Kulinaria - Co dziś ugotowaliście?
Yennefer - 2017-07-20, 19:59
Mustela Nivalis napisał/a: | Tarta z mascarpone i jagodami.
Pierogi z jagodami. | 4
Zabije Cie.
Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami.
zdrapka - 2017-07-21, 12:48
Tak na szybko przed pracą : pomidorowa z rosołu z wczoraj
Hekate - 2017-07-21, 20:12
Spróbowałam przepisu z internetu na bitki po staropolsku, do tego młode ziemniaki z koperkiem i mizeria.
Mustela Nivalis - 2017-07-29, 13:38
Na śniadanie fińskie pieczone naleśniki z jagodami, bitą śmietaną kokosową i dodatkami.
Na obiad będzie tarta z botwinką, pieczarkami i skórką pomarańczową pod beszamelem. Zastanawiam się czy jeszcze czegoś nie dorzucić, zobaczymy.
Zaraz będę kręcić trufle jagodowo-kokosowe, lody jagodowe i może jeszcze jakieś ciasto drożdżowe z jagodami.
#foreverhungry
#sezonjagodowy
Anonymous - 2017-07-29, 16:05
Mustela Nivalis, super dania.
I Zazdroszczę takiej ilości jagód, u mnie pustki w tym zakresie, a marzyły mi się pierogi z jagodami.
Mustela Nivalis - 2017-08-01, 21:02
Dzięki, Edisni! Zawsze to jakaś rekompensata za niedostępność (cenową i fizyczną niekiedy) innych owoców sezonowych.
Edisni napisał/a: | marzyły mi się pierogi z jagodami |
Czyżbyś jednak spełniła swoje marzenie?
A w temacie, to dzień drugi kokosowego kremu kalafiorowego z kurkami + dodatki.
Anonymous - 2017-08-01, 21:24
Mustela Nivalis, tak, ale... mąki pszennej mi nie wystarczyło, więc z dużą nutą niepokoju dodałam pełnoziarnistej (kiedyś jak zrobiłam z niej naleśniki to mi niezbyt to wyszło), no i wyszły inaczej niż moje wyobrażanie, ale grunt, że jadalne. Za jakiś czas odbiję sobie porządnymi pierogami, które zrobiła dla mnie mama.
Więc tak, dziś zrobiłam pierogi z jagodami.
Wczoraj powrzucałam w blender owoce, masło migdałowe i białko konopne, więc schłodzony koktajl dobry był na chwilowy głód i upał.
Mustela Nivalis - 2017-08-10, 11:28
Bulgur z suszonymi pomidorami, masa lutenicy i orzechy włoskie.
Tabbouleh.
Jak gdzieś dorwę bób, to choćbym pęknąć miała, zrobię go po libańsku i zjem.
Anonymous - 2017-08-10, 15:30
Mustela Nivalis, wrzucaj częściej co tam ugotowałaś, bo mnie inspirujesz.
Bób po libańsku?
Triskel - 2017-08-10, 19:24
Najlepszą możliwą rzecz do ploteczek, frytki z frytkownicy Ale nie byle jakie bo domowe
Mustela Nivalis - 2017-08-11, 16:21
Edisni napisał/a: | Bób po libańsku? |
Miałam ambicję odtworzyć takowy zjedzony nie tak dawno w pewnym miejscu, ale poległam. Moje kubki smakowe nie są na tyle wyrafinowane, żeby wychwycić wszystkie niuanse smaku i dobrać pod to składniki. Pamiętam, że był słodkawo-pikantny...
Ale nic to, będzie w wersji po egipsku, nazywa się Ful medames i jest bardzo proste. Właśnie się robi.
Dzięki!
Triskel - 2017-08-11, 20:51
Jedyne co dzisiaj ugotowałem to płyn mózgowy przez ten upał. A tak serio to kluski z truskawkami ^^
Jednobarwna - 2017-08-12, 22:49
Mustela Nivalis, Ty zawsze takie rzeczy robisz, że jak o nich czytam to robię się głodna. Wszystko brzmi tak dobrze i pysznie
Mustela Nivalis - 2017-08-14, 16:34
Przynajmniej zawsze tak wygląda na piśmie. Dzięki!
W temacie chłodnik litewski z botwinki z jajem. Część będzie z chrzanem część bez.
Artemisia - 2017-08-14, 21:55
Chwale się, bo zdrowo! Rybka i warzywa, w sam raz na moje biedne i chore jelita.
|
|
|