Kulinaria - Zjadłabym/zjadłbym...
Cappy - 2021-01-04, 16:00
Makaron
Mustela Nivalis - 2021-01-04, 18:07
WhiteBlankPage. napisał/a: | Nie wiedziałam, że takie coś istnieje!!! |
No to trzeba kubki smakowe zapoznać.
Polecam jak będziesz miała okazję gdzieś spróbować lub ochotę sama zrobić (pracochłonne dość)! Jeszcze podsmażane na drugi dzień, ze szklanką mleka albo maślanki. Mhm. Smaki mojego dzieciństwa... A kiszkę i babkę ziemniaczaną znasz? U mnie w domu zawsze babka ziemniaczana oznaczała de facto jedynie kugelis, czyli jej litewską odmianę. Wszystko polecam jak ziemniaki lubisz. A teraz, w chłodniejszym sezonie takie potrawy idealne.
A w temacie: tartę cytrynową bym zjadła. Z sosem malinowym, gorącym. No i bobu, takiego świeżo ugotowanego.
WhiteBlankPage. - 2021-01-04, 18:20
Mustela Nivalis, ja pochodzę z mazur, u mnie kartacze to normalka Tylko że z mięsną wersją, nie znam nikogo kto jadł z czymś innym niż mięso To danie z Litwy, cepeliny tam podaje się ze śmietaną dodatkowo
Fakt, robienie kartaczy jest czasochłonne, robiłąm jakiś czas temu z siostrą
Kiszka i babka oczywiście, że znam i uwielbiam A odsmażane kartacze/babka/kiszka są lepsze niż "świeże"
Mustela Nivalis - 2021-01-04, 18:27
WhiteBlankPage., aaaaa, no to do kogo ja piszę!
U mnie zawsze były z twarogiem. Mięso jedynie w postaci skwarek na wierzchu. Oczywiście mięsną wersję znam, ale jakoś zawsze byłam większą fanką nadziewanych białym serem. Kiedyś zrobiłam je z soczewicą, wyszła prawie jak farsz do ruskich, ale... to nie był smak dzieciństwa.
Że też u mnie twarogu niet. :<
WhiteBlankPage. - 2021-01-04, 22:35
Mustela Nivalis, pewnie w wersji bezmięsnej bardziej do Ciebie trafiaja, bo takie poznałaś właśnie w dzieciństwie? Oj taaaak, skwareczki i cebulka na kartaczach Jak byłam na Litwie to się właśnie zdziwiłam, że tam ze śmietaną i skwarkami.
Złośnica - 2021-01-05, 18:53
Och borzu... Litwa i ich pyszne kołduny.
Mustela Nivalis - 2021-02-06, 16:52
Mam ochotę na gołąbki.
Już nawet miałam je zrobić dzisiaj, ale kapusta w sklepie była tak żałosna, że jednak stwierdziłam, że trzeba się szanować.
Cappy - 2021-02-07, 17:39
Kakałko!
Euphoriall - 2021-02-15, 12:38
Spaghetti bolognese. Jakiś film wczoraj oglądałam i tam jedli i tak mnie naszło, trzyma, że ło matko.
Mustela Nivalis - 2021-02-26, 16:40
Awokado. Szakszukę. Szakszukę z awokado. No i pistacje. I może bigosu z młodej kapustki.Albo tarty buraczkowej z kozim serem. Albo botwinkowej, podsypanej skórką pomarańczową.
Chyba głodna jestem, skoro tak fantazjuję o żarciu. Pora na obiad.
Ale awodako jednak, mhm.
WhiteBlankPage. - 2021-03-02, 14:12
Rosół...
Złośnica - 2021-03-02, 20:15
WhiteBlankPage. napisał/a: | Rosół... |
Będzie jutro, wołowy.
Zjadłabym zapiekankę warzywną, jaką lata temu robiła matka. Ale matka nie pamięta, że taką w ogóle robiła, więc nic mi nie pomoże.
WhiteBlankPage. - 2021-03-03, 10:19
Złośnica napisał/a: | Będzie jutro, wołowy. |
A dziś to bym zjadła babkę ziemniaczaną...
Mustela Nivalis - 2021-03-09, 14:23
Babkę ziemniaczaną też bym zjadła. Albo kiszkę ziemniaczaną, ewentualnie kopytka. Od biedy knedle mogą być. Lub placki. No tak jakoś pyr mi się zachciało. Trzeba coś z tym zrobić.
I pistacji wciąż pragnę, nigdzie nie ma dobrych. :<
Commodore - 2021-03-12, 10:03
Dobry kebsik za mną chodzi
|
|
|