób na mycie okien:
na 10 l wody pół szklanki octu, płyn do naczyń (dodaję jeszcze płynu do szyb jako nabłyszczacza). Okna myje się mokrą szmatką z taką mieszanką, następnie wodę ściąga ściągaczką. Zero smug bez polerowania.

A jeśli myjecie lustra płynem do szyb i walczycie z zaciekami lub smugami - wystarczy powierzchnię wytrzeć z płynu ręcznikiem papierowym/toaletowym.

Brzydki zapach w lodówce i szafkach - kilka ziaren kawy (nie mielonej) uprażyć na patelni, a następnie umieścić całość na kilka h w miejscu z którego chcemy się pozbyć zapachu.

Mrożona kawa zawsze pod ręką - kawę parzyć, przestudzić, wlać do foremek/torebek na kostki lodu i zamrozić. Gdy najdzie Cię ochota na mrożoną kawę - wyciągasz kawowe kostki i zalewasz mlekiem.

Domowy izotonik:
pół litra wody
sok z połówki cytryny
2 łyżki miodu
łyżka cukru
szczypta (duża) soli

Anonymous - 2015-07-27, 10:55

antymon napisał/a:
Domowy przepis:
100 ml octu
uzupełnić do litra wodą
trochę płynu do naczyń (na oko ok 50 ml)


To taki płyn dla tych, co mają ocet w domu... A jak bym miała wychodzić do sklepu specjalnie po ocet, żeby zrobić płyn, to już bym prędzej płyn kupiła, niż ocet. :)

A propos, to ktoś mi ostatnio radził, żeby mikrofalówkę od środka octem przejechać, to powinna przestać jechać parówkami, bo zwykły płyn do naczyń nie pomógł.

antymon napisał/a:
Czyszczenie mikrofali:
1:1 ocet z wodą

A no właśnie... tylko nie mówili o podgrzewaniu. W domu po takiej akcji musi być niezapomniany aromat. :lol:

antymon napisał/a:
A jeśli myjecie lustra płynem do szyb i walczycie z zaciekami lub smugami - wystarczy powierzchnię wytrzeć z płynu ręcznikiem papierowym/toaletowym.

Nie sądziłam, że wycieranie szyby czy lustra po myciu można nazwać 'trikiem'.

antymon - 2015-07-27, 11:12

Chochlik, ja ocet mam zawsze.

Cytat:
A no właśnie... tylko nie mówili o podgrzewaniu. W domu po takiej akcji musi być niezapomniany aromat. :lol:


Na chwilę tylko, nie przesadzaj - ale mikrofala czysta i nie śmierdzi niczym. Ja się tak pozbyłam smrodu czegoś spalonego, gdy naszą Rudy przytaszczył (złapał ją za free z jakiegoś ogłoszenia).

Cytat:
Nie sądziłam, że wycieranie szyby czy lustra po myciu można nazwać 'trikiem'.

Jak chcesz - po prostu wiem, że zacieranie płynu nawet szmatką z mikrofibry nie daje takiego efektu jak zwykłym ręcznikiem papierowym.

Anonymous - 2015-07-27, 11:14

antymon napisał/a:
zacieranie płynu nawet szmatką z mikrofibry

Nigdy nie wpadłam na to, żeby to robić szmatą, nie ważne z czego. Dziwna jestem.

Anonymous - 2015-07-28, 22:22

Ja często walczę ze smugami na panelach. Nienawidzę tego.
Znalazłam rozwiązanie - do wody z płynem dolewam ocet.

Tak, do okien też. Jestem jedną z tych co ocet na zawsze w domu (cukru mogę nie mieć, soli też ale ocet zawsze).
Chochlik napisał/a:
A propos, to ktoś mi ostatnio radził, żeby mikrofalówkę od środka octem przejechać, to powinna przestać jechać parówkami, bo zwykły płyn do naczyń nie pomógł.

Możesz też wyczyścić mieszanką sody oczyszczonej, wody i soku z cytryny. Na lodówkę, też to działa ;)

Anonymous - 2015-12-24, 11:35
Temat postu: Paplanina kulinarna
Zakładam ten temat, bo od jakiegoś czasu naprawdę mi go brakuje.

Żeby ponarzekać, że coś nam w kuchni nie wyszło lub pochwalić się zdjęciami jakiegoś pysznego jedzenia (które sami ugotowaliśmy lub zjedliśmy gdzieś na mieście). Żeby luźno pogadać o przyprawach, dodatkach, jedzeniowych markach i tym, jakie produkty lubimy najbardziej.

Na początek - czy ktoś z Was słyszał o jedzeniowej filozofii pięciu przemian? Polega to na tym, że składniki naszych potraw łączy się w ściśle określonym porządku smakowym (przy czym jest to dosyć dziwne, bo na szpinak zalicza się tu do smaku słodkiego).
Ugotowałam kilka dań zgodnie z tą filozofią i... bardzo szybko czuję się syta właściwie na cały dzień, tak że nie potrzebuję nic dojadać w ciągu dnia. Jednocześnie są to rzeczy gotowane i bardzo zdrowe.
Brzmi to dla mnie dość zawile, stąd moje pytanie, czy ktoś ma większe doświadczenie w tym temacie.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group