Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:

Poprzedni temat «» Następny temat
Kursy
Autor Wiadomość
kova84 
Nieżyciowy marzyciel

Wysłany: 2023-04-08, 14:54   

sickman napisał/a:
kiedy jeszcze lubiłem grzebać się w webdevie, myślałem o wykorzystaniu Pythona w tym kierunku

A to mnie się obiło o uszy swego czasu coś takiego jak Django. To framework do tworzenia rzeczy webowych właśnie w Pythonie. Nigdy jednak nie korzystałem :)

sickman napisał/a:
Teraz myślę napisaniu jakiejś aplikacji desktopowej, choć wiem, że Python to nie jest najlepszy wybór w tym kierunku.

Niby nie, ale jakieś biblioteki pod to ma. Pewnie C#/.Net framework byłby lepszy, ale to już ma konkretną i uściśloną strukturę pisania kodu. Python daje więcej pola manewru :) Nawet coś obsługującego linię komend na początek mogłoby być fajne, choć niekoniecznie tak ładne/użyteczne.

void napisał/a:
świetne narzędzie do automatyzacji pracy niezwiązanej z programowaniem

Oj tak. Jest królem np. data validation dla mnie (z tych rzeczy, które znam). W naszym frameworku do testów automatycznych porównanie dwóch byczych Exceli trwa około 30 minut, a skrypt w Pythonie do tego samego wyrabia się w kilkadziesiąt sekund.

Kursy
void 
amor fati

Wysłany: 2023-04-12, 10:03   

sickman, tak sobie jeszcze myślę, ze w sumie obecnie przy nauce programowania można skorzystać z pomocy AI. Jak np. chatGPT. Ja obecnie jak mam do napisania jakiś prosty skrypt, to często proszę bota o to. Tym sposobem wczoraj w parę minut miałem napisany prosty webserver, do udostępniania zdjęć po mojej domowej sieci LAN. Nie jest to rozwiązanie pozbawione wad i wymaga trochę wstępnej wiedzy, ale też można: a)dopytać samego bota o różne rzeczy, b)metodą prób i błędów, zmieniać, dokonać czegoś na kształt inżynierii wstecznej
Jest to o tyle wygodniejsze, że nie trzeba przeczesywać StackOverfrow w celu znalezienia odpowiedzi.
Normalnie jeszcze bym polecił zainwestowanie w raspberry pi, żeby móc sobie poogarniać różne około programistyczne rzeczy, ale od czasu kryzysu na rynku półprzewodników to droga zabawa.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

Kursy
sickman
[Usunięty]

Wysłany: 2023-04-12, 12:37   

kova84 napisał/a:
A to mnie się obiło o uszy swego czasu coś takiego jak Django. To framework do tworzenia rzeczy webowych właśnie w Pythonie.

Django i Flask. (: Ale póki co straciłem serce do webdev'u. Programowanie wydaje mi się bardziej rozwijające i kreatywne.

kova84 napisał/a:
Nawet coś obsługującego linię komend na początek mogłoby być fajne, choć niekoniecznie tak ładne/użyteczne.

Jeśli coś wygląda głupio, ale działa, tzn. że wcale nie jest takie głupie. :lol:

void napisał/a:
sickman, tak sobie jeszcze myślę, ze w sumie obecnie przy nauce programowania można skorzystać z pomocy AI. Jak np. chatGPT.

Już korzystałem nie raz i muszę przyznać, że to rozwiązanie faktycznie bardzo pomocne. Tym bardziej, że po tysiąc razy można mu pisać "Nie rozumiem. Możesz jaśniej?", a on się nie denerwuje. :lol: Masz rację, to póki co technologia dość zawodna i trzeba czytać udzielane przez nią odpowiedzi bardzo krytycznie i je weryfikować. Ale fakt, daje naprawdę dużo możliwości i przy umiejętnym korzystaniu może być bardzo efektywne.

<<< Dodano: 26-04-2023, 20:02 >>>

Chyba zabrałem się za tę naukę Pythona od d*** strony. Przerobiłem kurs podstawowy, w którym teoria była tłumaczona na stosunkowo łatwych przykładach. Wówczas wydawała mi się ona łatwa i zrozumiała. Problem pojawił się, gdy zabrałem się za ćwiczenia trochę bardziej złożone. Okazało się, że najczęściej kompletnie nie wiem, w jaki sposób wykorzystać zdobytą wiedzę do rozwiązania praktycznego problemu. Mocno mnie to zdołowało i zniechęciło, bo chyba kiepsko u mnie z myśleniem abstrakcyjnym i algorytmicznym, co jednak jest niezbędne w pracy programisty…

Kursy
void 
amor fati

Wysłany: 2023-04-26, 19:10   

A z czym konkretnie masz problem? Jaki to przykład praktyczny? Myślenie abstrakcyjne i algorytmiczne, to w dużej mierze umiejętności, a nie cechy wrodzone, do tego potrzeba czasu i początek może być trudny.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.

Kursy
kova84 
Nieżyciowy marzyciel

Wysłany: 2023-04-26, 19:13   

Może być też tak jak ogólnie z niektórymi kursami czy nawet studiami. Pierwsze zajęcia 2+2. Drugie zajęcia 3-1. Trzecie zajęcia jakaś całka nieoznaczona, a w głowie myśl: "hę? coś przegapiłem?" :lol:

Słyszałem to wiele razy, doświadczyłem też raz czy dwa.

Kursy
takajakinne 
bóg

Wysłany: 2023-04-26, 19:29   

A propos kursów, to myślę nad certyfikatem językowym. Może trzeba będzie się do niego doszkolić.

Kursy
sickman
[Usunięty]

Wysłany: 2023-04-26, 19:29   

void, przyznam, że dość mocno zakręciłem się już na bardzo prostych rzeczach, tj. operatory logiczne:

Cytat:
Zostajesz zatrudniony(a) do stworzenia oprogramowania pokładowego nowoczesnego samochodu. Aktualnie Twoim zadaniem jest oprogramowanie sterownika odpowiedzialnego za automatyczne włączanie świateł mijania w samochodzie. Będziesz pracować z następującymi zmiennymi:

isAutomaticMode - zmienna logiczna, o następującym znaczeniu: wartość True oznacza, że kierowca ustawił pokrętło sterujące światłem na tryb automatyczny. Sterownik ma podejmować decyzję o zapaleniu świateł tylko jeżeli wartość tej zmiennej to True, ale zapalenie świateł zależy jeszcze od kolejnych warunków,

is80PercentLight - zmienna logiczna o następującym znaczeniu: wartość True oznacza, że "chyba" mamy dzień, bo jest dość dużo światła. Światła w samochodzie powinny być zgaszone o ile nie ma innych warunków, które wpływałyby na to, że światła mają się świecić. Jeśli wartość zmiennej to False, tzn. że jest dość ciemno i światła powinny się zaświecić, oczywiście o ile jesteśmy w trybie automatycznym

isDirectLight - zmienna logiczna o następującym znaczeniu: wartość True oznacza, że nisko położone słońce świeci wprost w oczy kierowcy. Wprawdzie ciemno nie jest, ale w takich warunkach światła powinny się zaświecić, oczywiście jeśli jesteśmy w trybie automatycznym

isRainy - zmienna logiczna o następującym znaczeniu: wartość True oznacza, że pada deszcz, jest mgła lub mamy do czynienia z innymi niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. O ile jesteśmy w trybie automatycznym, to należy zaświecić światła

Do zmiennej turnLightsOn zapisz wynik wyrażenia, które w oparciu o w/w zmienne ustali, czy światła mają zostać zapalone czy nie. Potem wyświetl wynik korzystając z instrukcji:

print("Automatic mode: ",isAutomaticMode)
print("Is the light good:",is80PercentLight)
print("Is sun low: ",isDirectLight)
print("Is it rainy: ",isRainy)
print("TURN LIGHTS ON: ",turnLightsOn)

Przetestuj działanie wyrażenia zmieniając początkowe wartości zmiennych wejściowych, np:

isAutomaticMode = True
# is the level of day-lighr above 80%
is80PercentLight = True
# is the Sun ligthing directly into the driver's face
isDirectLight = False
# is it rainy, foggy or other weather conditions are present
isRainy = False

>> światła powinny się NIE świecić

isAutomaticMode = True
is80PercentLight = False
isDirectLight = False
isRainy = False

>> światła powinny się świecić

isAutomaticMode = True
is80PercentLight = True
isDirectLight = False
isRainy = True

isAutomaticMode = True
is80PercentLight = True
isDirectLight = True
isRainy = False

isAutomaticMode = True
is80PercentLight = False
isDirectLight = False
isRainy = True

isAutomaticMode = False
is80PercentLight = True
isDirectLight = False
isRainy = True

>> światła powinny się NIE świecić

Dojście do prawidłowych rozwiązań zajęło mi naprawdę dużo czasu.

Generalnie, moim problemem jest raczej to, że cierpliwość nie jest moją mocną stroną i chciałbym zrozumieć zbyt wiele w zbyt krótkim czasie, a jeśli tak się nie dzieje, to wydaje mi się, że coś ze mną nie tak. Chyba pora się ogarnąć i zmienić strategię na metodę małych kroków.

Kursy
Zakręcona 
Nikt ważny

Wysłany: 2023-04-28, 15:23   

A ja się zastanawiam nad zapisem na kurs, szkolenie czy do szkoły policealnej. Nie zdecydowałam jeszcze dokładnie na co, jak na razie przeglądam oferty.

Gdy przeglądasz się w lustrze i masz ochotę je stłuc, to nie lustro trzeba zniszczyć, to ciebie trzeba zmienić.
Najgorsze w piekle to nie palący ogień, wieczność męczarni, utrata łaski bożej czy poddanie torturom. Najgorsze w piekle jest to, że nie wiesz, czy już się w nim nie znajdujesz.

Kursy
Cappy 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2023-05-29, 18:22   

Ja po raz X startuję z językiem angielskim. Nie zapisałam się na kurs, aplikację mam. Ale samodyscypliny brak.

You know you did me wrong (mmm)
Just one more cup of coffee 'fore I go (mmm)
I know I better stop and cut the show (mmm)
I'll leave you all the memories and go, I'ma go

Kursy
Wzium 

Wysłany: 2023-05-31, 21:13   

Jak chcę zrobić kurs to zawsze płacę, bo mi szkoda kasy i mam motywację :D

Kursy
Zakręcona 
Nikt ważny

Wysłany: 2023-09-16, 12:23   

Zapisałam się na kurs z rachunkowości,ale stwierdzam, że jestem na to za tępa...

Gdy przeglądasz się w lustrze i masz ochotę je stłuc, to nie lustro trzeba zniszczyć, to ciebie trzeba zmienić.
Najgorsze w piekle to nie palący ogień, wieczność męczarni, utrata łaski bożej czy poddanie torturom. Najgorsze w piekle jest to, że nie wiesz, czy już się w nim nie znajdujesz.

Kursy
Maze 

Wysłany: 2023-09-16, 12:41   

Zakręcona, super, na pewno dasz sobie radę.
To kurs stacjonarny czy online?

Kursy
Zakręcona 
Nikt ważny

Wysłany: 2023-09-19, 15:08   

Maze, stacjonarny (zajęciach w weekendy są)

Kursy
Sweden 
Eviva l'arte!

Wysłany: 2023-09-19, 15:11   

Zakręcona, a to płatny kurs?
Jaką miałaś motywację zapisując się? Kiedy kurs startuje, ile trwa i czy na końcu jest jakiś egzamin?

Kursy
Zakręcona 
Nikt ważny

Wysłany: 2023-09-19, 15:53   

Sweden, jest to płatny kurs, trwa niecały rok. Zjazdy nie są co tydzień. Co było moją motywacją, poszerzyć wiedzę, zdobyć nowe kwalifikacje (chce zmienić aktualną pracę i może ten kurs pomoże).

Kursy
Odpowiedz do tematu