Paplanina kulinarna |
Autor |
Wiadomość |
Nina
bleyt
Wiek: 25 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 263 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2018-02-18, 16:09
|
|
|
Delphi, coś na mleku? Kasza manna, jaglana, jęczmienna, płatki ryżowe, zacierki, kluski lane, bułka. W zależności od upodobań konsystencja płynna lub gęsta. Do tego ewentualnie dodatki: owoce - zwłaszcza miękkie, np. banan, jagoda, sól/cukier, cynamon, orzechy.
|
In the back of my mind, you died
In the back of my mind, I killed you
And I didn't even regret it |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Delphi
Delphi
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2018-02-18, 17:26
|
|
|
RobertIslay napisał/a: | Flaczki - jadalne, nie ma w tym chleba ani jajek.
|
i gotuje się to kilka godzin. Lubię flaczki, ale śniadanie chciałabym zjeść przed obiadem.
Nina, co to są zacierki?
|
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć." |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
aga_myszka
jednostka urojona
Wiek: 33 Dołączyła: 19 Gru 2009 Posty: 5673 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2018-02-18, 18:09
|
|
|
Delphi napisał/a: | Nina, co to są zacierki? |
To takie starte zazwyczaj prosto do dania drobne kluseczki z ciasta jak na pierogi. Używane do zagęszczania zup zamiast makaronu czy ryżu.
|
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Nina
bleyt
Wiek: 25 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 263 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2018-02-18, 23:33
|
|
|
Delphi, tak jak pisze aga_myszka, drobne kluski z mąki i wody. Ja znam akurat w wersji śniadaniowo-kolacyjnej na mleku, czasem z odsmażanymi ziemniakami.
|
In the back of my mind, you died
In the back of my mind, I killed you
And I didn't even regret it |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Delphi
Delphi
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2018-02-19, 05:59
|
|
|
To czym to się różni od lanych klusek, że wymieniasz je osobno?
|
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć." |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
RobertIslay
Boję się szerszeni.
Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2012 Posty: 990 Skąd: świat
|
Wysłany: 2018-02-19, 06:10
|
|
|
Delphi,
Z tego co się orientuję to różnica polega na stosunku skłądników (stosunek jaja/mąka). W zacierkach masz więcej mąki i mniej jajek niż w lanych kluskach. W efekcie konsystencja ciasta jest bardziej stała i umożliwia formowanie małych kluseczek. Ciasto na lane kluski jest "pół-płynne". Jednakże kuchnia nie jest mą domeną, więc nie wiem też czy moja wiedza to zwykłe dyletanctwo czy coś wartościowego.
|
My jsme Borg. Odpor je marny, budete asimilovani! |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Nina
bleyt
Wiek: 25 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 263 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2018-02-19, 17:41
|
|
|
Delphi, kluski lane - mąka, jajka, ewentualnie woda. Zacierki - mąka i woda. Kluski lane - najlepiej lać cienkim strumyczkiem, powoli do garnka i mieszać. Zacierki - raczej przygotowane na talerzu/w misce, są suche jak je wrzucasz do garnka, a nie płynne.
|
In the back of my mind, you died
In the back of my mind, I killed you
And I didn't even regret it |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Delphi
Delphi
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2018-02-19, 18:35
|
|
|
Pomysł na obiad dla 2 osób za 20zł?
|
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć." |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Nina
bleyt
Wiek: 25 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 263 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2018-02-19, 19:13
|
|
|
Delphi, na słodko, na słono czy wszystko jedno?
|
In the back of my mind, you died
In the back of my mind, I killed you
And I didn't even regret it |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Delphi
Delphi
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2018-02-19, 19:36
|
|
|
Nina, słono. Raczej nie jadam słodkich obiadów. A najlepiej na ostro.
Dzisiejsza obiado-kolacja co prawda już się tworzy, ale pomysłami na kolejny dzień nie pogardzę.
|
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć." |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
craving
Wiek: 30 Dołączyła: 30 Paź 2013 Posty: 1326 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2018-02-19, 21:11
|
|
|
Różne wariacje lecza, gulasz, można to podać że wszystkim, ryż, kasza, kluski śląskie... Z plackami ziemniaczanymi, mrau!
Makaron ze szpinakiem też jest tani.
Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozarellą.
Pęczotta, kaszotta z warzywami na patelni.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym.
Kotleciki z jajek i warzywa na patelnię.
Chłopski garnek, wiejski kociołek.
Nie mam piekarnika... Jakbym miała, to pewnie bym tworzyła zapiekanki wszelakie czy calzony. Smutek.
Kupiłam sobie w ogóle ostatnio olej z chilli. Dodaje mojej kuchni odrobinę pikanterii, co jest raczej dla mnie zaskoczeniem, bo ja nigdy za ostrym nie przepadałam. Smaki to się jednak potrafią zmieniać.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Jednobarwna
Wiek: 31 Dołączyła: 22 Cze 2014 Posty: 1410 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2018-02-19, 22:37
|
|
|
Makaron z sosem pomidorowym, z pesto.
Ryż zapiekany z kurczakiem, papryką, serem i sosem pomidorowym.
Zapiekanki makaronowe czy też ryżowe, ziemniaczana wszelkiej maści.
Warzywa na patelnię z kurczakiem i ryżem np.
|
|
|
|
Paplanina kulinarna |
R. de Valentin
Dołączył: 03 Lip 2013 Posty: 2803 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2018-02-20, 09:22
|
|
|
craving napisał/a: | Kotleciki z jajek |
Sprawdziłem przepis, to może być ciekawe.
|
dead but delicious |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Euphoriall
Wiek: 34 Dołączyła: 18 Gru 2009 Posty: 10440 Skąd: świat
|
Wysłany: 2018-02-20, 18:30
|
|
|
R. de Valentin napisał/a: |
Sprawdziłem przepis, to może być ciekawe. |
Polecam, są przepyszne.
|
Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz. |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
Delphi
Delphi
Wiek: 27 Dołączyła: 03 Lip 2017 Posty: 1316 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2018-02-20, 18:50
|
|
|
craving napisał/a: | Kupiłam sobie w ogóle ostatnio olej z chilli. |
Ja sama robię z habanero.
|
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć." |
|
|
|
Paplanina kulinarna |
|