To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Autoagresywni
Forum dla ludzi z problemami

Kulinaria - Co dziś ugotowaliście?

Delphi - 2017-12-08, 19:21

Jednobarwna, sos do mięsa. Główne składniki to gorzka czekolada i chilli.
Mustela Nivalis - 2017-12-21, 15:50

Fyrstekake - norweska tarta z migdałowym nadzieniem i szczyptą kardamonu.
Chapssalddeok/mochi z matchą, nadziewane karmelem z daktyli i masła orzechowego, obtoczone w kokosie.

Zupa cukiniowa z grzankami i fetą.

jo_aśka - 2017-12-24, 00:26

Krokiety z Kapustą i grzybami... Mniam <3
Jednobarwna - 2017-12-24, 00:40

Pseudo uszka z pieczarkami.
Iryzacja - 2017-12-24, 14:37

Flaki sojowe, wyglądają jak prawdziwe :shock:
Mustela Nivalis - 2018-01-03, 22:27

Upiekłam chłopu tartę szpinakową z serem i wędzonym łososiem.
poetka - 2018-01-04, 03:11

Zrobiłam ambitne naleśniki z dżemem. :D
PanNikt - 2018-01-04, 12:31

Ja zrobiłem sobie do szkoły sałatkę ryżową curry z kurczakiem, tylko ryż był trochę twardy. Zjadłem przed wyjściem z domu :x
agogika - 2018-01-04, 22:55

Po raz już chyba trzeci lub czwarty w ciągu ostatnich dwóch tygodni zrobiłam pieczoną pierś z kurczaka w przyprawie gyros do tego sos czosnkowy i pieczona cukinia i ziemniaki gotowane :3 . Pyszne było :) .
Mustela Nivalis - 2018-01-08, 16:29

Natarłam się ziemniaków na babkę ziemniaczaną, całe pięć kilogramów poszło. Nie ma miejsca w zamrażarce, więc będzie obiadów na cały tydzień. :lol:


<<< Dodano: 2018-01-11, 16:46 >>>


Ukręciłam chałwę słonecznikową. Dobrze, że nie robię żadnych noworocznych postanowień w stylu "schudnąć" czy coś, bo to sabotaż by był.

A na obiad lutefisk.
Ryba, która się wyleżała w ługu niebawem poleży w jelitach męża. :D Ja mam zupę cukiniową z prażonym słonecznikiem i fetą.

Delphi - 2018-01-11, 18:13

Mustela Nivalis, co to babka ziemniaczana?
Mustela Nivalis - 2018-01-11, 18:41

Delphi, hm, no... taka babka, z ziemniaków. :P

Wygląda to mniej więcej tak w wersji podstawowej: surowe ziemniaki ściera się na małych oczkach tarki, do tego dorzuca się przyprawy (u mnie w domu dawali nieco soli i pieprzu oraz czasem czosnek, ja nie żałuję ziół, sypnę trochę curry i co mam tam pod ręką), cebulę - spotykałam różne szkoły, jedni smażą inni również ścierają na tarce, no i podsypuje się do masy skwarki i boczek. Zapieka się to na brązowy kolor, aż skórka na wierzchu zrobi się chrupiąca. U mnie w domu mówiło się na to częściej kartoflak.

To pewnie kiszki ziemniaczanej też nie znasz? To taki kartoflak zapakowany w jelito wieprzowe. Jedliśmy zawsze odsmażany na patelni. Smaki mojego dzieciństwa, podobnie jak kartacze.

Delphi - 2018-01-11, 20:59

Co to kartacze? :D
aga_myszka - 2018-01-11, 21:06

Delphi napisał/a:
kartacze?

Takie ogromne pyzy z mięsem w środku.

Mustela Nivalis - 2018-01-11, 21:42

aga_myszka napisał/a:
Delphi napisał/a:
kartacze?

Takie ogromne pyzy z mięsem w środku.


U nas robiło się tylko z twarogiem, do tego skwarki albo podsmażona cebulka na wierzch, ale nadzienie w sumie może być różne.

Ale tak, w uproszczeniu to takie sine, ziemniaczane pyzopodobne kule z nadzieniem. Trochę pracochłonne, babrania jest ze ścieraniem ziemniaków i odciskaniem surowej masy, żeby uzyskać skrobię (więc trzeba zaopatrzyć się w ich "mączystą" odmianę), ale raz na jakiś czas warto. :3

Dobra, już nie offtopuję. W razie jeszcze jakichś wątpliwości mamy paplaninę kulinarną. :offtop:



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group