Kulinaria - Kącik makaronożerców
Anonymous - 2016-02-17, 10:27 Temat postu: Kącik makaronożerców Lubicie makaron?
Ja pochłaniam nałogowo, ze wszystkim czym się da.
Będę wrzucać przepisy na wszystko, co tylko z makaronu jestem w stanie zrobić.
Zainteresowani?
MODOK - 2016-02-17, 10:46 Temat postu: Re: Kącik makaronożerców
KrólowaSzczurów napisał/a: | Lubicie makaron?
Ja pochłaniam nałogowo, ze wszystkim czym się da.
Będę wrzucać przepisy na wszystko, co tylko z makaronu jestem w stanie zrobić.
Zainteresowani?
|
A i owszem
Tak nawiasem, testowałaś też makaron gryczany i sojowy?
Anonymous - 2016-02-17, 10:52
MODOK, sojowy dobry, gryczany muszę w Reformhausie poszukać... co prawda Niemcy są pastożerne, ale najczęściejciiej występuje tu makaron typu świderki , reszty ze świecą w bio-sklepie szukać.
Anonymous - 2016-02-17, 11:48
Ja jadłem ryżowy typu nitki i też jest dobry. Ogólnie przepadam za makaronem. Czy to z sosem czy jako podstawa dania.
Anonymous - 2016-02-17, 11:48
KrólowaSzczurów, wrzuć coś! Uwielbiam makaron .
Mustela Nivalis - 2016-02-17, 12:19
Ja jadłam gryczany, ale raczej bez szału w kwestii doznań smakowych. Kiedyś miałam sojowy, który sojowym wcale nie był, bo w składzie był zielony groszek z fasolką mung. Bardzo smaczny, zwłaszcza podsmażony z warzywami i orientalnymi przyprawami. No i gotowania nie wymagał.
Najlepiej podchodzi mi owsiany. Mam generalnie fazę na owsiane rzeczy. Poza owsianką. Na nią to z kolei nie mogę patrzeć.
Dawaj przepisy, każdy temat kulinarny jest na propsie.
Anonymous - 2016-02-17, 13:25
Wieczorem wrzucam pierwszą dawkę.
<<< Dodano: 2016-02-17, 15:12 >>>
Mam chwilę, więc się dzielę:
Hamburger inaczej:
Paczka spaghetti, ugotować al dente
dwa jajka, mleko, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej.
Pomidor, ogórek, sałata, cebulka.
Mielone wołowe.
Mięso, posiekaną cebulkę i jajko porządnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Uformować hamburgery.
Jajka roztrzepać razem z mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron wrzucić na rozgrzaną patelnię, wlać masę jajeczną, podsmażyć na chrupko.
W tym samym czasie smażyć kotlety.
Ułożyć w piramidkę z warzywami, jak "normalnego" hamburgera.
Można podawać z keczupem, majonezem, można skropić oliwą z oliwek.
Z 250g makaronu wychodzą mi 4 placki, zużywam 3 jaja do tego.
Cirilla - 2016-02-17, 15:14
KrólowaSzczurów, gotuj ze Szczurkiem?
Anonymous - 2016-02-17, 15:24
Cirilla, Coś w ten deseń,
<<< Dodano: 2016-02-17, 18:10 >>>
Makaron z soczewicą.
Składniki:
200g brązowej soczewicy
1 cebula
2 gałązki selera zielonego
5 łyżek oleju z oliwek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
100 ml białego wina
400 g maksronu (może być penne, albo ditali, świderki też ujdą)
Sól, pieprz.
Dzień wcześniej namoczyć soczewicę!
Cebule poszatkować, seler pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, dodać przecier, mieszać, dodać ocet. Jak ocet si3 wygotuje, dodać soczewicę razem zwodą, w której się moczyła i gotować pół godziny na małym ogniu.
Po 15 min gotowania:
Czosnek poszatkować, dodać, Wlać wino.
Dodać ugotowany makaron, podgotować razem z 2-3 minuty, dosmakować solą i pieprzem.
Anonymous - 2016-02-17, 18:14
KrólowaSzczurów napisał/a: | Dzień wcześniej namoczyć soczewicę!
|
Zawsze moczysz soczewicę?
Anonymous - 2016-02-17, 18:54
Daithi, soczewicę, suchą, trzeba moczyć, tak samo, jak groch, czy fasolę do zupy.
Bez moczenia, to tylko puszkowana.
Anonymous - 2016-02-17, 18:58
KrólowaSzczurów, w życiu nie moczyłam soczewicy... Ciecierzycę tak, ale soczewicy nie trzeba moczyć .
Anonymous - 2016-02-17, 19:08
Też nigdy nie moczyłam soczewicy. Przecież to po pięciu minutach gotowania się aż rozpada.
Mustela Nivalis - 2016-02-17, 19:11
KrólowaSzczurów napisał/a: | soczewicę, suchą, trzeba moczyć, tak samo, jak groch, czy fasolę do zupy. |
Niekoniecznie. Czerwona łatwo i szybko się rozgotowuje, nie ma więc potrzeby jej moczyć, do zupy wrzucasz od razu. Zieloną wystarczy też przed gotowaniem przepłukać. Ponoć brązowa jest twardsza i ją można pomoczyć dla przyspieszenia czasu gotowania, ale ja jeszcze nie miałam okazji próbować tej odmiany i nie wiem, jak długo ona dochodzi.
intouchable - 2016-02-17, 21:49 Temat postu: Re: Kącik makaronożerców
KrólowaSzczurów napisał/a: | Lubicie makaron?
Ja pochłaniam nałogowo, ze wszystkim czym się da.
Będę wrzucać przepisy na wszystko, co tylko z makaronu jestem w stanie zrobić.
Zainteresowani?
|
Uwielbiam makaron, także bardzo mnie ucieszył ten kącik. I jak najbardziej jestem zainteresowana.
|
|
|