Kulinaria - Laik w kuchni
Anonymous - 2016-02-13, 16:01
Próbowałam dzisiaj zrobić calzone, czyli skrzyżowanie pizzy z pierogiem. Zaledwie drobną niedogodnością (jeśli w ogóle niedogodnością) jest to, że chyba będę ją jeść przez następne 3 dni, bo z 1 opakowania mięsa mielonego (500g), jednego opakowania szpinaku (400g), trzech cebul i jednego słoika marchewki-z-groszkiem-z-kukurydzą (też ok. 400g) wyszedł pieróg na całą blachę. I tak się chciałam podzielić dzisiejszą lekcją, którą odebrałam od surowego ciasta drożdżowego: najpierw kładziesz placek na blasze, dopiero później 'farszujesz'. W innym wypadku przekładanie na blachę zniszczy cały efekt pieroga*. A żeby dobić tych, którzy są jeszcze przed obiadem wstawiam zdjęcie mniej więcej 1/7 pieroga z małym złodziejem kukurydzy:
*Efekt pieroga - brzmi jak tytuł jakiegoś hipsterskiego filmu.
Anonymous - 2016-02-13, 16:10
Chochlik, narobiłaś mi ochoty na calzone... Ale nie za bardzo chce mi się z tym bawić. Jak długo schodzi się ze zrobieniem tego?
Anonymous - 2016-02-13, 16:19
Daithi, zamieszałam drożdże z cukrem i poszłam do sklepu po resztę składników. Wróciłam, zrobiłam ciasto, a jak rosło przygotowałam farsz. Potem pół godziny pieczenia. Obstawiam, że całość zajęła z półtora godziny, włącznie z wyprawą do sklepu.
Mustela Nivalis - 2016-02-18, 08:05
Tak się zastanawiam, może ktoś się orientuje do jakiej konsystencji przestygnie mi w około pół godziny/godzinę ganache - czyli połączenie śmietany kremówki i czekolady na cieście?
Czy to będzie krajalne czy może jednak się rozpłynie?
Anonymous - 2016-03-01, 17:41
Mam pytanie. Co sądzicie o orzechach nerkowca do zupy czosnkowej? Będą pasować?
Green_girl_94 - 2016-03-09, 11:29
Dostałam bardzo dużo marchwi i nie bardzo wiem co zrobić z taką ilością. Ktoś ma może jakieś pomysły co zrobić z marchewki lub dodatkiem marchewki?
aga_myszka - 2016-03-09, 11:37
Ciasto marchewkowe/muffinki marchewkowe.
Ella - 2016-03-09, 18:41
Kotlety z kaszy, marchewki i cebuli. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów.
Anonymous - 2016-04-06, 19:09
W jaki sposób (bez użycia mąki) można zagęścić ciasto na placki (warzywne/owocowe + jajka), żeby nie rozlewały się na patelni ?
Anonymous - 2016-04-06, 19:10
Otręby, owsianka, serek wiejski.
Anonymous - 2016-04-06, 19:11
Camaleao, zapomniałam dodać, że nie jem zbóż ani nabiału...
Duszka - 2016-04-06, 19:11
Daithi, a masz banany, ugotowana kasza manna lub jaglana ewentualnie ugotowany ryż?
Anonymous - 2016-04-06, 19:13
Daithi, no to nie mam pomysłu.
Duszka - 2016-04-06, 19:14
Daithi napisał/a: | Camaleao, zapomniałam dodać, że nie jem zbóż ani nabiału... | a co jesz? Jakieś kasze w ogóle jesz?
Mustela Nivalis - 2016-04-06, 19:24
Nie wiem... Pomyślałam, że może zmielone siemię lniane, skrobia ziemniaczana/kukurydziana albo jakieś mączki niezbożowe (kokosowa, migdałowa etc)? Nigdy jednak nie próbowałam tak zagęszczać placków (poza siemieniem, sprawdzało się nawet ale jednak we współpracy z płatkami owsianymi, więc ten...).
|
|
|