To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Co dziś ugotowaliście?

R. de Valentin - 2021-07-22, 11:08

Ogórki małosolne to mój przysmak.

Dziś zrobię parówki w cieście według przepisu Euphoriall.

WhiteBlankPage. - 2021-07-22, 11:50

R. de Valentin napisał/a:
Ogórki małosolne to mój przysmak.


Drugi raz w życiu robiłam, próbuję znaleźć przepis idealny :D

Euphoriall - 2021-07-22, 12:29

1. Barszcz ukraiński (ale nie taki tradycyjny)
2. Szynka wieprzowa w sosie koperkowo-chrzanowym.

chiroptera - 2021-07-22, 16:53

Naleśniki z twarogiem i podsmażonymi czarnymi porzeczkami, podane z jogurtem, agrestem i borówkami. :pacynka:
Czu - 2021-07-22, 18:13

chiroptera napisał/a:
Wczoraj placki z cukinii z fetą i miętą.

Brzmi mega. Jak je robisz?

chiroptera napisał/a:
Naleśniki z twarogiem i podsmażonymi czarnymi porzeczkami, podane z jogurtem, agrestem i borówkami

To też... 😳


Ja zrobiłam dziś dla siebie sałatkę z rukoli, fety i arbuza.
Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo zjadłam... Ale było pyszne 😁

Jednobarwna - 2021-07-22, 18:55

Robiłam wczoraj pierogi ruskie i dzisiaj na obiad też były <3
Mustela Nivalis - 2021-07-23, 10:15

O mamuniu, ruskie... <3

Jagodzianki lux od Rozkosznego. Rzeczywiście luksusowe, bardzo rozkoszne. Monsz pochłonął pół od razu, resztę wziął do roboty. Zrobiłam mu też pieczoną wątróbkę drobiową ze smażonymi brzoskwiniami.

Ja wyjazam resztki, nic ekscytującego, czekoladowa owsianka jagodowa z migdałami i chyba zrobię pomidorowy kapuśniak z młodej kapuchy i soczewicy, bo mi ta nieporadna, zielona główka zaraz już osiągnie wiek średni... Albo gołąbki... Leniwe, podpiekane. Hm.

Arashi - 2021-07-23, 10:30

Mustela Nivalis, leniwe podpiekane? Gotowane i potem jeszcze zapiekane, czy jaki masz przepis?

Ja na dziś szykuję fasolkę szparagową z jajkiem sadzonym.

Euphoriall - 2021-07-23, 11:04

Arashi, ja wiem, że kopytka można smażyć. Ale nie jadłam. :P
chiroptera - 2021-07-23, 12:46

Czu napisał/a:
Brzmi mega. Jak je robisz?

Trzy cukinie (dwie, jeśli duże) zetrzeć na tarce. Ja akurat starłam jedną zieloną i jedną żółtą. Na to szczypta soli i odstawić na pół godziny, żeby puściła wodę. Wycisnąć, ile się da. Wymieszać z 3 jajkami, 3 łyżkami mąki i pół opakowania pokrojonej w kostkę fety. Świeżej siekanej mięty wedle upodobania. Gotowe do smażenia, niestety lubią się rozwalać, ale są przepyszne. :3

Euphoriall - 2021-07-23, 12:50

chiroptera napisał/a:
Gotowe do smażenia, niestety lubią się rozwalać,

Może masz za mało rozgrzany tłuszcz, na którym smażysz? Albo go masz za mało? W wielu przypadkach tu jest rozwiązanie rozwalających się placków, naleśników itd, itp.

Mustela Nivalis - 2021-07-23, 13:30

Arashi napisał/a:
leniwe podpiekane? Gotowane i potem jeszcze zapiekane, czy jaki masz przepis?


Poszatkowana świeża kapusta zostaje wmieszana do farszu, ten uformowany w owalno-kotletopodobne coś, podsmażony/upieczony i potem bach, w sos. Ja sobie podpiekłam, bo w sumie i tak miałam puszczony piekarnik na co innego, więc stąd leniwe. XD

Arashi - 2021-07-23, 19:11

Mustela Nivalis, aha... zrozumiałam, że wymieniasz co może zrobisz "albo gołąbki... leniwe". A, że chodzą za mną leniwe, to sobie sama dodałam drugie "albo" i zignorowałam fakt, że prawie cały akapit był o kapuście. :D

Euphoriall, leniwe, ale smażone jak placki (syrniki) to druga forma jaką ich lubię, stąd zaciekawił mnie domniemany sposób pieczenia. :D

Euphoriall - 2021-07-26, 12:25

Arashi, to żeśmy się obie dały złapać. :D

Ale chociaż teraz wiem, co mi tak wkręciły się gołąbki na sobotę. Do farszu dałam Kaszę gryczaną, suszone grzyby i mięso mielone. Wyszły super. Sos klasycznie, pomidorowy.

I jak stwierdziłam, że robienie gołąbków, to genialny plan, okazało się, że nie uwzględniłam w nim dźwiganie produktów. :P

Kto zna loterię, gdzie kręgosłup można wygrać? :P

Maze - 2021-07-26, 14:56

Euphoriall, jak podzielisz się gotowymi gołąbkami to ja Ci mogę pod dom przynieść te zakupy :lol: .

W temacie dzisiaj:
- naleśniki z serem i malinami
- bigos. Jezu, ale miałam ochotę na dobry bigos :oops: ...

Jak bigos skończy się gotować to wstawię dziecku jeszcze jakieś warzywa na parze.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group