void, ja mam zupełnie odwrotnie zdanie odnośnie Biejat i Zandberga. Kibicowałam jej na scenie politycznej już od kilku lat i nigdy nie przeżyłam takiego rozczarowania względem polityka, jak w tej kampanii prezydenckiej.
Biejat nie panuje nad sobą, bardzo ponoszą ją emocje, czasami wręcz szybciej powie niż pomyśli, a w dodatku karmi swoje ego, co pokazała opluwając kolegę z partii, który zaczął zyskiwać na popularności. Ona jest świetną senatorką i dobrze, że mamy ją w polityce, ale prezydentką byłaby moim zdaniem kiepską.
Co jeszcze musiałby zrobić Nawrocki by ludzie na niego nie zagłosowali? Czy to trochę jak z wyborami w Ameryce...
To co się teraz dzieje w tej "kampanii wyborczej" to jakaś abstrakcja.
Dramat, że w tym wszystkim są ludzie, którzy i tak oddadzą ważny głos na kogoś takiego.
Sweden, też się nad tym zastanawiam. Szczerze to mi już szczena opada. Ok, rozumiem różne krzywe zagrania w kampanii, ale no...co jeszcze musi się stać? Powiedzmy już pomińmy te afery, ale sam fakt chociażby z tym snusem. Prezydent to przede wszystkim funkcja reprezentacyjna, a on nie pomyślał jak to wygląda? Albo pomyślał ale jest tak uzależniony, że nie dał rady? Nie mógł przykleić plastra?
Ja wiem, że to może pierdoła, ale ja nawet już nie chcę mówić co się odwala. Trzaskowskiemu zarzucają znajomość języków (jako wadę!), wizerunek typowy dla elit. Trzaskowski jest mierny, ale oblatany w świecie, jest obecny w polityce od lat i potrafi się zachować. Ja już po tym jak afera z kawalerką nie wpłynęła na sondaże już nie mam nadziei.
It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.
Dla tego narodu chyba już nie ma nadziei... Mogliśmy mieć ogarniętego prezydenta na poziomie, a mamy... Człowieka, który nie panuje nad własnym nałogiem, który jest byłym (albo i nie) kibolem itd... Polsko, dokąd ty idziesz?
Wszystko wali się a ja nie mogę biec
może ten deszcz udaje łzę
minie ten sen
i będzie okay
Wiek: 35 Dołączyła: 20 Mar 2019 Posty: 2230 Skąd: wielkopolskie
Wysłany: 2025-06-02, 07:47
Tak bardzo chciałam, żeby tym razem naród pozytywnie zaskoczył. Naprawdę nie wiem, co musiałoby się stać, żeby Polska przejrzała na oczy, co musiałby zrobić kandydat wątpliwej partii, żeby przestali na nich głosować... Zabić kogoś na antenie? Nie, bo znaleźliby pewnie i tak na to wytłumaczenie, że emocje, że każdy ma prawo, bo co i tamto.
Jestem przerażona i chce mi się płakać nad tym, kogoś ludzie wybierają jako reprezentację swojego kraju. To aż wydaje się być niemożliwe, żeby było prawdziwe.
Za głośno? Co jest za głośne? Tylko cisza. Cisza, w której się człowiek rozpada jak w próżni.
Jak ogłosili wyniki sondażu exit poll i sztab Trzaskowskiego odtrąbił sukces ja wiedziałem, że to przedwczesna radość. Jakoś ta różnica nie wyglądała dobrze. Mam za złe partii rządzącej, że nie próbowali przepychać ustaw pomimo prezydenta z przeciwnego obozu tylko założyli, że zajmą się tym po wyborach. Tak to ludzie zobaczyliby może, że bez prezydenta nie ma szans na zmiany, a tak? To pewnie następne wybory parlamentarne wygra PiS na spółę z Konfą, bo obecna władza już i tak nic nie dowiezie, a wszelkie próby zmiany czegokolwiek będą jedynie pudrowaniem trupa, ludzie już i tak się odwrócili, nie ma szans by powtórzyć tą mobilizację z 2023 roku.
It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.
Wysłany: 2025-06-02, 12:12
void napisał/a:
Mam za złe partii rządzącej, że nie próbowali przepychać ustaw pomimo prezydenta z przeciwnego obozu tylko założyli, że zajmą się tym po wyborach. Tak to ludzie zobaczyliby może, że bez prezydenta nie ma szans na zmiany, a tak?
Moim zdaniem, to właśnie tym sobie strzelili w kolano, bo ludzie mogli po prostu pomyśleć, że skoro partia rządząca nie robi nic, to na co im prezydent z tej samej partii.
"Nie możesz kontrolować wszystkiego, co cię spotyka, ale możesz postanowić, że nie będzie cię to ograniczać".
Dokładnie. Chociaż i tak, przy tym co wypłynęło na Karolka w tej kampanii, niezależnie od wszystkiego, jestem załamany, że ludzie chcą takich osób u władzy.
Wysłany: 2025-06-02, 13:09
Trzaskowski miał bardzo słabą kamapanie wyborczą, źle wypadał w debatach politycznych. Przez te 5 lat, nie przygotował się dobrze do swojej kandydatury. Ekspanował bardzo lewiciwe stanowisko, co zostało wykorzystane przeciwko niemu i wcale się nie dziwie. Polska wciąż jest krajem katolickim bardzo patrzącym w kościół, więc jeśli mają wybór takie osoby za Trzaskowskim, który chce sciągąc krzyże w urzędach, dużo mówi o środowisku LGBT, a Nawrockim który coś tam ma za uszami, ale przecież wyznaje tradycyjne wartości i jest bardziej "polski", to z tego punktu widzenia wybór jest jasny.
"Nie możesz kontrolować wszystkiego, co cię spotyka, ale możesz postanowić, że nie będzie cię to ograniczać".
Właśnie jeśli chodzi o kandydata na którego postawiło KO to ja osobiście uważałem wybór Rafała T. za mierny wybór, bez wyrazu, mimo tej lewicowości to jakoś tak mało ma charyzmy nawet, jak mi się wydaje, względem właśnie lewej strony elektoratu. W prawyborach liczyłem na wybór Sikorskiego, bo on się w tańcu nie p... patyczkuje. Tutaj byłaby możliwość prowadzenia kampanii w oparciu o bezpieczeństwo i, jak bardziej mi się wydaje, Sikorski miałby lepszy vibe jeśli chodzi o potencjalne zostanie zwierzchnikiem Sił Zbrojnych RP. Ale też rozumiem, że wtedy lewa strona byłaby zaniedbania, a KO próbuje być partią od lewa do prawa z tym, że nie wychodzi im to w żadnym kierunku.
Duda zawiesił wysoko poprzeczkę jeśli chodzi o bycie słabym prezydentem, zobaczymy czy czeka nas kontynuacja trendu, a może nowa jakość w osiąganiu dna. Tym czasem ja wyłączam jakiekolwiek media związane z polityką, mam dość nawet mimo solidnego dozowania sobie informacji.
Mnie ciekawiła argumentacja tych, którzy zagłosowali akurat za Nawrockim. Jakiś rzeczowy argument, dlaczego według kogoś właśnie Nawrocki jest mniejszym złem, a nie na zasadzie, "bo Mentzen trąbił byle nie Trzaskowski".
Widziałam jedynie komentarze: "świetnie, nie będzie monopolu partii:" i: "bo ludzie nie lubią jak się z nich śmieją, dlatego zagłosowali za Nawrockim".
Słyszałam, że przed wyborami PiS straszył ludzi, że Trzaskowski odbierze im 800+ i wszystkie zapomogi, więc by pasowało na te rejony kraju, w których Nawrocki zdecydowanie wygrał, w końcu to mocno PiSowskie.
Duże miasta nie były w stanie nadrobić wyniku za wszystkie mniejsze miejscowości w swoim województwie - świetny przykład w województwie mazowieckim i to jaki był wynik w Warszawie, a jak głosowało wszystko obok i jaki finalny wynik jest na to województwo.
Zgadzam się z tym, że Trzaskowski miał słabą kampanię, taką dla mnie mdłą i w tle. Nawrocki miał tyle kontrowersji, ale jest też takie powiedzenie "ważne, że mówią, nieważne czy dobrze czy źle, ale mówią".
I mi się to w głowie nie zmieściło, że ktoś taki został prezydentem.
O! Właśnie spotkałem się z tym argumentem. Ludzie zapominają, że obecnie rządzi koalicja, nie ma monopolu partii, a ten brak monopolu nie ma oznaczać obstrukcji, tylko dialog. Znam jedną osobę, która użyła właśnie tego argumentu i mi ręce opadają patrząc na hipokryzję jak nie przeszkadzało jak był całkowity monopol władzy PiS, jakoś wtedy nie słyszało się w ogóle tego argumentu.
Parlament z definicji to miejsce gdzie się rozmawia i dochodzi do kompromisów, a nie wywraca stoliki czy jak to tam było. Ktoś kto nie ma woli współpracy nie nadaje się by rządzić.
Ale co ja sobie mogę. Widocznie polityka polega na tym samym co kibicowanie drużynie i branie udziału w ustawkach. Może właśnie to jest odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu. Aż chce się zaśpiewać "... a mury rosną, rosną, rosną...".
Dla mnie to jest absurd co się wydarzyło. Całe życie wierzyłem, że jesteśmy cywilizacją zachodnią, ale wychodzi, że mentalnie to niziny społeczne są podobne ruskim.
Argument o monopolu władzy jest totalnie absurdalny. PiS miał monopol i żaden nie płakał. Tutaj nawet nie ma jak dojść do monopolu, bo jest koalicja, gdzie często są spięcia. Monopol będzie za 2 lata jak będzie konfopis z większością.
Wybrano patusa, oszusta i bandziorka na stanowisko prezydenta, totalny upadek moralny. Czaskoski jaki jest taki jest, ale nie jest przestępcą. Osobiście jestem bardziej prawicowy, ale po zagłosowaniu na nawrockiego bym nie mógł spojrzeć w lustro. Za to winię też telewizję i kinematografię, bo romantyzowanie przestępczości, gangusów etc jest na porządku dziennym, a to zwykłe odpady.
Sikorski teraz pewnie zaciera ręce, bo 2030 jest jego
Tak tylko wrzucę te dwa screeny, więcej nie trzeba mówić: