Ogrodnictwo |
Autor |
Wiadomość |
Cappy
Wiek: 29 Dołączyła: 29 Paź 2019 Posty: 1720 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2023-06-22, 15:13
|
|
|
Moje kaktusy kwitną. No i jeden się rozmnożył.
|
You know you did me wrong (mmm)
Just one more cup of coffee 'fore I go (mmm)
I know I better stop and cut the show (mmm)
I'll leave you all the memories and go, I'ma go |
|
|
|
Ogrodnictwo |
Lelenkaa
|
Wysłany: 2023-08-03, 10:16
|
|
|
Mam pytanko, czy ktoś zna sposób na pleśniejącą ziemię? Co bym nie zrobiła, nawraca. Ani wypieczenie ziemi przed nie daje sobie rady, a kwiatek dla mnie ważny, więc nie chciałabym go na straty spisać mimo wszystko .
|
|
|
|
Ogrodnictwo |
takajakinne
bóg
|
Wysłany: 2023-08-03, 23:21
|
|
|
Podbijam. Ja jednego kwiatka wyrzuciłam, ale zanim to zrobiłam ukorzeniam odrosty. Może da radę.. Raz już tak robiłam. To jakiś fiołek, nie wiem jaki, prezent to był, po przekwitnięciu urósł w górę, aż zdrewniały mu łodygi i brzydko wyglądał.
Zasypywalam wcześniej cynamonem i nic. Przesadziłam jednego z myciem korzeni i póki co nie pleśnieje.
|
|
|
|
Ogrodnictwo |
void
amor fati
Wiek: 34 Dołączył: 12 Sty 2019 Posty: 1892 Skąd: małopolskie
|
Wysłany: 2023-08-24, 20:03
|
|
|
Pytanie może głupie, ale ja na kwiatkach znam się jak świnia na gwiazdach. Czy jest ktoś w stanie polecić jakąś roślinkę doniczkową, która jest względnie łatwa w utrzymaniu, która nie wymagałaby jakiejś szczególnie wybitnej pielęgnacji po za zapewnieniem odpowiedniej wilgotności gleby itp. No i żeby nie była toksyczna dla zwierząt.
|
It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. |
|
|
|
Ogrodnictwo |
Cappy
Wiek: 29 Dołączyła: 29 Paź 2019 Posty: 1720 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2023-08-25, 13:06
|
|
|
void, kaktus?
|
You know you did me wrong (mmm)
Just one more cup of coffee 'fore I go (mmm)
I know I better stop and cut the show (mmm)
I'll leave you all the memories and go, I'ma go |
|
|
|
Ogrodnictwo |
Sweden
|
Wysłany: 2023-08-25, 14:20
|
|
|
void, nie wiem jak z kotami, ale co do pozostałych wymagań to u mnie sprawdzają się kaktusy, sukulenty (te ponoć są bezpieczne dla kotów) i w całkiem dobrym stanie trzyma mi się jeszcze palma - Chamaedorea elegans.
Mam jeszcze aloes, ale chyba go przelałam wodą, bo bokiem mu żółte grzyby urosły.
(Doczytałam teraz, że żółte grzyby to czubnik cytrynowy i jest nieszkodliwy dla roślin).
|
|
|
|
Ogrodnictwo |
WhiteBlankPage.
Natalia
Wiek: 34 Dołączyła: 20 Mar 2019 Posty: 2140 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: 2023-08-25, 14:48
|
|
|
void, ja kiedyś miałam Zamioculcas zamiifolia (opis ze strony "Zamiokulkas zamiolistny to niezniszczalna roślina, która wymaga niewielkiej uwagi" ) on przymrozki nawet przetrwał na balkonie swego czasu, wyniosłam go na klatkę, zapomniałam w ogóle podlewać - pięknie rósł, zieloniutki, do chwili aż mi ktoś go nie zaj****ł z piętra
A wzięłam sobie tego kwiatka z biura, jak porządki robiliśmy - tam słońce nie wpadało za bardzo, panie sprzątające dbały o podlewanie. Ale wzięłam do domu z ciekawości, czy przetrwa, bo ja wszystkie kwiaty doprowadzam do ruiny, ten dał radę, polecam
COFAM! Doczytałam dopiero na stronie: "Zamiokulkas zamiolistny nie jest bezpieczny dla zwierząt domowych, może być toksyczny w przypadku zjedzenia liści."
|
Za głośno? Co jest za głośne? Tylko cisza. Cisza, w której się człowiek rozpada jak w próżni. |
|
|
|
Ogrodnictwo |
Arashi
|
Wysłany: 2023-08-25, 15:14
|
|
|
Właśnie void, od razu chciałam polecić swoje ulubione, ale wyszło że większość jest nieodpowiednie dla zwierząt...
Jednak, jeden z nich łatwy w obsłudze i według mnie ładny to grubosz, inaczej też drzewko szczęścia. Czyli potwierdza się, że najlepiej Tobie szukać w kaktusach i sukulentach.
Wprawdzie ja potrafiłam kaktusa uśmiercić... no ale ja miewam takie zdolności.
|
|
|
|
Ogrodnictwo |
aga_myszka
jednostka urojona
Wiek: 33 Dołączyła: 19 Gru 2009 Posty: 5709 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2023-08-25, 15:34
|
|
|
void, paproć. Mam, podlewam dwa razy w tygodniu, rośnie cudownie. Bezpieczna dla kota.
|
|
|
|
|
Ogrodnictwo |
chiroptera
bezmiar
|
Wysłany: 2023-08-28, 18:48
|
|
|
Paprotki są cudowne, ale potrafią być wybredne i marnieć od byle przeciągu. Może pieniążek (Pilea)?
|
– Where did you go, psycho boy?
– I felt like destroying something beautiful. |
|
|
|
Ogrodnictwo |
void
amor fati
|
Wysłany: 2023-08-28, 20:58
|
|
|
Chyba właśnie na początek padnie na paprotkę, tylko serio chyba muszę zautomatyzować jakoś nawadnianie, bo przy moim deficycie w zakresie funkcji wykonawczych, to i tak znając życie po jakimś czasie zapomnę podlewać. Ale dzięki za podpowiedzi!
EDIT:
WhiteBlankPage. napisał/a: | Zamioculcas zamiifolia | Miałem zamioculcasa i wytrzymał trzy lata bez ani jednego podlania...
|
It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. |
|
|
|
Ogrodnictwo |
chiroptera
bezmiar
|
Wysłany: 2023-08-28, 23:39
|
|
|
void, to polecam postawić doniczkę na jakimś półmisku, wypełnić go kamyczkami i wodą, żeby cały czas parowała. U mnie się sprawdza.
Paprotki są cudowne.
|
– Where did you go, psycho boy?
– I felt like destroying something beautiful. |
|
|
|
Ogrodnictwo |
void
amor fati
|
Wysłany: 2023-12-13, 12:24
|
|
|
Zabiłem tego niezniszczalnego zamiokulkasa i paprkotkę. Niech żyje moja totalna nieumiejętność dbania o rośliny.
Zamierzam próbować dalej. Poleciłby ktoś coś w razie umierania nie będzie aż tak się sypać jak paprotka, ale będzie mimo wszystko w kategorii kwiatków nadających się dla osób, które nie dogadują się z roślinkami?
|
|
|
|
Ogrodnictwo |
Imperfect
Wiek: 34 Dołączyła: 14 Gru 2014 Posty: 339 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 2024-07-21, 10:28
|
|
|
Kupiłam wczoraj kaktusa w Biedronce za grosze. Nie przepadam za kłującymi roślinami, ale ładnie kwitnie. Zasilił mój balkon.
|
|
|
|
Ogrodnictwo |
|