Rejestracja
Rejestracja
Autoagresywni Strona Główna
  Użytkownik: Hasło:



Poprzedni temat «» Następny temat
Laboratorum: Kuchnia
Autor Wiadomość
Euphoriall 



Wiek: 34
Dołączyła: 18 Gru 2009
Posty: 10445
Skąd: świat

Wysłany: 2016-06-18, 13:15   Laboratorum: Kuchnia

Fajny byłby kącik, gdzie dzielimy się swoimi wynalazkami, pomysłami kulinarnymi. Coś co wymyśliliśmy sami i jesteśmy z tego dumni, że mamy taką wyobraźnię smaku. Bo jest się czym chwalić! :) Pomyślałam, że przed napisaniem każdego przepisu dobrze by było go oznaczyć by się nie mieszało, więc dam przykład. Po co dzielić zdolności na kilka tematów, jak można mieć wszystko w jednym kawałku


[OBIAD]


Miałam wrzucić przepis na kurczaka w miodzie i cynamonie:
-porcja piersi z kurczaka (ja 1 filet dzielę na trzy, 1/3 to optymalny kawałek)
- 1 1/2 łyżeczki miodu (rozpuszczonego)
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- pół łyżeczki papryki (w zależności jaką wolicie - czy ostrą czy słodką, ja daję słodką)
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- pieprz w zależności od tego czy wolicie ostrzejszą wersję, ja nie lubię więc daję szczyptę
- łyżeczka oregano
- łyżeczka masła (rozpuszczonego)
- dwa goździki

Wszystko dajemy do małej miseczki i mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Potem smarujemy naszą papką pierś z kurczaka i zostawiamy na 10 minut.
Kurczaka wrzucamy na nienatłuszczoną (daliśmy masło) patelnię (ja wole na blachę) i smażymy na małym ogniu. To, czy jest gotowa sprawdzamy po prostu przez nacięcie mięsa i sprawdzenie, czy już jest odpowiednio usmażona.

Ja do tego gotuję parę różyczek brokułów w osolonej wodzie a po wyjęciu osypuję delikatnie ostrą papryką i gotuję ziemniaki w mundurkach (również w osolonej wodzie).

Potem wrzucę przepis na pomidorową, ale najpierw napiszcie, czy odpowiada Wam taki temat, bo nie chcę się produkować na marne. :P




Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz.
 
 
Laboratorum: Kuchnia
Lina Inverse
[Usunięty]

Wysłany: 2016-06-18, 13:28   

Szamanka napisał/a:
Potem wrzucę przepis na pomidorową, ale najpierw napiszcie, czy odpowiada Wam taki temat, bo nie chcę się produkować na marne.

Bardzo odpowiada, wrzucaj pomidorówkę :D !




 
 
Laboratorum: Kuchnia
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2016-06-18, 14:23   

Odpowiada, chętnie będę tu zaglądać. :)



 
 
Laboratorum: Kuchnia
Aisza91 



Dołączyła: 06 Mar 2016
Posty: 540
Skąd: śląskie

Wysłany: 2016-06-18, 14:53   

To jest chyba dobre miejsce, żeby o to zapytać. No więc leży mi w lodówce pół dorodnego arbuza. Niestety kupiony w markecie, w całości i okazał się mało słodki i jakiś taki no nie bardzo.
Co ja mogę z tego arbuza zrobić? Macie przepis na jakiś koktajl, chłodnik czy cokolwiek? Szkoda mi go wyrzucić... :|




Dlaczego żółw jest taki twardy?
 
 
Laboratorum: Kuchnia
Adriaen 
Adriaen



Wiek: 27
Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 5632
Skąd: Polska

Wysłany: 2016-06-18, 15:05   

Aisza91, hmmm... Potrzeć na tarce i dorzucić jabłko?




Okay, whatever, one man's trash is another man's treasure

 
 
Laboratorum: Kuchnia
Lina Inverse
[Usunięty]

Wysłany: 2016-06-18, 15:41   

Aisza91, arbuzową lemoniadę ?



 
 
Laboratorum: Kuchnia
Euphoriall 



Wiek: 34
Dołączyła: 18 Gru 2009
Posty: 10445
Skąd: świat

Wysłany: 2016-06-18, 16:14   

O! Fajnie, że się podoba :) już wrzucam


[OBIAD]

Zupa pomidorowa z brązowym ryżem

- 2 litry wody
- 1 kostka rosołowa warzywna
- maggi (wedle smaku)
- średni słoik przecieru pomidorowego
- włoszczyzna: marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora
- średnia cebula
- słodka papryka
- ostra papryka
- puszka pomidorów w kawałkach
- koperek (pół paczki)
- bazylia (1/3 paczki)
- pieprz
- olej
- 3 łyżki śmietany

-Ryż brązowy


Najpierw gotujemy włoszczyznę do miękkości na małym ogniu w garnku z 2 litrami wody. Podczas gotowania blendujemy w osobnej misce pomidory i mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią. Na małej patelni, na łyżeczce oleju smażymy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy przecier z zblendowanymi pomidorami. Całość chwilę smażymy. Ugotowane warzywa wyciągamy i w misce blendujemy ze śmietaną dodając obie papryki. Obie "ciapki" wrzucamy do garnka, możemy dolać trochę wody i doprawiamy kostką rosołową, maggi i pieprzem. Nie solimy, bo sól jest w maggi i kostce. Można też użyć dwóch kostek, albo więcej maggi, zamiast jednego i drugiego, mi po prostu ta łączona forma bardziej odpowiada... bo tak.
Całość chwile gotujemy na małym ogniu, aż się wszystkie smaki połączą. Nie może się mocno gotować, tylko lekko "pykać".

Ryż gotujemy jak na opakowaniu - ok 30 min. Przypominam, że to brązowy. Ja przeciągam gotowanie do zrobienia się mocno miękkiego. Wiem że to niezbyt zdrowe, ale uwielbiam ciapcie ryżową w zupie pomidorowej.

Jeżeli jest dla Was za mało gęsta, dodajcie jeszcze śmietany. Dla mnie rzadko kiedy taka jest bo ja mam na talerzu więcej ryżu niż zupy.

Mam jeszcze przepis na kwaśnicę ale to c.d.n... ;)




Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz.
 
 
Laboratorum: Kuchnia
Arya
[Usunięty]

Wysłany: 2016-06-18, 16:22   

Ogólnie proponuję, żeby pytania dotyczące zapytań kuchennych umieszczać w temacie "Laik w kuchni", a tutaj zgodnie z ideą tematu Szamanki umieszczać swoje eksperymenty kulinarne.



 
 
Laboratorum: Kuchnia
Aisza91 



Dołączyła: 06 Mar 2016
Posty: 540
Skąd: śląskie

Wysłany: 2016-06-18, 18:27   

Adriaen, arbuza potrzeć na tarce? :D
Daithi, to wygląda na proste, spróbuję, dzięki. :>




Dlaczego żółw jest taki twardy?
 
 
Laboratorum: Kuchnia
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-06-18, 20:15   

Szamanka napisał/a:
Coś co wymyśliliśmy sami i jesteśmy z tego dumni, że mamy taką wyobraźnię smaku.


Może akurat to wyobraźni nie wymagało, ale monsz wszedł w tryb pasibrzucha podczas obiadu, więc wrzucam:


Pochwała szklanego makaronu


- mała paczuszka szklanego makaronu
- kilka pieczarek
- kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
- por
- cebula
- orzechy włoskie
- trochę startego sera
- mleczko kokosowe (pewnie sprawdzi się śmietana, ale mleczko nadaje ciekawego akcentu, Ijon może podlać smalcem i napisać jak było)

Makaron wymoczyć w wodzie zgodnie z instrukcją. Odsączyć. Na maśle lub oleju (again: Ijon może na smalcu, ale nie zalecam) zeszklić cebulę, dorzucić czosnek, potem poszatkowanego pora i pokrojone pieczarki. Dusić aż por zmięknie, doprawić solą i pieprzem, dorzucić makaron i przemieszać całość chwilę, aż kluchy się przegryzą z resztą, podlać mleczkiem i po podduszeniu doprawić ponownie, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Podawać posypane orzechami i serem.




Disqualified as a human being.
 
 
Laboratorum: Kuchnia
Ijon
[Usunięty]

Wysłany: 2016-06-18, 21:05   

Mustela Nivalis napisał/a:
jon może podlać smalcem i napisać jak było

Zrobiłem coś podobnego. Oczywiście na smalcu, bez orzechów pora. Za to z mięsem. Dobre było.

Mustela Nivalis napisał/a:
Ijon może na smalcu

Zalecam :>

Bardzo dobra nazwa. Muszę odstawić makaron :smutasek2: ale zjadłbym dokładnie takie jak w Twoim przepisie.




 
 
Laboratorum: Kuchnia
Mustela Nivalis 
no longer human



Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 5163
Skąd: Europa

Wysłany: 2016-06-18, 21:51   

Ijon napisał/a:
Muszę odstawić makaron


Mój szklany był z fasolki mung (wygrzebałam opakowanie), to nie jest klasyczna mączna klucha. Taki bezzbożowy też musisz?




Disqualified as a human being.
 
 
Laboratorum: Kuchnia
Euphoriall 



Wiek: 34
Dołączyła: 18 Gru 2009
Posty: 10445
Skąd: świat

Wysłany: 2016-09-11, 22:16   

Dzisiaj poszalałam.
Robiłam żurawinową nalewke. Jak wyszla przekonam sie za 1,5 miesiaca jak polezy.




Przejęcie kontroli nad światem za pomocą łyżeczki i waty cukrowej
Na przypale, albo wcale - o tym będą musicale!
Jak widelcem kompot jesz.
 
 
Laboratorum: Kuchnia
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12