To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Kącik makaronożerców

Anonymous - 2016-02-17, 10:27
Temat postu: Kącik makaronożerców
Lubicie makaron?

Ja pochłaniam nałogowo, ze wszystkim czym się da.
Będę wrzucać przepisy na wszystko, co tylko z makaronu jestem w stanie zrobić.
Zainteresowani?

:D

MODOK - 2016-02-17, 10:46
Temat postu: Re: Kącik makaronożerców
KrólowaSzczurów napisał/a:
Lubicie makaron?

Ja pochłaniam nałogowo, ze wszystkim czym się da.
Będę wrzucać przepisy na wszystko, co tylko z makaronu jestem w stanie zrobić.
Zainteresowani?

:D


A i owszem :D :D

Tak nawiasem, testowałaś też makaron gryczany i sojowy? ;)

Anonymous - 2016-02-17, 10:52

MODOK, sojowy dobry, gryczany muszę w Reformhausie poszukać... co prawda Niemcy są pastożerne, ale najczęściejciiej występuje tu makaron typu świderki :lol: , reszty ze świecą w bio-sklepie szukać.
Anonymous - 2016-02-17, 11:48

Ja jadłem ryżowy typu nitki i też jest dobry. Ogólnie przepadam za makaronem. Czy to z sosem czy jako podstawa dania.
Anonymous - 2016-02-17, 11:48

KrólowaSzczurów, wrzuć coś! Uwielbiam makaron <3 .
Mustela Nivalis - 2016-02-17, 12:19

Ja jadłam gryczany, ale raczej bez szału w kwestii doznań smakowych. Kiedyś miałam sojowy, który sojowym wcale nie był, bo w składzie był zielony groszek z fasolką mung. Bardzo smaczny, zwłaszcza podsmażony z warzywami i orientalnymi przyprawami. No i gotowania nie wymagał.

Najlepiej podchodzi mi owsiany. Mam generalnie fazę na owsiane rzeczy. Poza owsianką. Na nią to z kolei nie mogę patrzeć. :lol:


Dawaj przepisy, każdy temat kulinarny jest na propsie. :D

Anonymous - 2016-02-17, 13:25

Wieczorem wrzucam pierwszą dawkę. ;)


<<< Dodano: 2016-02-17, 15:12 >>>


Mam chwilę, więc się dzielę:

Hamburger inaczej:
Paczka spaghetti, ugotować al dente
dwa jajka, mleko, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej.

Pomidor, ogórek, sałata, cebulka.

Mielone wołowe.

Mięso, posiekaną cebulkę i jajko porządnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Uformować hamburgery.
Jajka roztrzepać razem z mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron wrzucić na rozgrzaną patelnię, wlać masę jajeczną, podsmażyć na chrupko.
W tym samym czasie smażyć kotlety.
Ułożyć w piramidkę z warzywami, jak "normalnego" hamburgera.
Można podawać z keczupem, majonezem, można skropić oliwą z oliwek.

Z 250g makaronu wychodzą mi 4 placki, zużywam 3 jaja do tego.

Cirilla - 2016-02-17, 15:14

KrólowaSzczurów, gotuj ze Szczurkiem? :D
Anonymous - 2016-02-17, 15:24

Cirilla, Coś w ten deseń,



<<< Dodano: 2016-02-17, 18:10 >>>


Makaron z soczewicą.

Składniki:
200g brązowej soczewicy
1 cebula
2 gałązki selera zielonego
5 łyżek oleju z oliwek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
100 ml białego wina
400 g maksronu (może być penne, albo ditali, świderki też ujdą)
Sól, pieprz.

Dzień wcześniej namoczyć soczewicę!
Cebule poszatkować, seler pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, dodać przecier, mieszać, dodać ocet. Jak ocet si3 wygotuje, dodać soczewicę razem zwodą, w której się moczyła i gotować pół godziny na małym ogniu.
Po 15 min gotowania:
Czosnek poszatkować, dodać, Wlać wino.
Dodać ugotowany makaron, podgotować razem z 2-3 minuty, dosmakować solą i pieprzem.

Anonymous - 2016-02-17, 18:14

KrólowaSzczurów napisał/a:
Dzień wcześniej namoczyć soczewicę!

Zawsze moczysz soczewicę?

Anonymous - 2016-02-17, 18:54

Daithi, soczewicę, suchą, trzeba moczyć, tak samo, jak groch, czy fasolę do zupy.
Bez moczenia, to tylko puszkowana. :)

Anonymous - 2016-02-17, 18:58

KrólowaSzczurów, w życiu nie moczyłam soczewicy... Ciecierzycę tak, ale soczewicy nie trzeba moczyć ;) .
Anonymous - 2016-02-17, 19:08

Też nigdy nie moczyłam soczewicy. Przecież to po pięciu minutach gotowania się aż rozpada.
Mustela Nivalis - 2016-02-17, 19:11

KrólowaSzczurów napisał/a:
soczewicę, suchą, trzeba moczyć, tak samo, jak groch, czy fasolę do zupy.


Niekoniecznie. Czerwona łatwo i szybko się rozgotowuje, nie ma więc potrzeby jej moczyć, do zupy wrzucasz od razu. Zieloną wystarczy też przed gotowaniem przepłukać. Ponoć brązowa jest twardsza i ją można pomoczyć dla przyspieszenia czasu gotowania, ale ja jeszcze nie miałam okazji próbować tej odmiany i nie wiem, jak długo ona dochodzi. :P

intouchable - 2016-02-17, 21:49
Temat postu: Re: Kącik makaronożerców
KrólowaSzczurów napisał/a:
Lubicie makaron?

Ja pochłaniam nałogowo, ze wszystkim czym się da.
Będę wrzucać przepisy na wszystko, co tylko z makaronu jestem w stanie zrobić.
Zainteresowani?

:D


Uwielbiam makaron, także bardzo mnie ucieszył ten kącik. :D I jak najbardziej jestem zainteresowana. :)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group