To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Uzależnienia - Cukier

komarymniepogryzły - 2016-03-12, 14:14
Temat postu: Cukier
Zdziwiło mnie, że nie ma takiego tematu w tym dziale, jest wyszczególniona czekolada tylko. Nie pasowało mi to do końca do zaburzeń odżywiania, ale niech moderacja osądzi. :)

Cytat:
Groźne dla naszego mózg jest natomiast jedzenie śmieciowe, bogate w kwasy tłuszczowe nasycone i węglowodany. Nadmiar węglowodanów zaburza przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi w mózgu, a także uzależnia i to nawet silniej niż kokaina, czego dowiodły badania na szczurach. Eksperyment polegał na tym, że gryzoniom podano dwie miseczki – jedną z osłodzoną wodę, a drugą z kokainą. Aż 94 proc. zwierząt wybierało cukier, a tylko 6 proc. narkotyk. Co gorsza, pozbawione przysmaku gryzonie zachowywały się jak narkomani „na głodzie”. Były rozdrażnione, niespokojne, nie mogły wykonać prostych zadań. Naukowcy uważają, że podobnie, choć zapewne nie tak silnie jak gryzonie, mogą uzależnić się od cukru niektórzy ludzie.


Jestem uzależniona od cukru, to takie pozornie niegroźne, człowiek tak nie zwraca uwagi, bo są groźniejsze używki: narkotyki, dopalacze, alkohol, papierosy. A co mi tam zrobi cukier. :D
Boję się, że mam jakiś stan przedcukrzycowy(95 mg/dl na czczo).

Anonymous - 2016-03-12, 14:29

komarymniepogryzły, miałem 98, i lekarz nic nie powiedział. Przy kolejnym badaniu wyszło mi już jakieś ~70.

ps. Od cukru nie dostaje się cukrzycy to mit, genetyka i styl życia. Cukier często prowadzi do otyłości, a przez otyłość można się nabawić cukrzycy typu 2. Ale to wpływ pośredni.

komarymniepogryzły - 2016-03-12, 14:37

Akyrp Ratavuli, no wiem, ale mając na uwadze moje odżywianie i predyspozycje genetyczne to staram się badać ten cukier.

Tak tylko tematycznie nadmieniłam. :D

Jem coś słodkiego nawet jak nie czuję głodu, to taki nawyk.

Żurawek - 2016-03-12, 17:32

komarymniepogryzły, cukier uzależnia jak opiaty, tak gdzieś czytałam. Mnie uzależnił i powinnam zostać cukrowym abstynentem, bo każde złamanie abstynencji kończy się u mnie powrotem do "ciągu", nad którym nie panuje. Jak to z ciągiem. I to chyba głownie sacharoza tak działa. Po glukozie, której uzywam, robiąc domowe izotoniki nic mi nie jest. A zycie bez sacharozy wcale takie zle nie jest. Z czasem nawet przestaje już smakować i nie na ochoty na duzo słodkiego. A jeśli już, to zamieniam sacharozę na ksylitol/miód/stevię. Ostatnia najmniej przypadła mi do gustu, albo po prostu słabej jakości słodzik kupiłam. Ale warto pamietać o jednym, mimo wszystko lepsza sacharoza niż syfiate syntetyczne słodziki typu Acesfulam K, Aspartam i inne dziwne wynalazki.

A cukru chyba nikt mi nigdy nie mierzył.

Smutasny - 2016-03-13, 07:26

Ja jem sporo cukru (sacharozy), ale jestem w stanie wytrzymać bez niego parę tygodni, więc to chyba nie uzależnienie :>
komarymniepogryzły - 2016-03-13, 13:25

Sporo cukru spożywam do kawy(kolejne moje uzależnienie), podobno można słodzić miodem, robi ktoś tak? Różni się jakoś smakiem?
Anonymous - 2016-03-13, 13:58

Smutasny napisał/a:
Ja jem sporo cukru


Mam tak samo, nie wyobrażam sobie żeby nie posłodzić sporą ilością cukru herbaty czy płatków. Jem też ostatnio sporo ciastek :roll: i produkty które zawierają sporo cukru.

Żurawek - 2016-03-13, 15:11

komarymniepogryzły, pewnie się różni, więc bardziej polecam ksylitol. Kryształki jak cukier, smak podobny. ;)
komarymniepogryzły - 2016-03-13, 15:12

Żurawek, słodziłaś tym kawę?
Żurawek - 2016-03-13, 15:18

komarymniepogryzły, ksylitolem tak. Zanim całkiem przestałam słodzić kawę. Różnicy w smaku nie ma.
komarymniepogryzły - 2016-03-13, 15:20

Żurawek, strasznie drogi jest.
Żurawek - 2016-03-13, 15:29

komarymniepogryzły, poszukaj w internecie. Siostry zapytam, gdzie mój zamawiała. Tańszy niż w sklepie ale droższy niż cukier, jak kazdy słodzik. Choc ja jego mniej niż cukru używałam.
Astral - 2016-03-13, 20:24

Ja muszę codziennie zjeść coś słodkiego, inaczej #%^@*#*&^*&##@ mnie bierze. Ach, najchętniej bym jadła tylko słodkie rzeczy.
Anonymous - 2016-03-18, 12:10

Tak na marginesie, to sam kawy nie piję ale słyszałem że bardzo dobra jest z cukrem trzcinowym. I podobno jest zdrowszy, niż ten biały. Swego czasu słodziłem herbatę takim cukrem ale jakoś mi nie podchodzi.
Żurawek - 2016-03-18, 14:29

Raphael, trzcinowy ciutkę różni się smakiem. Choć osobiście nawet nim nie słodzę. Oczywiście jest ponoć zdrowszy. Jak coś piekę to albo ksylitol albo trzcinowy właśnie. Tylko trzeba pamietać by kupować odpowiedniej jakości, bo lubią go paskudzić (rafinowane to się chyba nazywa).


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group