Kulinaria - Co dziś ugotowaliście?
Delphi - 2017-12-08, 19:21
Jednobarwna, sos do mięsa. Główne składniki to gorzka czekolada i chilli.
Mustela Nivalis - 2017-12-21, 15:50
Fyrstekake - norweska tarta z migdałowym nadzieniem i szczyptą kardamonu.
Chapssalddeok/mochi z matchą, nadziewane karmelem z daktyli i masła orzechowego, obtoczone w kokosie.
Zupa cukiniowa z grzankami i fetą.
jo_aśka - 2017-12-24, 00:26
Krokiety z Kapustą i grzybami... Mniam
Jednobarwna - 2017-12-24, 00:40
Pseudo uszka z pieczarkami.
Iryzacja - 2017-12-24, 14:37
Flaki sojowe, wyglądają jak prawdziwe
Mustela Nivalis - 2018-01-03, 22:27
Upiekłam chłopu tartę szpinakową z serem i wędzonym łososiem.
poetka - 2018-01-04, 03:11
Zrobiłam ambitne naleśniki z dżemem.
PanNikt - 2018-01-04, 12:31
Ja zrobiłem sobie do szkoły sałatkę ryżową curry z kurczakiem, tylko ryż był trochę twardy. Zjadłem przed wyjściem z domu
agogika - 2018-01-04, 22:55
Po raz już chyba trzeci lub czwarty w ciągu ostatnich dwóch tygodni zrobiłam pieczoną pierś z kurczaka w przyprawie gyros do tego sos czosnkowy i pieczona cukinia i ziemniaki gotowane . Pyszne było .
Mustela Nivalis - 2018-01-08, 16:29
Natarłam się ziemniaków na babkę ziemniaczaną, całe pięć kilogramów poszło. Nie ma miejsca w zamrażarce, więc będzie obiadów na cały tydzień.
<<< Dodano: 2018-01-11, 16:46 >>>
Ukręciłam chałwę słonecznikową. Dobrze, że nie robię żadnych noworocznych postanowień w stylu "schudnąć" czy coś, bo to sabotaż by był.
A na obiad lutefisk.
Ryba, która się wyleżała w ługu niebawem poleży w jelitach męża. Ja mam zupę cukiniową z prażonym słonecznikiem i fetą.
Delphi - 2018-01-11, 18:13
Mustela Nivalis, co to babka ziemniaczana?
Mustela Nivalis - 2018-01-11, 18:41
Delphi, hm, no... taka babka, z ziemniaków.
Wygląda to mniej więcej tak w wersji podstawowej: surowe ziemniaki ściera się na małych oczkach tarki, do tego dorzuca się przyprawy (u mnie w domu dawali nieco soli i pieprzu oraz czasem czosnek, ja nie żałuję ziół, sypnę trochę curry i co mam tam pod ręką), cebulę - spotykałam różne szkoły, jedni smażą inni również ścierają na tarce, no i podsypuje się do masy skwarki i boczek. Zapieka się to na brązowy kolor, aż skórka na wierzchu zrobi się chrupiąca. U mnie w domu mówiło się na to częściej kartoflak.
To pewnie kiszki ziemniaczanej też nie znasz? To taki kartoflak zapakowany w jelito wieprzowe. Jedliśmy zawsze odsmażany na patelni. Smaki mojego dzieciństwa, podobnie jak kartacze.
Delphi - 2018-01-11, 20:59
Co to kartacze?
aga_myszka - 2018-01-11, 21:06
Delphi napisał/a: | kartacze? |
Takie ogromne pyzy z mięsem w środku.
Mustela Nivalis - 2018-01-11, 21:42
aga_myszka napisał/a: | Delphi napisał/a: | kartacze? |
Takie ogromne pyzy z mięsem w środku. |
U nas robiło się tylko z twarogiem, do tego skwarki albo podsmażona cebulka na wierzch, ale nadzienie w sumie może być różne.
Ale tak, w uproszczeniu to takie sine, ziemniaczane pyzopodobne kule z nadzieniem. Trochę pracochłonne, babrania jest ze ścieraniem ziemniaków i odciskaniem surowej masy, żeby uzyskać skrobię (więc trzeba zaopatrzyć się w ich "mączystą" odmianę), ale raz na jakiś czas warto.
Dobra, już nie offtopuję. W razie jeszcze jakichś wątpliwości mamy paplaninę kulinarną.
|
|
|