Rejestracja
Rejestracja
Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:



Poprzedni temat «» Następny temat
Paplanina kulinarna
Autor Wiadomość
Delphi 
Delphi



Wiek: 27
Dołączyła: 03 Lip 2017
Posty: 1316
Skąd: Europa

Wysłany: 2018-05-06, 06:24   

Ostatnio byłam na obiedzie u rodziny. Ciotka nałożyła na talerze kotlety i ziemniaki, ale surówkę już nie. Dała nam miskę, żebyśmy nałożyły sobie same.

I zastanawia mnie dlaczego.
Surówka jest jakaś gorsza (nieobowiązkowy dodatek, w przeciwieństwie do reszty), czy lepsza (nakładając komuś ryzykujemy, że nałożymy za dużo tej bezcennej kapusty i się zmarnuje) niż kotlet albo ziemniaki? Jeśli tak, to dlaczego? Jeśli nie, to dlaczego nie dostałyśmy pustych talerzy i półmiska z kotletami, drugiego z ziemniakami i miski z surówką, żeby wszystkie równoprawne składniki nałożyć samodzielnie lub też nie dostałyśmy nałożonego całego obiadu? Czy może chodzi o upozorowanie posiadania wolnej woli przez karmionego? Czy może karmicielka zakładała z jakiegoś powodu, że surówki możemy nie chcieć, więc nie będzie nas zmuszała? W takim razie czemu nie założyła, że możemy nie chcieć ziemniaków albo kotleta? Czy o co chodzi?

p.s.
Surówka była sto razy lepsza od kotletów. Pierwszy raz się spotkałam, że ktoś po usmażeniu wszystkich kotletów i poprzekładaniu ich na jakiś zbiorczy talerz... polał je całym tłuszczem jaki został na patelni.




"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć."
 
 
Paplanina kulinarna
eithné
[Usunięty]

Wysłany: 2018-05-06, 16:03   

Delphi, pewnie zrobiła to z wygody. To, co podaje się na ciepło nałożyła na talerze w kuchni, a surówkę przygotowała pewnie wcześniej, od razu w salaterce i podała ją w ten sposób.



 
 
Paplanina kulinarna
Delphi 
Delphi



Wiek: 27
Dołączyła: 03 Lip 2017
Posty: 1316
Skąd: Europa

Wysłany: 2018-05-06, 16:31   

eithné, siedziałyśmy w kuchni, a surówka była w plastikowej misce. :P



"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć."
 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2018-05-06, 16:44   

Delphi napisał/a:
I zastanawia mnie dlaczego.


Ja nie musiałam nad niczym takim kminić, w domu zawsze wałkowano do porzygu hierarchię zawartości talerza: "zjedz mięsko, ziemniaczki też, a surówki nie musisz, byleby kotlecika nie wyrzucać" a wujaszkowie marudzili przy stole, że oni surówki to nie, "bo nie są królikami, by sałatę jeść".

Delphi napisał/a:
Pierwszy raz się spotkałam, że ktoś po usmażeniu wszystkich kotletów i poprzekładaniu ich na jakiś zbiorczy talerz... polał je całym tłuszczem jaki został na patelni.


Ja też! Przecież tym tłuszczem polewa się ziemniaczki!
Chociaż mój teść praktykował inną szkołę: zlewał do osobnego pojemniczka olej ze smażenia i używał go ponownie. I tak w kółko. Odkryłam to dość szybko, kiedy wątróbka wieprzowa, która wjechała na stół, pachniała rybą. :lol: To powinno już wtedy ze mnie zrobić trawożercę.




Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
R. de Valentin 



Dołączył: 03 Lip 2013
Posty: 2803
Skąd: mazowieckie

Wysłany: 2018-07-02, 10:17   

Czy ktoś z Was jadł kiedyś słoninę?



dead but delicious
 
 
Paplanina kulinarna
Jednobarwna 


Wiek: 31
Dołączyła: 22 Cze 2014
Posty: 1410
Skąd: Europa

Wysłany: 2018-07-02, 10:55   

R. de Valentin, surową :evil: czy smażoną?



 
 
Paplanina kulinarna
R. de Valentin 



Dołączył: 03 Lip 2013
Posty: 2803
Skąd: mazowieckie

Wysłany: 2018-07-02, 11:10   

Można ją smażyć? Nie roztapia się?



dead but delicious
 
 
Paplanina kulinarna
craving 


Wiek: 30
Dołączyła: 30 Paź 2013
Posty: 1326
Skąd: podkarpackie

Wysłany: 2018-07-02, 17:05   

Roztapia się w większości. Z reszty powstają skwarki. :D



 
 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2018-07-03, 06:15   

Czy macie jakiś sposób, żeby ulepione pierogi nie sklejały się w lodowce?
Zazwyczaj po ulepieniu obtaczam (nie wiem czy jest takie słowo :D ) je w mące, kładę na talerz i do lodówki, ale na drugi dzień połowa jest do wywalenia. :roll:




 
 
Paplanina kulinarna
Jednobarwna 


Wiek: 31
Dołączyła: 22 Cze 2014
Posty: 1410
Skąd: Europa

Wysłany: 2018-07-03, 12:48   

Arya, może nie na talerz ale jakaś deskę podsypaną mąka i pomiędzy każdą warstwę dawaj ściereczkę kuchenną/ręcznik kuchenny.



 
 
Paplanina kulinarna
aga_myszka 
jednostka urojona



Wiek: 33
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 5673
Skąd: mazowieckie

Wysłany: 2018-07-03, 15:22   

Arya, lepiej włożyć do zamrażarki niż do lodówki. Najpierw luźno rozłożone na jakiejś tacce, potem, jak się zmrożą, przerzucić do reklamówki/pojemnika.



:myszka:
 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2018-07-03, 16:11   

:drapanie: Dzięki! Nie wiedziałam o tym, spróbuje następnym razem.



 
 
Paplanina kulinarna
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2018-07-07, 17:38   

Arya, i jak, sprawdzałaś którąś z metod?
Jestem ciekawa, bo pierwszy raz spotykam się z takim podejściem do pierogów (włożenie ich nieugotowanych do lodówki). Już bym wolała farsz oddzielnie i ciasto oddzielnie i je potem lepić, albo na świeżo kręcić, albo... obgotować wstępnie pieroga i wtedy go do zamrażarki, ot, taka domowa garmażerka... Hm. Wyszło? :>

***


Skoro już tutaj jestem: w lokalnym sklepie w formie mrożonek rzucili edamame. Jakie to dobre! :3




Disqualified as a human being.
 
 
Paplanina kulinarna
Adenium
[Usunięty]

Wysłany: 2018-07-07, 19:55   

Mustela Nivalis napisał/a:
w lokalnym sklepie w formie mrożonek rzucili edamame. Jakie to dobre!

Edamame?



Z wyglądu skojarzyło mi się to z groszkiem :P , a w smaku z czymś podobne?




 
 
Paplanina kulinarna
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2018-07-08, 12:04   

Mustela Nivalis, zamrożenie dało radę, chociaż następnym razem na pewno je podgotuję przed włożeniem do lodówki... ;)



 
 
Paplanina kulinarna
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11