Szara Eminencja, W ramach hobby. Chcę zobaczyć, czy się w to wkręcę.
Myślałam o cyfrówce, takiej małej.
You know you did me wrong (mmm)
Just one more cup of coffee 'fore I go (mmm)
I know I better stop and cut the show (mmm)
I'll leave you all the memories and go, I'ma go
Czy warto w dzisiejszych czasach kupić aparat fotograficzny jak masz smartfon?
Zależy.
Zależy od tego jaki masz smartfon - jakiej jakości zdjęcia robi i zależy jaka dziedzina fotografii Cię interesuje?
Jest dużo tutoriali jak świetne zdjęcia można robić telefonem, że na początek jest to wystarczającą opcją, zwłaszcza jak piszesz że chcesz sprawdzić czy w ogóle się wkręcisz.
Ten kurs fotografii jest płatny i stacjonarny w jakieś szkole fotograficznej czy online?
Cappy, co byś chciała fotografować?
Fotografia jest dość szerokim pojęciem, bo możesz szukać konkretnego webinaru np. krajobrazy, architektura, fotografia uliczna, kulinarna, makro albo zupełnie abstrakcyjna.
Do fotografii portretowej potrzebna Ci zgoda osób, które fotografujesz zwłaszcza jeśli chciałabyś te fotografie gdzieś udostępniać.
Ja uwielbiam fotografować przyrodę w zestawieniu ze światłem, a czasami bardziej intryguje mnie samo światło, to w ramach hobby (choć z użyciem lustrzanki) i mimo, że nie ukończyłam żadnych kursów, to udało mi się kiedyś uzyskać wyróżnienie w konkursie fotograficznym. Zresztą i jedno ze zdjęć wykonanych smartfonem także uzyskało kiedyś, gdzieś wyróżnienie.
Cappy, w smartfonach, w funkcjach aparatu są gotowe tryby, ale bywają też te do ręcznego ustawienia, może sprawdź na początek jakie funkcje fotograficzne masz w swoim telefonie - poczytaj o nich, by wiedzieć co to za funkcje, do jakiej są fotografii, co dzięki nim można uzyskać i po prostu porób takie zdjęcia?
Moje uzależnienie weszło na wyższy level...
Pożyczyłam sobie z oszczędności na papierosa.
<<< Dodano: 2025-02-23, 16:26 >>>
Sweden, najbardziej chciałabym się skupić na zwierzęcej.
Wysłany: 2026-01-20, 16:40
Wygralam ze szwagrem w darta! Poszlismy sobie na dönera z tej okazji.
<<< Dodano: 2026-04-08, 21:35 >>>
Chyba znalazlam sobie nowe nudne hobby tj. porownywanie artykulow na Wikipedii po polsku, angielsku i niemiecku.
Przyklad 1:
Niedzwiedz Wojtek
Polski: niedzwiedz kupiony przez polskich zolnierzy w Persji od miejscowego chlopca
Angielski: niedzwiedz otrzymany w prezencie przez polskich zolnierzy od miejscowych w Iranie
Niemiecki: niedzwiedz pojmany i "adoptowany" przez polskich zolnierzy
Przyklad 2:
Djecezja Orlando (djecezja kosciola rzymskokatolickiego, ktora obejmuje czesc Florydy)
Niemiecki: djecezja rzymskokatolicka istniejaca od (...) obejmujaca teren (...)
Angielski: djecezja obejmujaca teren (...) po ladowaniu ludzi na ksiezycu owczesny biskup zazartowal, ze zgodnie z prawem kanonicznym jest teraz biskupem ksiezyca, jednak nigdy sie za takowego faktycznie nie uwazal
Polski: djecezja obejmujaca czesc Florydy i ksiezyc.
Norweski: Voytek znany jako niedźwiedzi żołnierz, niedźwiedź zaadoptowany na Bliskim Wschodzie, brał udział w walkach pod Monte Cassino jako polski żołnierz.
Wysłany: 2026-04-11, 18:58
Sprawdzalam Wojtka, bo skolowalam do pracy pluszowego misia, posadzilam go tam gdzie nikomu nie przeszkadza i nakleilam na nigo 'identyfikator' z imieniem. kolezanka zapytala 'co to znaczy w jezyku normalnych ludzi', wiec jej wyslalam artykul z wikipedii i zauwazylam ze troche sie te artykuly po polsku i niemiecku jednak roznia.
Az korci, zeby sprawdzic hasla typu 'Dywizjon 303' albo 'Hiroszima' xD