Laik w kuchni |
Autor |
Wiadomość |
aga_myszka
jednostka urojona
Wiek: 33 Dołączyła: 19 Gru 2009 Posty: 5676 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2016-01-12, 16:03
|
|
|
craving, ja łączę z serkiem wiejskim (dość gęstym), dorzucam rodzynek i smaruję tym chleb. Dla mnie - pyszności.
|
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Chochlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-12, 17:04
|
|
|
Makaron+tuńczyk+majonez+cebula+ogórek+sos sojowy+ pieprz. Wszystko wymieszać i jeść.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
craving
Wiek: 30 Dołączyła: 30 Paź 2013 Posty: 1326 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2016-01-12, 17:15
|
|
|
Chochlik, to wersja na ciepło?
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Chochlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-12, 17:22
|
|
|
Nie. Na zimno. Znaczy nie jakoś z lodówki. Po prostu w temperaturze pokojowej.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
craving
Wiek: 30 Dołączyła: 30 Paź 2013 Posty: 1326 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2016-01-12, 17:24
|
|
|
Ah, bo właśnie się zdziwiłam po co podgrzewać majonez...
Ogórek zwykły czy kiszony?
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Chochlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-12, 17:30
|
|
|
Zwykły. Chociaż możesz spróbować z kiszonym i opowiedzieć o wrażeniach, bo brzmi ciekawie.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Pennyroyal Tea
Pennyroyal Tea
Wiek: 24 Dołączyła: 22 Wrz 2015 Posty: 286 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2016-01-18, 00:31
|
|
|
Ja robiłam kiedyś spaghetti z tuńczykiem: http://jejswiat.pl/6433,s...-roku-szkolnego Wychodzi bardzo dobre.
Po za tym sałatka warstwowa dokładniej w kolejności od dołu:
1,5 puszki tuńczyka
3 starte na drobnych oczkach tarki jajka
1,5 puszki tuńczyka
posiekany kawałek pora
starty ser (tak aby tworzył pierzynkę)
Pomiędzy każdą z warstw należy posmarować warstwę majonezu.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Ella
Vulnera Sanentur
Wiek: 29 Dołączyła: 04 Kwi 2011 Posty: 3178 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2016-01-20, 13:19
|
|
|
aga_myszka napisał/a: |
Ella, może kup sobie na spróbowanie jakąś małą mieszankę bakalii i próbuj smaków pojedynczo? Może któryś Ci jednak posmakuje? |
Dobry pomysł, pewnie niedługo tak zrobię. A jak mi jednak nie zasmakują to komuś oddam albo będę dorzucać do owsianki. Bo jeśli mam ochotę właśnie na owsiankę to bakalie nie będą takie złe. Wolę jednak nie dokładać sobie kalorii, za którymi nie przepadam.
Dwa dni temu pierwszy raz w życiu jadłam pesto. Co prawda kupne, ale było całkiem dobre. Połączyłam z makaronem i kurczakiem. Teraz tylko chciałabym dowiedzieć się jak zrobić pesto samodzielnie no i spróbować.
A, no i ten nieszczęsny blender. Chcę go w końcu kupić.
|
Smutne jest piękne, ale na szczęście
Nie wszystko piękne smutne jest.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-20, 15:27
|
|
|
Ella, przepis na domowe pesto: kupujesz rukolę/roszponkę świeżą, dodajesz kilka łyżek orzechów, ząbek czosnku i oliwę. Wszystko blendujesz.
Ja właśnie robię na dzisiejszy obiad.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Złośnica [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-20, 15:28
|
|
|
Hm! Dla mnie pesto to nieodłącznie bazylia. Nigdy nie jadłam jeszcze z rukoli i roszponki.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-20, 16:28
|
|
|
Złośnica napisał/a: | Hm! Dla mnie pesto to nieodłącznie bazylia. Nigdy nie jadłam jeszcze z rukoli i roszponki. |
Z bazylii też jest dobre, z rukoli jest nieco ostrzejsze, z roszponki mniej wyraziste w smaku. Kupuję je zazwyczaj, bo w ilościach w jakich zjadam domowe pesto... pewnie zbankrutowałabym przy bazylii.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Ella
Vulnera Sanentur
Wiek: 29 Dołączyła: 04 Kwi 2011 Posty: 3178 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2016-01-20, 19:38
|
|
|
Arya, ojej, nie wiedziałam, że przepis na pesto jest taki prosty! A tę rozszponkę to dostanę w Biedronce lub Lidlu? Kojarzę, że widziałam w Biedronce w paczce, w lodówce ze zdrową żywnością, ale nie wiem czy o taką chodzi.
|
Smutne jest piękne, ale na szczęście
Nie wszystko piękne smutne jest.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-20, 19:41
|
|
|
Ella napisał/a: | A tę rozszponkę to dostanę w Biedronce lub Lidlu? Kojarzę, że widziałam w Biedronce w paczce, w lodówce ze zdrową żywnością, ale nie wiem czy o taką chodzi. |
Tak, o to chodzi. Kosztuje chyba 3,50 albo 4 zł, w Lidlu chyba 3,75.
Aaa, i jeszcze dodaje się sól i można odrobinę cytryny. Ja orzeszki pinii zastępuję zwykłymi, arachidowymi.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Rainbow
Wiek: 24 Dołączyła: 03 Lis 2013 Posty: 2820 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2016-01-20, 20:12
|
|
|
Kupiłam sobie dzis taką sałatkę w pudełeczku większym i jeszcze w takim malutkim jest do tego feta i jakiś sosik. Fetę komuś oddam, ale ta sałatka moze byc w porządku. Od jakiegoś czasu szukam jakiś takie przekąsek do szkoły które nie sa słodkie i sa w miarę zdrowe.
|
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale. ~ Kłapouchy.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Samotnik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-12, 12:17
|
|
|
I znalazłaś jakieś zdrowe i niesłodkie przekąski? Interesują Cię też przekąski w lunchboksie?
|
|
|
|
Laik w kuchni |
|