Przesunięty przez: chiroptera 2019-05-15, 21:56 |
Brak sensu istnienia |
Autor |
Wiadomość |
Wzium
Wiek: 30 Dołączył: 31 Paź 2020 Posty: 214 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2021-01-02, 09:15
|
|
|
Osobiście od jakiegoś czasu uważam, że po prostu istnienie nie ma sensu głębszego. Nasze życia nie mają sensu, jeśli któreś z nas by się nie urodziło, to w gruncie rzeczy zmian żadnych ważnych by to nie poniosło. Naszym jedynym sensem jest rozmnażanie i to tyle. Pod tym względem nie różnimy się od komara czy innego zwierzęcia, a nawet rośliny.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Krzysiu
podejrzany
Wiek: 27 Dołączył: 07 Mar 2020 Posty: 2394 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 2021-01-02, 11:34
|
|
|
A także grzyba czy protista, nawet prokarionta; jeśli zaś za zbliżone do rozmnażania uznać namnażanie, to wirusy również bawią się z nami, co potwierdza znaną tezę, że ludzie są wirusami na tkankach tej biednej planety…
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
komarymniepogryzły
Simple Man
|
Wysłany: 2021-01-03, 01:14
|
|
|
Szukam, ale wszystko i tak blednie w obliczu śmierci i nicości. Gdybym była kimś, to chociaż stworzyłabym coś trwalszego niż ze spiżu... a tak- nic.
|
„Ty, twe radości i smutki, twe wspomnienia i ambicje, twoje poczucie tożsamości i wolnej woli to w rzeczywistości nic więcej niż aktywność wielkiego zbioru komórek nerwowych i związanych z nimi cząsteczek.”
"Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową." |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
void
amor fati
Wiek: 34 Dołączył: 12 Sty 2019 Posty: 1876 Skąd: małopolskie
|
Wysłany: 2021-01-03, 01:58
|
|
|
Takie pytania w przestrzeń. Co komu po sensie istnienia? Co jest tak strasznego i uwłaczającego w akceptacji tego, że nie ma wcale głębszego sensu w tym wszystkim?
Sens jest poczuciem subiektywnym. Wynikiem własnych ocen, przekonań. Jest rzeczą tak osobistą, jak sny i pragnienia. Ostatecznie to wszystko jest iluzją, teatrem, nie ma jakiegoś odgórnego kierunku, ani nawet scenariusza. I to jest ok, tak samo jak to, że są tacy, którzy wczuwają się w swoją rolę i wierzą w swoje kwestie. Ale ja zdecydowanie wybrałem optymistyczny nihilizm i tak mi łatwiej.
|
To object to this inseparability of pleasure and pain, life and death, is simply to object to existence. But, of course, we cannot help objecting when the time comes. Objecting to pain is pain. |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Krzysiu
podejrzany
Wiek: 27 Dołączył: 07 Mar 2020 Posty: 2394 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 2021-01-03, 02:01
|
|
|
Michał, prawdziwie, wielu bohaterom dramatu się roi, że w rzeczywistości są aktorami…
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Konrad96
fan Imagine Dragons
|
Wysłany: 2021-01-08, 18:31
|
|
|
Ja czuje że nie mam celu życia , nie jestem na studiach , w pracy jestem popychadełkiem, niczego porządnie nie potrafię zrobić , nie umiem nawet nauczyć się porządnie programowania ani zakochać się człowiek bez perspektyw, nawet nie cieszę się z tego że ćwiczę i próbuje schudnąć .
|
,,Gorąca woda przelana do wielkiej kadzi,stygnie bardzo wolno.
Ale wystarczy porozlewać ją do mniejszych naczyń,
A wychłodzi się błyskawicznie. |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
MalaMi
Wiek: 30 Dołączyła: 06 Lip 2020 Posty: 83 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 2023-05-16, 18:59
|
|
|
Też tak mam i to od lat.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
MortyConnor
Wiek: 25 Dołączył: 05 Sie 2024 Posty: 52 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2024-08-23, 19:30
|
|
|
Trzeba znaleźć te egoistyczne pobudki
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
pashayata
Wiek: 26 Dołączyła: 28 Sie 2024 Posty: 6 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2024-08-29, 02:16
|
|
|
Nie wiem jaki jest sens życia i chciałabym mieć jakiś.
|
Dull... |
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Szara Eminencja
Królowa Matka
Wiek: 36 Dołączyła: 18 Gru 2019 Posty: 292 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 2024-08-30, 13:38
|
|
|
MortyConnor napisał/a: | Trzeba znaleźć te egoistyczne pobudki |
Ostatecznie wszystko można sprowadzić do egozimu.
Osobiście po latach bezsensu sens się znalazł pod hasłem rodzina. Własna. Stało się to absolutnym priorytetem i pociągnęło za sobą szereg zmian.
Kiedyś np. miałam gdzieś co się ze mną stanie, wręcz dążyłam do samounicestwienia. Dziś obawiam się o swoje zdrowie, zabezpieczam oszczędności, myślę o starości i robię regularne badania profilaktyczne
Bez rodziny bym się tak nie zachowywała. Życie w pojedynkę bez miłości, czułości i wspólnych małych chwil jest rzeczywiście bez sensu.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
Wzium
Wiek: 30 Dołączył: 31 Paź 2020 Posty: 214 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2024-09-02, 23:11
|
|
|
Ja na to patrzę z perspektywy wszechświata. Żadne z nas nie ma znaczenia, nie ma też większego sensu. I tak o nas zapomną. Ale w żadnym wypadku mnie to nie demotywuje, bo sens istnienia nie jest żadną motywacją. Motywacją jest, żeby mi było dobrze.
|
|
|
|
Brak sensu istnienia |
|