Przesunięty przez: chiroptera 2019-05-15, 21:56 |
Brak sensu istnienia |
Autor |
Wiadomość |
Wzium

Wiek: 31 Dołączył: 31 Paź 2020 Posty: 219 Skąd: mazowieckie

|
Wysłany: 2021-01-02, 09:15
|
|
|
Osobiście od jakiegoś czasu uważam, że po prostu istnienie nie ma sensu głębszego. Nasze życia nie mają sensu, jeśli któreś z nas by się nie urodziło, to w gruncie rzeczy zmian żadnych ważnych by to nie poniosło. Naszym jedynym sensem jest rozmnażanie i to tyle. Pod tym względem nie różnimy się od komara czy innego zwierzęcia, a nawet rośliny.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Krzysiu
podejrzany

Wiek: 28 Dołączył: 07 Mar 2020 Posty: 2394 Skąd: zachodniopomorskie

|
Wysłany: 2021-01-02, 11:34
|
|
|
A także grzyba czy protista, nawet prokarionta; jeśli zaś za zbliżone do rozmnażania uznać namnażanie, to wirusy również bawią się z nami, co potwierdza znaną tezę, że ludzie są wirusami na tkankach tej biednej planety…
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
komarymniepogryzły
Simple Man

|
Wysłany: 2021-01-03, 01:14
|
|
|
Szukam, ale wszystko i tak blednie w obliczu śmierci i nicości. Gdybym była kimś, to chociaż stworzyłabym coś trwalszego niż ze spiżu... a tak- nic.
|
„Ty, twe radości i smutki, twe wspomnienia i ambicje, twoje poczucie tożsamości i wolnej woli to w rzeczywistości nic więcej niż aktywność wielkiego zbioru komórek nerwowych i związanych z nimi cząsteczek.”
"Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową." |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
void
amor fati

Wiek: 35 Dołączył: 12 Sty 2019 Posty: 2008 Skąd: małopolskie

|
Wysłany: 2021-01-03, 01:58
|
|
|
Takie pytania w przestrzeń. Co komu po sensie istnienia? Co jest tak strasznego i uwłaczającego w akceptacji tego, że nie ma wcale głębszego sensu w tym wszystkim?
Sens jest poczuciem subiektywnym. Wynikiem własnych ocen, przekonań. Jest rzeczą tak osobistą, jak sny i pragnienia. Ostatecznie to wszystko jest iluzją, teatrem, nie ma jakiegoś odgórnego kierunku, ani nawet scenariusza. I to jest ok, tak samo jak to, że są tacy, którzy wczuwają się w swoją rolę i wierzą w swoje kwestie. Ale ja zdecydowanie wybrałem optymistyczny nihilizm i tak mi łatwiej.
|
It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Krzysiu
podejrzany

Wiek: 28 Dołączył: 07 Mar 2020 Posty: 2394 Skąd: zachodniopomorskie

|
Wysłany: 2021-01-03, 02:01
|
|
|
Michał, prawdziwie, wielu bohaterom dramatu się roi, że w rzeczywistości są aktorami…
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Konrad96
fan Imagine Dragons

|
Wysłany: 2021-01-08, 18:31
|
|
|
Ja czuje że nie mam celu życia , nie jestem na studiach , w pracy jestem popychadełkiem, niczego porządnie nie potrafię zrobić , nie umiem nawet nauczyć się porządnie programowania ani zakochać się człowiek bez perspektyw, nawet nie cieszę się z tego że ćwiczę i próbuje schudnąć .
|
,,Gorąca woda przelana do wielkiej kadzi,stygnie bardzo wolno.
Ale wystarczy porozlewać ją do mniejszych naczyń,
A wychłodzi się błyskawicznie. |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
MalaMi

Wiek: 31 Dołączyła: 06 Lip 2020 Posty: 83 Skąd: pomorskie

|
Wysłany: 2023-05-16, 18:59
|
|
|
Też tak mam i to od lat.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
MortyConnor

Wiek: 26 Dołączył: 05 Sie 2024 Posty: 52 Skąd: mazowieckie

|
Wysłany: 2024-08-23, 19:30
|
|
|
Trzeba znaleźć te egoistyczne pobudki
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
pashayata

Wiek: 27 Dołączyła: 28 Sie 2024 Posty: 6 Skąd: podkarpackie

|
Wysłany: 2024-08-29, 02:16
|
|
|
Nie wiem jaki jest sens życia i chciałabym mieć jakiś.
|
Dull... |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Szara Eminencja
Królowa Matka

Wiek: 37 Dołączyła: 18 Gru 2019 Posty: 370 Skąd: pomorskie

|
Wysłany: 2024-08-30, 13:38
|
|
|
MortyConnor napisał/a: | Trzeba znaleźć te egoistyczne pobudki |
Ostatecznie wszystko można sprowadzić do egozimu.
Osobiście po latach bezsensu sens się znalazł pod hasłem rodzina. Własna. Stało się to absolutnym priorytetem i pociągnęło za sobą szereg zmian.
Kiedyś np. miałam gdzieś co się ze mną stanie, wręcz dążyłam do samounicestwienia. Dziś obawiam się o swoje zdrowie, zabezpieczam oszczędności, myślę o starości i robię regularne badania profilaktyczne
Bez rodziny bym się tak nie zachowywała. Życie w pojedynkę bez miłości, czułości i wspólnych małych chwil jest rzeczywiście bez sensu.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Wzium

Wiek: 31 Dołączył: 31 Paź 2020 Posty: 219 Skąd: mazowieckie

|
Wysłany: 2024-09-02, 23:11
|
|
|
Ja na to patrzę z perspektywy wszechświata. Żadne z nas nie ma znaczenia, nie ma też większego sensu. I tak o nas zapomną. Ale w żadnym wypadku mnie to nie demotywuje, bo sens istnienia nie jest żadną motywacją. Motywacją jest, żeby mi było dobrze.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
|