Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:

Poprzedni temat «» Następny temat
ADHD
Autor Wiadomość
void 
amor fati

Wysłany: 2023-10-26, 13:37   ADHD

ADHD dla wielu pewnie to swego rodzaju buzz word współczesnej psychiatrii. Temat tego neurorozwojowego zaburzenia bywa kontrowersyjny często przez sam fakt, że jest nadużywany, a bez odpowiednich informacji definicja tego zaburzenia jest wystarczająco mglista by przyporządkować ją każdemu, bo przecież każdy ma czasem problem ze skupieniem, czasem każdy doświadcza tego typu dolegliwości.
W zasadzie nie chciałbym uprzedzać dyskusji, o ile ktokolwiek będzie chciał się wypowiedzieć, dlatego chciałbym poznać opinię osób z forum, dowiedzieć się jak w ogóle postrzegane jest przez Was ta przypadłość. Dlatego ograniczę się do podanych wyżej informacji by nie skazić wcześniej waszej opinii.

EDIT. Jeśli temat był, to proszę o scalenie.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

ADHD
chiroptera 
bezmiar

Wysłany: 2023-10-26, 18:05   

Moja pierwsza reakcja – sprawdzić, czy nie muszę scalić! Ah, już nie moja rola. :P

W psychiatrii co jakiś czas są nowe "perspektywy" przez które przyglądamy się dekompensującym się ludziom. Teraz to ADHD, wcześniej Asperger, wcześniej borderline, wcześniej depresja... w sumie można cofnąć się do XIX wieku i histerii z omdleniami.

W moim najbliższym otoczeniu chyba co druga osoba, jak nie więcej, podejrzewa lub zdiagnozowała u siebie ADHD. Jeśli jest to przyczynek do poprawy funkcjonowania, to super. Ale znam też takich, którym marzą się legalne stymulanty na receptę.

Osobiście trochę zdystansowałam się od tematu. Wyjęłam z niego, co dla mnie cenne – techniki dbania o poziom stymulacji i funkcje wykonawcze. I tyle. Raz użyłam na grupie dla "ADHD-wców" słowa "moda" i mnie zjedli.

– Where did you go, psycho boy?
– I felt like destroying something beautiful.

ADHD
Sweden 
Eviva l'arte!

Wysłany: 2025-07-21, 17:46   

:zlotalopata:

void napisał/a:
Temat tego neurorozwojowego zaburzenia bywa kontrowersyjny często przez sam fakt, że jest nadużywany, a bez odpowiednich informacji definicja tego zaburzenia jest wystarczająco mglista by przyporządkować ją każdemu, bo przecież każdy ma czasem problem ze skupieniem, czasem każdy doświadcza tego typu dolegliwości.

Poznając temat, będąc w nim poprzez dorosłą diagnozę, Polska to jednak wciąż zacofana pod względem ilości diagnozowania, a i dostępu do diagnostyki - choć na szczęście się to zmienia, rozszerza o kolejne możliwości u specjalistów, co jest ważne w przypadku dzieci, by mogły szybciej rozpocząć terapię i szybciej umieć się odnaleźć w tym świecie.

Rozmawiając któregoś razu ze znajomą, była zdziwiona, że ADHD diagnozuje się też u dorosłych, że jeszcze można, jakby się miało z tego wyrastać, a przecież z tego się nie wyrasta.

Czasem problemy ze skupieniem, czasem różnego rodzaju dolegliwości, a ciągle to pewnie te różnice wpływające na to jak jest.

Czytając swój wynik, nie łączyłam aż tylu cech swojego zachowania potwierdzających diagnozę, elementy obecne w moim życiu od zawsze były moją normą w dorosłości, ciekawa rozmowa z psychologiem specjalizującym się w ADHD pozwoliła spojrzeć z innego punktu widzenia, niż oklepanego, stereotypowego przez innych psychologów u których bywałam.
Wiem też, że idąc do psychiatry też muszę wybrać takiego, który ogarnia ADHD, by mieć szansę spojrzeć szerzej niż schematy. Zwłaszcza, jeśli problemy zdrowotne się nakładają z różnych dziedzin, a mają jakąś cechę wspólną.

void, od czasu założenia tego tematu - myślisz, że coś się zmieniło w kwestii postrzegania tej neuroróżnorodności? Czy kontrowersje się zmniejszyły? Jak to teraz postrzegasz?

Inseguendo il sole

ADHD
void 
amor fati

Wysłany: 2025-07-21, 20:17   

Chyba niewiele. Może trochę więcej przebija się do świadomości, ale też dużo ludzi nazywa to "modą" pomimo tego, że już dawno mówiło się o tym, że społeczeństwo jest niedodiagnozowane. Niestety nawet nieraz będąc w jakiejś aptece usłyszałem jak ktoś inny kupował lek na ADHD, że farmaceutka nazwała to narkomanią

Myślę, że niestety jeszcze trochę wody upłynie w Wiśle zanim ogólnie zaczniemy jako społeczeństwo w pełni akceptować neuroróżnorodność. Bo póki co to nawet gdy ktoś ma inny chronotyp to jest skazany na bycie nazywanym leniem, bo nie wstaje rano, a co dopiero inne bardziej złożone aspekty.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

ADHD
Odpowiedz do tematu