Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:

Poprzedni temat «» Następny temat
Paplanina polityczna
Autor Wiadomość
takajakinne 
bóg

Wysłany: 2025-06-02, 17:44   

Mnie jako etyczce, ręce opadły.

Nadziei wiele nie miałam, ale teraz w sumie mam jeszcze większą chęć uczyć młodzież krytycznego myślenia, bo to od nich zależeć będzie przyszłość. Bo „takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie...".

Paplanina polityczna
Szara Eminencja 
Królowa Matka

Wysłany: 2025-06-03, 08:25   

Oho, wykrakałam :?

Ja to wiedzę tak: niezależnie od tego z której partii jest ten Sebix nie akceptuję, że połowa głosujących nie widzi problemu w tym, żeby ktoś taki został prezydentem.

It's not really a measure of mental health to be well-adjusted in a society that's very sick.

Paplanina polityczna
takajakinne 
bóg

Wysłany: 2025-06-03, 08:57   

Połowa ludzi woli, żeby im pokazać palcem co robić.
Widocznie mają jeszcze wrażenie, że nad czymś panują...

Paplanina polityczna
void 
amor fati

Wysłany: 2025-06-03, 10:05   

A tak trochę zmieniając temat, to ostatnia akcja służb ukrainy pod kryptonimem "pajęczyna" robi wrażenie... Szczerze na początku myślałem, że to fake news.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

Paplanina polityczna
Wzium 

Wysłany: 2025-06-03, 21:18   

Ano, niesamowita sprawa. Dlatego silne służby wywiadowcze i kontrwywiadowcze są bardzo ważne

Paplanina polityczna
Sweden 
Eviva l'arte!

Wysłany: 2025-06-22, 12:09   

Śmiesznie brzmi argument zwolenników KN, że wygrał ten kandydat w demokratycznych wyborach i wyniki nie powinny być podważane, że taka była wola wyborców.
Ciekawe, czy nowy prezydent zostanie zaprzysiężony na początku sierpnia czy może jednak nie?

Paplanina polityczna
void 
amor fati

Wysłany: 2025-06-22, 22:35   

Sweden, no ja nie rozumiem czemu to miałaby być jakaś ujma, że głosy zostałyby ponownie przeliczone. Ok, Nawrocki wygrał, nie ma co się łudzić, bo wątpliwe jest by nagle okazało się, że RT miałby skądś wygrzebać bagatela 300 tysięcy głosów, nawet skalując opisywane przypadki nieprawidłowości, to jednak przewaga jest zbyt duża. Niemniej dla mnie oczywiste jest wszelkie wątpliwości trzeba wyjaśnić, choćby żeby nie podważać zaufania obywateli do instytucji państwa, ale też wyciągnąć odpowiedzialność wobec tych, którzy zawinili albo przynajmniej wyjaśnić błędy by na przyszłość uniknąć pomyłek. Stąd - akceptuję, że wygrał niezależny kandydat PiS, ale chcę przeliczenia głosów i wyjaśnienia nieprawidłowości.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

Paplanina polityczna
Euphoriall 

Wysłany: 2025-08-05, 20:06   

http://www.rynekzdrowia.p...,274406,14.html

Słyszeliście? Na "do widzenia" (o zgrozo, oby jednak nie) coś tak ohydnego zrobił i uargumentował " Żeby dzieci chronić".

Przez lata widziałam dużo wymiany postów na tym forum( sama tez w nich czasem uczestniczyłam) w poniższym schemacie:
- potrzebuje pomocy, dzieje sie źle
- idz do psychologa, on pomoże tak jak trzeba
- nie mogę bo mam 15 lat i rodzic nie wie/nie chce wiedziec/nie zgadza sie/jest powodem.

Niech on juz idzie i nie wraca.

Przed chwilą słyszałam też wypowiedź któregoś konfederata. Nie wiedziałam, że jestem techniczne własnością ( cokolwiek ten idiotyzm znaczy) rodziców a przez to ze bylam w terapii, to terapeuta przejął moje wychowanie. :lol:

Ja pierd.... Skąd ci ludzie sie biorą?!

P.s.
Hołk :szami:

Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz.

Paplanina polityczna
Maze 

Wysłany: 2025-09-10, 08:45   

Jakie są Wasze przemyślenia i odczucia po nocnym ataku dronami?

Paplanina polityczna
takajakinne 
bóg

Wysłany: 2025-09-10, 09:35   

Maze, właśnie się dowiedziałam. Zaspałam dziś do pracy i nie jestem w stanie jeszcze myśleć, ale pomału zaczyna to do mnie docierać. Jestem w szoku.

Paplanina polityczna
Nekomimi 
Neko-chan

Wysłany: 2025-09-10, 10:37   

Maze, od kilku dni nie śledzę wiadomości, ale ta mimowolnie dotarła i tak.

Ja się boję. Wręcz bardzo, bo boję się od samego początku.

Paplanina polityczna
chiroptera 
bezmiar

Wysłany: 2025-09-10, 11:11   

Podoba mi się post fanpage'a "Doniesienia z putinowskiej Polski":

Cytat:
W nocy kacapia wtargnęła w naszą przestrzeń powietrzną dronami. Spokojnie.

👉 Prawdopodobnie były to drony Shahed. Zanotowano łącznie 19 wtargnięć między 23 i 6 rano. Drony przyleciały znad Białorusi.Trzy lub cztery, które uznano za stwarzające zagrożenie, zostały zestrzelone przez polskie i sojusznicze F16, F35 i śmigłowce. Reszta spadła w różnych miejscach w województwie lubelskim i łódzkim. Trwają poszukiwania szczątków. Na ten moment nie wiadomo czy miały głowice bojowe. Nikt nie ucierpiał. Fragmenty jednego drona uszkodziły dach jednego budynku w Wyrykach (woj. lubelskie). Ze względu na działania polskich i sojuszniczych sił, na kilka godzin wstrzymano ruch na lotniskach w Warszawie, Lublinie i Rzeszowie. RCB wydało ostrzeżenia dla 7 województw. Trwają konsultacje w sprawie uruchomienia artykułu 4 traktatu o NATO. Dziś lub jutro zwołana ma być Rada Bezpieczeństwa Narodowego.

👉 Nie, to nie jest wojna per se. Tak, wszystko wskazuje na to, że była to celowa prowokacja. Tak mówią choćby przedstawiciele NATO. Tak mówi Nawrocki i tak mówi Tusk. Tak, jest to przekroczenie nowych granic i przesunięcie się na, że użyję modnego zwrotu, drabince eskalacyjnej. Tak, jest to element wojny hybrydowej, jaką Rosja prowadzi z całym Zachodem. Że wspomnę tylko o operacji Śluza, podpaleniach, sabotażach, a także, co według mnie stanowi największe zagrożenie, nieustającymi i świetnie skoordynowanymi działaniami dezinformacyjnymi. Tak, to jest takie “sprawdzanie Polski”. Tak, nasi sojusznicy są po naszej stronie i w pełni współpracują z Polską.

👉 Warto podkreślić, że premier i prezydent mówią tu jednym głosem i koordynują swoje działania. Obaj wydali właśnie orędzia, w których podkreślali, że to nie moment na wewnętrzne spory. Obaj mówią, że to rosyjska prowokacja. Tusk słusznie podkreślił, żeby nie szukać wrogów za zachodnią granicą, skoro mamy jednego (Białoruś traktuję tu jako rosyjskiego podwykonawcę) za granicą wschodnią.

👉 Tak, w internetach mamy już wysyp prorosyjskich narracji jakoby była to ukraińska prowokacja, próba wciągnięcia nas w wojnę i tym podobne. Tak, znaczną część przekazu tworzą ruskie trolle i boty. Ale nie tylko one. To samo pisze wszak Łukasz Warzecha - “dziennikarz” zupełnie niesłusznie oskarżany przez nienawistników o rozpowszechnianie rosyjskiej propagandy. To oczywiście oszczerstwa. Gdyby Warzecha tak robił, nie pracowałby przecież w jednym z największych tygodników Do Rzeczy i nie pisywał dla Faktu, Super Expressu, Interii i Onetu, prawda?

👉 Tak więc spokojnie. Od 2022 roku było wiadomo, że takie rzeczy mogą mieć miejsce. To nie jest akt wojny. Celem Putina nie jest zaatakować NATO kilkoma dronami. Za to można spokojnie przyjąć, że jego celem jest nas przerazić, wprowadzić nas w stan dygotu, podsycić ruchy antysystemowe (hurr durr nie mówio nam prawdy!), przekuć nasz lęk we wrogość wobec Ukrainy i Ukraińców, skłonić nas właśnie do pisania (najlepiej piórem publicystów o milionowych zasięgach), że oto jacyś ONI chcą nas wciągnąć w wojnę.

👉 pamiętajcie jak działa retoryka skarpetosceptyczna: gdy ukraińska rakieta przypadkiem zabiła dwie osoby w Przewodowie, to było to wrogie działanie Kijowa, ale gdy Ruscy celowo wlatują w naszą przestrzeń 19 dronami, to w jakiś magiczny sposób jest to również wrogie działanie Kijowa.

👉 Na ten moment wojna toczy się nie tylko z użyciem dronów nad polami lubelszczyzny, ale także, a może przede wszystkim, z użyciem dezinformacji w naszych głowach. Im łatwiej ulegamy emocjom i tanim wrzutkom oraz im częściej duże media dają platformę znanym ze zbieżnego z rosyjskim przekazem publicystom, tym bardziej przybliżamy Kreml do odniesienia zwycięstwa.

– Where did you go, psycho boy?
– I felt like destroying something beautiful.

Paplanina polityczna
void 
amor fati

Wysłany: 2025-09-10, 11:54   

Dobrze , że coś takiego miało miejsce - powiem przewrotnie. Wojna już nas znużyła, stała się codziennością, a jednak za naszą granicą trwa konflikt. Nie jakaś tam wojenka, ale pełnoskalowy konflikt. Europa musi się obudzić, bo żyjemy snem o komforcie, którego w rzeczywistości nie mamy. Europejskie siły połączone razem to 2,2 mln żołnierzy, to więcej niż jakakolwiek armia na świecie, ale rozbita między różne struktury. No usa nie ma co liczyć, w tym sensie, że obecna administracja będzie robić absolutne minimum, widać jak Trump podchodzi do Putina, mija już bodaj 4 tydzień dwutygodniowego ultimatum.
Rządzą nami populiści, zrobią tylko to co przysporzy im głosów, a taka akcja sprawia, że nie ma nic lepszego by pokazać jak bardzo dbają o bezpieczeństwo. Ale mówiąc wprost, to kolejna granicą, która została przekroczona i nie może być mowy o przypadku. Sam jestem zdania, że wojna nas czeka, nie wiadomo tylko kiedy. Raczej nie ma co się łudzić, że mając takiego sąsiada jesteśmy bezpieczni.
Sam wysłałem swoje CV do cyberkomponentu Wojsk Obrony Terytorialnej, raczej wątpię by się odezwali, ale w sumie jeśli coś ma się wydarzyć to chciałbym być gotowy móc cokolwiek przyczynić się do wysiłku na rzecz obrony.
I tak będę budować dom w Polsce, teraz jak o tym myślę to zmieniłem zdanie i nie będę uciekał.

Ale dziś, to tylko prowokacja, zmusza ona do myślenia o tym co może nas czekać. Dziś to tylko prowokacja...

Paplanina polityczna
Euphoriall 

Wysłany: 2025-09-12, 06:32   

Takie sojusznicze "sprawdzam".

Historia zatacza koło jeżeli chodzi o USA, ale czego spodziewać sie po człowieku, który czerwony dywan rozkłada przed Putinem a w Gazie chce stawiać apartamentowce dla " elyty".
Coś malo słyszę w mediach polityków Pis na temat podejścia USA do tego co sie stało, skąd to nabranie wody w usta? Już Trump nie jest wybawicielem wszechświata, genialnym strategiem, inteligentem, przyjacielem o rany zaraz zwymiotuję?

Teraz "sprawdzam" dla Europy.

Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz.

Paplanina polityczna
Odpowiedz do tematu