Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:

Poprzedni temat «» Następny temat
Święta
Autor Wiadomość
Lelenkaa 

Wysłany: 2025-11-23, 20:19   

U mnie szykują się porozbijane święta, ale w chyba bardziej komfortowym pod kontem rodziny wydaniu. Łatwiej będzie się wyłgać od odwiedzin, gdzie nie chcę. No i dużo wskazuje na pierwsze pracujące święta, jeśli dobrze pójdzie. W pewien sposób się cieszę, bo wydaje się to być dobrą ucieczką od tłumaczenia się z (nie)powodzenia w życiu.

Święta
takajakinne 
bóg

Wysłany: 2025-11-23, 21:13   

U mnie będzie tak jak lubimy, bez wyjazdów, z odwiedzinami u nas mojego syna z narzeczoną. Ale się cieszę <3

Posiedzimy, pogadamy, zagramy w jakieś planszówki. No i będziemy biesiadować.

Święta
void 
amor fati

Wysłany: 2025-11-25, 10:46   

U mnie święta spędzone jak zwykle u teściów. Podobnie jak Maze, staram się sam stworzyć tą magię, a sezon świętowania tak naprawdę zaczyna się już od urodzin syna. On zaczyna już coraz więcej rozumieć i fajnie patrzeć na jego radość, a dla córki to będą w ogóle pierwsze święta. Najważniejsze dla mnie jednak jest, że zaczynam w połowie miesiąca urlop rodzicielski i raz, że będę miał czas dla dzieci i ogólnie by być w domu, to po drugie zwyczajnie odpocznę od pracy.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

Święta
Delphi 
Delphi

Wysłany: 2025-11-25, 19:00   

Od 3 lat Kinga pracuje w tej samej firmie, która daje pracownikom kalendarze adwentowe z czekoladkami z Lindta, więc zeżarcie 24 czekoladek jednego dnia pod koniec listopada, to taka 'nowa świecka tradycja' u mnie. W tym roku kupiłyśmy puste kalendarze i robimy dla siebie nawzajem. Tak poza tym, nic nie planujemy. No, może postawimy dla kotów choinkę, jak się komuś zachce zejść po nią do piwnicy.

"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć."
~J. K. Rowling

Święta
Sweden 
Eviva l'arte!

Wysłany: 2025-12-02, 19:05   

Lampki choinkowe już wyciągnęłam i powiesiłam na ścianie, bo z choinką za dużo zachodu.
Kupiłam sobie też tzw. kalendarz z herbatami - codziennie inna herbata.
Dopóki babcia żyła to jakoś bardziej czułam, że to święta a nie weekend, teraz to po prostu kolacja wigilijna w bardzo małym gronie i się można rozejść.
Z jednej strony często marzył mi się udział w wielkich rodzinnych spotkaniach, tyle się dzieje, tyle ludzi, tyle rozmów z dawno niewidzianymi ludźmi, a z drugiej strony jak pomyślę, że miałabym się jednocześnie tłumaczyć ze swojego życia, to wywalam te pierwsze marzenia do śmieci. I może chociaż uda się pojechać gdzieś na jednodniową wycieczkę, tak jak rok temu i dwa lata temu...

takajakinne napisał/a:
Posiedzimy, pogadamy, zagramy w jakieś planszówki. No i będziemy biesiadować.

Planszówki - fajna sprawa i cały plan brzmi bardzo przyjemnie.

Święta
Heavenly 
Sensitive

Wysłany: 2025-12-10, 19:18   

Moje święta wyglądają co roku tak samo, dopóki babcia żyje. Nie wiem co będzie, gdy jej już nie będzie. Mama szykuje jakieś jedzenie barszcz, rybę, nie jest tego dużo. Czasami pomagałam robić sałatkę owocową. Matce nie można przeszkadzać, kiedy coś robi, chociaż potem narzeka, że musi wszystko sama. Ja nic nie umiem robić w kuchni.

Tata zazwyczaj pracuje, potem przychodzi z pracy. On zawsze piję więc zazwyczaj w Wigilię też. Ale to i tak całkiem dobra Wigilia bo mama nie piję. Bywały takie Wigilię, że szkoda gadać... Dlatego nigdy nie przepadałam za świętami i się ich bałam.

Lubię oczywiście klimat świąt, ale już nie stroi się u nas choinki. Jest mała dekoracyjna i jakieś lampki - koniec. W Wigilię, przyjeżdża zazwyczaj wujek i ciocia. Jemy kolację Wigilijną o 17 albo 18. Potem oni jadą i koniec. Następnie z bratem siedzimy na komputerach tak samo w Sylwestra na kompie.

Pierwszy dzień świąt nic się nie dzieje, a na drugi zjeżdża się cała rodzina od strony taty wujkowie i ciocie z dziećmi, oczywiście do swojej mamy czyli naszej babci. Ukrywam się wtedy w domu, przychodzę dopiero jak moja siostra stryjeczna piszę mi smsa, żebym przyszła bo ona nie chce siedzieć tam sama. Ogólnie to czasami wyjdę się przywitać, ale dopiero jak pojedzie połowa z nich. Jednego wujka widuje tylko na święta, drugiego prawie wcale, chyba że w lato podjedzie do babci. Ten co przyjeżdża w Wigilię częściej wpada bo chyba tak wypada.

No nic szczególnego, kiedyś ubierało się choinkę, słuchało kolęd itd. Teraz to tylko zwykła kolacja do odbębnienia. W tamtym roku zawiesiłam na tarasie u babci lampki, żeby zrobić klimat, ale chyba mieli to w dupie. :)

"Czasami celowo upuszczam filiżankę, aby rozbiła się na podłodze.
Nie jestem zadowolony z tego, że nie może wrócić do pierwotnej formy.
Być może pewnego dnia filiżanka znów będzie cała."

Święta
Cappy 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2025-12-10, 19:26   

Heavenly, przykro mi, że Twoja Wigilia tak wygląda.
U mnie to raczej tylko babcia robi klimat. Prezenty są z góry wybierane ( oczywiście babcia mnie zaprowadziła do sklepu i mogłam wybrać) także je mam zapewnione i schowane. Zapominam o nich i dostaję dopiero pod choinkę.

You know you did me wrong (mmm)
Just one more cup of coffee 'fore I go (mmm)
I know I better stop and cut the show (mmm)
I'll leave you all the memories and go, I'ma go

Święta
Heavenly 
Sensitive

Wysłany: 2025-12-10, 19:57   

Cappy, super, że masz taką babcie i dostajesz prezenty. <3

Święta
WhiteBlankPage. 
Natalia

Wysłany: 2025-12-12, 23:55   

Nasze pierwsze święta we trójkę, więc zostajemy u nas w mieszkaniu i spędzimy Wigilię razem :) Myślę, że w niedzielę będziemy ubierać choinkę.
W pierwszy lub drugi dzień świąt pewnie pojedziemy do teściowej.

Za głośno? Co jest za głośne? Tylko cisza. Cisza, w której się człowiek rozpada jak w próżni.

Święta
Sweden 
Eviva l'arte!

Wysłany: 2025-12-23, 20:04   

Święta zapowiadały się nudno, w niewielkim gronie i w myśl: szybka kolacja i można się rozejść.
Cóż. Teraz we mnie unosi się atmosfera czekania na totalny nadmiar bodźców.
Będzie za dużo ludzi, za dużo rozmów, za dużo hałasu, za dużo wszystkiego.
W głowie układam swoje asertywne odpowiedzi na nieodpowiednie pytania i żarty. Byle przetrwać jeden wieczór.

Inseguendo il sole

Święta
Heavenly 
Sensitive

Wysłany: 2025-12-29, 20:07   

Bogata część rodziny zrobiła się biedna i nie dostałam nawet czekolady. :lol:

Święta
Maze 

Wysłany: 2025-12-29, 20:28   

Najlepsze w świętach z dziećmi jest to, że dostają LEGO :lol: . Jeszcze dwa zestawy przed nami, bo ich jeszcze nie dostały, w tym jeden z Wicked <3 .

Święta
Heavenly 
Sensitive

Wysłany: 2025-12-29, 21:44   

Maze, o lego brzmi super! <3

Święta
Odpowiedz do tematu