Ja mam podejście tak jak wspomniała Castro, niezależnie od wszystkiego to nie da się tego obronić. Choć moim zdaniem, to tak się kończy czarno-białe podejście. Zamiast mówić o wielu sprawach uczciwie, to wolimy tworzyć narodowe mity.
'Reality escapes all concepts. If you say there is a God, that's a concept. If you say there is no God, that's a concept.'
Mój partner z racji zawodu widział teczki Wojtyły i to co zrobił, to zrobił tyle, ile Polacy w sprawie Żydów w czasie II wojny światowej. Serio, zrobił sporo zważywszy na to, co mógł...
Wysłany: 2023-03-14, 01:18
Euphoriall napisał/a:
czy zrobienie z tego polityki tworząc uchwałę to rozwiązanie które jest w porządku/bulwersujące?
Nie jest w porządku, ale też jest tak bardzo w stylu PiS, że ciężko się tym bulwersować. Mi się Ferdydurke przypomniało i że Słowacki wielkim poetą był. Mniej więcej tak widzę tą uchwałę.
kova84 napisał/a:
Mnie troszkę śmieszy to, że jak chodziło o Bolka, to teczki całą prawdę mówiły i nie było wątpliwości. Jak chodzi o JPII, to nagle teczki kłamią. Zero konsekwencji, jedynie wygoda dla budowania jakiegoś argumentu.
"Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne" Jarosław Kaczyński
takajakinne napisał/a:
Serio, zrobił sporo zważywszy na to, co mógł...
Nie bardzo rozumiem czego nie mógł, szczególnie później jako papież.
Jestem ciekawa, jakie macie przemyślenia o całej sytuacji związanej z ujawnionymi teczkami SB dotyczących Jana Pawła II
Co tam kij, cały szpadel w mrowisko.
Jaki tam szpadel, obserwując gorliwych katolików, to raczej żadne mrowisko i w odpowiedzi jedynie słychać iż to manipulacje, fałszywa narracja [1], i w ogóle to "łapy precz od Jana Pawła II" [2].
W końcu... "W odpowiedzi na liczne ataki na papieża Jana Pawła II, zakon planuje wystąpić z inicjatywą ustawodawczą, dotyczącą prawnej ochrony dobrego imienia św. Jana Pawła II. "Chcemy rozszerzyć ją także o możliwość prawnej ochrony dobrego imienia wszystkich świętych i błogosławionych Kościoła katolickiego. Zależy nam na wprowadzeniu odpowiedzialności prawnej za wypowiadane publicznie słowa" zapowiada Krzysztof Wąsowski. "Od wielu lat pozywamy tych, którzy publicznie znieważają św. Jana Pawła II, obecnie proces toczy się przeciwko Robertowi Biedroniowi i Joannie Senyszyn. Zamierzamy wytaczać kolejne, szczególnie mediom, które przekazują nieprawdziwe informacje dotyczące posługi Jana Pawła II jako papieża i metropolity krakowskiego, w tym celu powołaliśmy zespół prawników." [3]
void napisał/a:
Zamiast mówić o wielu sprawach uczciwie, to wolimy tworzyć narodowe mity.
Zderzenie z rzeczywistością mało kiedy jest przyjemne i nie każdy umie sobie poradzić z tym, że ktoś kogo obdarza czcią, nie był taki święty i wspaniały jak mu się wydawało albo chciało mu się wydawać...