Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: chiroptera
2019-05-15, 21:56
Brak sensu istnienia
Autor Wiadomość
Wzium 

Wysłany: 2021-01-02, 09:15   

Osobiście od jakiegoś czasu uważam, że po prostu istnienie nie ma sensu głębszego. Nasze życia nie mają sensu, jeśli któreś z nas by się nie urodziło, to w gruncie rzeczy zmian żadnych ważnych by to nie poniosło. Naszym jedynym sensem jest rozmnażanie i to tyle. Pod tym względem nie różnimy się od komara czy innego zwierzęcia, a nawet rośliny.

Brak sensu istnienia
Krzysiu 
podejrzany

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: 2021-01-02, 11:34   

A także grzyba czy protista, nawet prokarionta; jeśli zaś za zbliżone do rozmnażania uznać namnażanie, to wirusy również bawią się z nami, co potwierdza znaną tezę, że ludzie są wirusami na tkankach tej biednej planety…

Brak sensu istnienia
komarymniepogryzły 
Simple Man

Wysłany: 2021-01-03, 01:14   

Szukam, ale wszystko i tak blednie w obliczu śmierci i nicości. Gdybym była kimś, to chociaż stworzyłabym coś trwalszego niż ze spiżu... a tak- nic.

„Ty, twe radości i smutki, twe wspomnienia i ambicje, twoje poczucie tożsamości i wolnej woli to w rzeczywistości nic więcej niż aktywność wielkiego zbioru komórek nerwowych i związanych z nimi cząsteczek.”
"Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową."

Brak sensu istnienia
void 
amor fati

Wysłany: 2021-01-03, 01:58   

Takie pytania w przestrzeń. Co komu po sensie istnienia? Co jest tak strasznego i uwłaczającego w akceptacji tego, że nie ma wcale głębszego sensu w tym wszystkim?

Sens jest poczuciem subiektywnym. Wynikiem własnych ocen, przekonań. Jest rzeczą tak osobistą, jak sny i pragnienia. Ostatecznie to wszystko jest iluzją, teatrem, nie ma jakiegoś odgórnego kierunku, ani nawet scenariusza. I to jest ok, tak samo jak to, że są tacy, którzy wczuwają się w swoją rolę i wierzą w swoje kwestie. Ale ja zdecydowanie wybrałem optymistyczny nihilizm i tak mi łatwiej.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

Brak sensu istnienia
Krzysiu 
podejrzany

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: 2021-01-03, 02:01   

Michał, prawdziwie, wielu bohaterom dramatu się roi, że w rzeczywistości są aktorami…

Brak sensu istnienia
Konrad96 
fan Imagine Dragons

Wysłany: 2021-01-08, 18:31   

Ja czuje że nie mam celu życia , nie jestem na studiach , w pracy jestem popychadełkiem, niczego porządnie nie potrafię zrobić , nie umiem nawet nauczyć się porządnie programowania ani zakochać się :( człowiek bez perspektyw, nawet nie cieszę się z tego że ćwiczę i próbuje schudnąć .

,,Gorąca woda przelana do wielkiej kadzi,stygnie bardzo wolno.
Ale wystarczy porozlewać ją do mniejszych naczyń,
A wychłodzi się błyskawicznie.

Brak sensu istnienia
MalaMi 

Wysłany: 2023-05-16, 18:59   

Też tak mam i to od lat.

Brak sensu istnienia
MortyConnor 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2024-08-23, 19:30   

Trzeba znaleźć te egoistyczne pobudki

Brak sensu istnienia
pashayata 

Wysłany: 2024-08-29, 02:16   

Nie wiem jaki jest sens życia i chciałabym mieć jakiś.

Dull...

Brak sensu istnienia
Szara Eminencja 
Królowa Matka

Wysłany: 2024-08-30, 13:38   

MortyConnor napisał/a:
Trzeba znaleźć te egoistyczne pobudki

Ostatecznie wszystko można sprowadzić do egozimu.

Osobiście po latach bezsensu sens się znalazł pod hasłem rodzina. Własna. Stało się to absolutnym priorytetem i pociągnęło za sobą szereg zmian.

Kiedyś np. miałam gdzieś co się ze mną stanie, wręcz dążyłam do samounicestwienia. Dziś obawiam się o swoje zdrowie, zabezpieczam oszczędności, myślę o starości i robię regularne badania profilaktyczne :lol:

Bez rodziny bym się tak nie zachowywała. Życie w pojedynkę bez miłości, czułości i wspólnych małych chwil jest rzeczywiście bez sensu.

Brak sensu istnienia
Wzium 

Wysłany: 2024-09-02, 23:11   

Ja na to patrzę z perspektywy wszechświata. Żadne z nas nie ma znaczenia, nie ma też większego sensu. I tak o nas zapomną. Ale w żadnym wypadku mnie to nie demotywuje, bo sens istnienia nie jest żadną motywacją. Motywacją jest, żeby mi było dobrze.

Brak sensu istnienia
Odpowiedz do tematu